Studie o přínosech biopotravin

6. 9. 2012 Studie štítky: 2 komentáře

Je skvělé, že biopotraviny se dostávají do popředí zájmu čím dál více odborníků. Proto vítám i právě publikovanou studii vědců ze Standfordu, která se ptala, jestli jsou biopotraviny zdravější a bezpečnější, než ty konvenčně pěstované. Jde o další pokus dopátrat se pravdy ve velmi komplexní problematice a diskuzi o zdravotní prospěšnosti bio ani tato práce definitivně neuzavírá.

Hlavní závěry studie

Celkové vyznění studie je vůči biopotravinám spíše rezervované, ale konkrétní uváděné závěry přitom zdravotní význam biopotravin potvrzují.

  1. U dětí jedících biopotraviny je podstatně nižší množství pesticidů v moči ve srovnání s běžně se stravujícími dětmi.
  2. Riziko zněčištění zbytky z pesticidů je u biopotravin nižší než u konvenčně pěstovaných potravin.
  3. Kontaminace choroboplodnými bakteriemi Escherichia coli není u biopotravin odlišné od potravin konvenčně pěstovaných.
  4. Riziko znečistění bakteriemi oddolnými vůči třem a více druhům antibiotik je u kuřecího a vepřového masa z konvenčního chovu vyšší.

Nedostatky a omezení studie

Práce je popisována jako doposud nejkomplexnější meta–analýza publikovaných studií srovnávající organické a konvenční potraviny, přesto studie pomíjí hned několik zásadních souvislostí.

  • Studie je limitovaná s nepodává komplexní pohled na problematiku biopotravin
  • Studie neuvádí jaké jsou rozdíly mezi biopotravinami a konvenčními potravinami v obsahu hned několika zásadních živin, jako jsou na příklad omega 3 mastné kyseliny anebo fytochemikálie
  • Studie se nezabývá obsahem geneticky modifikovaných organismů a jejich zdravotními riziky v konvenčních potravinách
  • Studie nevysvětlitelně vypočítávala zatížení pesticidy neobvyklým způsobem, při běžně používané metodě by výsledky pro biopotraviny byly ještě mnohem příznivější a to namísto 30 % až 81%  nižší zátěž pesticidy
  • Studie sice sleduje množství toxických látek jako pesticidů v jednotlivých druzích, ale nedává je do souvislosti s běžnou konzumací mnoha takovýchto potravin v průběhu běžného života anebo riskantními interakcemi mezi jednotlivými chemikáliemi navzájem

Závěr

Studie je zajímavým pokusem o vysvětlení prospěšnosti biopotravin, a je škoda, že její design nebyl detailněji navržen, tak aby mohla odpovědět mnohem více o zdravotních přínosech biopotravin. Detailnější hodnocení studie připravil Carles Benbrook z Centra pro udržitelné zemědělství Univerzity ve Washingtonu. Jako problematické také vidím situaci, kdy populární média zkreslila výsledky studie a vůbec se nezabývala jejími nedostatky.

Tento článek je publikován i na stránkách Ministerstva zemědělství.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

2 komentáře: “Studie o přínosech biopotravin”

  1. Michal napsal:

    V názvu bakterie Escherichia Coli máte hrubku, má to být coli, ne Coli…. Podobně „oddolnými “ bakteriemi.

  2. Děkuji, opraveno. Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *