Hesla od:

Cholesterol

Cholesterol je přirozenou a esenciální součástí mozkových, jaterních a nervových buněk (v podstatě každé buněčné membrány). Proč je dáván do souvislosti s kardiovaskulárními nemocemi? Tato prospěšná živina může být, podobně jako mnoho dalších látek, poškozena vyšší teplotou nebo stykem s kyslíkem a přibrat nepříznivé vlastnosti, na příklad schopnost hromadit se na cévních stěnách a poškozovat je.

Problémem není samotný cholesterol v jeho přirozené podobě, ale oxidací poškozený cholesterol v průmyslově upravovaných potravinách. Potíží je, že v současné době většina populace konzumuje cholesterol v jeho nezdravé formě. Oxidovaný cholesterol se nachází ve všech nepřirozeně tepelně upravovaných živočišných potravinách.

Je zvažována i pravděpodobnost teorie, že cholesterol dokáže pracovat jako reparující živina. Po konzumaci cév poškozujících potravin, jako jsou rostlinné oleje “obohacené” hydrogenací o trans mastné kyseliny, jednoduché cukry ve vysokém množství, bílá mouka a samozřejmě vysoce tepelně upravované živočišné potraviny, se zvyšuje tvorba „zdravého cholesterolu.“ Tento proces probíhá jako reakce na problém ve snaze o zmírnění poškození.