Kuzu
Kuzu (též kudzu) je prášek z drceného sušeného kořene vinné révy (Pueraria lobata), která roste především v jižním Japonsku a Číně. Vyskytuje se také v severní Americe.
V Japonsku a Číně je kuzu znám svými medicínskými účinky více než 1 000 let. V makrobiotice je považován za nejvhodnější škrob.
Kuzu se úspěšně používá v tradiční čínské medicíně, protože podle ní
- posiluje nervový systém (zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu v mozku),
- pozitivně ovlivňuje oběhový systém, stabilizuje krevní tlak a srdeční činnost,
- detoxikuje vnitřní orgány,
- zvyšuje imunitu,
- udržuje zdravé kosti,
- hojí zánětlivé procesy v těle,
- v Japonsku se používá při léčbě závislostí na alkoholu a nikotinu,
- zlepšuje stav chronické migrény.
Kuzu má vysoký obsah izoflavonů a škrobu. V kuchyni se používá se k zahušťování omáček, polévek, pudingů. Při zahušťování výrazně nezmění původní chuť pokrmu.
A jak tento škrob vypadá? Jako nalámaná bílá křída. Když se rozdrtí, vypadá jako bílý prášek. Ten se pak rozmělní ve vodě, rozpustí a používá. Ideální je tento škrob rozmíchat ve studené vodě. Tu pak za stálého míchání přidáváme do pokrmu, který chceme zahustit, a velmi krátce provaříme.