SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

kuzu

Hesla od:

zEF29ZBm51D5jbAjNXTWYoSEKuzu (též kudzu) je prášek z drceného sušeného kořene vinné révy (Pueraria lobata), která roste především v jižním Japonsku a Číně. Vyskytuje se také v severní Americe.

V Japonsku a Číně je kuzu znám svými medicínskými účinky více než 1 000 let. V makrobiotice je považován za nejvhodnější škrob.

Kuzu se úspěšně používá v tradiční čínské medicíně, protože podle ní

  • posiluje nervový systém (zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu v mozku),
  • pozitivně ovlivňuje oběhový systém, stabilizuje krevní tlak a srdeční činnost,
  • detoxikuje vnitřní orgány,
  • zvyšuje imunitu,
  • udržuje zdravé kosti,
  • hojí zánětlivé procesy v těle,
  • v Japonsku se používá při léčbě závislostí na alkoholu a nikotinu,
  • zlepšuje stav chronické migrény.

Kuzu má vysoký obsah izoflavonů a škrobu. V kuchyni se používá se k zahušťování omáček, polévek, pudingů. Při zahušťování výrazně nezmění původní chuť pokrmu.

A jak tento škrob vypadá? Jako nalámaná bílá křída. Když se rozdrtí, vypadá jako bílý prášek. Ten se pak rozmělní ve vodě, rozpustí a používá. Ideální je tento škrob rozmíchat ve studené vodě. Tu pak za stálého míchání přidáváme do pokrmu, který chceme zahustit, a velmi krátce provaříme.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem