SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

kamut

Hesla od:

Kamut (pšenice khorasan) je předchůdce dnešní tvrdé pšenice. Jeho název je odvozen od staroegyptského výrazu pro pšenici a znamená „duše Země“. Je to zároveň i registrovaná značka, která chrání tuto obilninu před křížením, hybridací či jinými genetickými úpravami. Obsahuje o 20–40 % více bílkovin než běžná pšenice, což ocení zejména vegetariáni a vegani. V porovnání s ostatními obilovinami má velmi vysoký obsah selenu (200 g chleba z kamutu pokryje 100 % doporučené denní dávky selenu), což je jeden z nejdůležitějších antioxidantů – zabraňuje tvorbě volných radikálů a chrání organismus před vznikem civilizačních nemocí. Kamut obsahuje také hodně zinku, hořčíku, vitaminu E a nenasycených tuků.

Kamut v kuchyni

Kuchyňská úprava kamutu je jednoduchá – nejprve ho opláchneme, abychom odstranili viditelné nečistoty, a poté vaříme v poměru 1 díl kamutu ke 2 dílům vody cca 20–30 minut do změknutí. Kamut má podobné technologické vlastnosti jako běžná pšenice, lze ho tedy bez obav použít místo celozrnné pšeničné mouky v běžných receptech na pečivo, anebo využít celé zrno do salátů, polévek či jako přílohu. Je možné z něj také připravit třeba snídaňové kaše.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem