Jím zdravě! Proč nehubnu?

24. 7. 2014 Články štítky: , 39 komentářů

green-bean-1097219-mK snídani jóga, voda s citronem a jáhlová kaše. K obědu dušená ryba se zeleninou. Večer hodinka ve fitness centru a lehčí salát. Přes den občas kousek ovoce anebo oříšek. Hmotnost přesto stagnuje, nebo dokonce stoupá s věkem. Popsala jsem extrém, ale ve skutečnosti se pravidelně setkávám s klienty, kteří se stravují dietně a často i podstatně méně než já, a přitom roky řeší svou hmotnost. Kde je chyba? Regulace tělesné hmotnosti je komplikovaný proces, do kterého zasahují desítky faktorů. Níže nabízím pět možných vysvětlení.

Přílišné dietování

S věkem přirozeně klesá metabolická potřeba organismu. To zjednodušeně znamená, že pro uchování své štíhlosti potřebujeme stále jíst o trochu méně anebo se více hýbat. Problém je, když od dvaceti let zkoušíme nepřirozeně omezenou stravu, nejrůznější diety anebo vynechávání jídel. Tím ještě znásobíme přirozený pokles metabolismu.
Při nárazově sníženém příjmu potravy totiž organismus reaguje snížením svých potřeb. V případě, že se nám nárazově podaří něco shodit a klesne množství tuku v organismu, dojte současně k poklesu hladiny hormonu leptinu, který je většinou tvořen v tukové tkáni a který reguluje příjem a výdej energie, včetně chuti k jídlu. Při nižší hladině leptinu se cítíme hladoví, sníží se funkce štítné žlázy i metabolismus. Po dietě následuje původní nebo ještě vyšší příjem stravy, s ním i zvyšování hmotnosti anebo potřeba se neustále nepřirozeně kontrolovat.
Nízkoenergetické a nízkobílkovinové diety a jakékoliv jiné hubnutí bez současného trénování svalů vedou ke ztrátě aktivní svalové hmoty. Snížená aktivní svalová hmota se znovu negativně odráží na úrovni bazálního metabolismu. Po letech nepřirozených stravovacích restrikcí je stále obtížnější udržet si zdravou hmotnost.
Co doporučuji? Zapomenout na všechny diety a dietní potraviny, jíst pravidelně a kvalitně a také se hýbat. 

Každodenní stres

Nezaplacené účty, protivný šéf, ucpané silnice, zlobivé děti, hádka s partnerem, dokonce vyčerpávající cvičení a spousta dalších každodenních maličkostí mohou být příčinou stresu. V rámci přirozené reakce organismu se ve stresu mimo mnoha dalších biochemických změn také ve zvýšeném množství uvolňuje kortizol. Mezi efekty tohoto hormonu je i odbourávání svalů, možné zhoršení inzulinové rezistence a podpora ukládání břišního tuku. Všechny uvedené reakce nabourávají naše snahy o udržení zdravé hmotnosti.
Co doporučuji? Uvědomit si okamžiky, které nás stresují, cíleně je řešit a obecně se snažit do každého dne přidat momenty odpočinku.    

Nevědomé jezení

Klient: Jím skvěle. Ke každému jídlu zeleninu, nakupuji převážně na farmářských trzích a v biopotravinách, sladké jídlo už roky omezuji.
M: Báječné! A teď mi prosím řekněte, co přesně jste jedl včera?
Klient: Včera byl zrovna výjimečný den.
Tuto větu slyším od poloviny klientů. Narozeniny v rodině, oslava v práci, příjezd strýce z Moravy s nůší koláčů a výslužkou ze zabíjačky, stres anebo jen neobvyklá chuť. Ke snídani si proto dají koláče namísto obilné kaše, oběd vyřeší ve fast foodu a večeři doplnění vaničkou zmrzliny.
Tento popis sedí přesně právě na klienty, kterým roste hmotnost nepozorovaně v průběhu let. Upřímně se snaží o zdravou stravu, jen nevnímají spousty drobností a výjimečností, které si mimo její rámec dají.
Co doporučuji? Detailní zapisování jídelníčku.

Chybějící noci

V noci dochází k největšímu uvolňování hormonu leptinu, protože organismus nechce, abychom v noci jedli, ale spali. Spánek pod šest hodin anebo přerušovaný spánek znamenají snížení produkce leptinu. Při nižší hladině leptinu se cítíme hladoví, sníží se funkce štítné žlázy i metabolismus.
Co doporučuji: Zapomenout na televizi a další obvyklé večerní zábavy s elektronikou. Po večeři zklidnění (nejlépe formou procházky), pak už jen knížku a postel.

Zbytečné hubnutí

Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme.
Co doporučuji? Namísto posedlosti kontrolou hmotnosti anebo procent tuku v těle se soustřeďte na vnímání těla jako celku, na radost z jeho funkčnosti a dokonalosti.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

39 komentářů: “Jím zdravě! Proč nehubnu?”

  1. Lucie Vaškebová napsal:

    Pěkně napsáno, ale navíc, podle ájurvédy, se ne každému hodí, aby jedl ovesné kaše, rýže, a další věci. Každý člověk je jedinečný a k pěkné postavě dospěje jiným jídlem než soused od vedle :)

  2. Dobrý den, děkuji za doplnění. Máte naprostou pravdu a o výživě vhodné pro jednotlivé konstituce podle Ayurvédy anebo tradiční čínské medicíny plánuji psát někdy příště. Margit

  3. Kamila napsal:

    Jen tak pro odlehčení :) Slova jako DIETY či DIETNí POTRAVINY. To zní tak ošklivě, až se z toho otřepu. Mít nadváhu a sedět takhle večer doma a říct si, že od zítřka musím držet DIETU, tak už jen z té představy si půjdu namazat chleba ;) Jak píšete, hlavní je naučit se být v pohodě a umět „hřešit“ s láskou k sobě :)

  4. Ivana Polachová napsal:

    Úplně s Vámi souhlasím, jako terapeut TCM pomáhám klientům při hubnutí akupunkturou, a při tom jsem často doslova v šoku, jak málo některé ženy jedí, a přitom váží klidně okolo 100kg. A to často i přes fyzickou aktivitu! Ale jsou v trvalém stresu, spí, jen když si vezmou prášek na spaní, po jídle potřebují tabletku na reflux apod. Zažitá představa těch štíhlých, že obézní jsou obézní proto, že jsou nedisciplinovaní a přejídají se, často neplatí…

  5. martina brixí napsal:

    ahoj Margit,
    z praxe mohu doporučit všem hlídat si pocit hladu…to je nejdokonalejší regulátor příjmu a výdeje….často, při sníženém metabolismu nebývá pocit hladu patrný (vypnutá signalizace). Velmi pěkně funguje v jídelníčku zapisovat i stupeň hladu, aby si klienti vypozorovali, jaké jídlo má pro ně v určité dny sytící schopnost….jakmile začnou klienti trochu více jíst a trochu více se hýbat (logicky s větším příjmem mají i chuť na větší výdej ;-)), pozorují, jak se dostavuje i hlad :-) ale je to těžké, zvlášť při sedavém zaměstnání.

  6. Jitka napsal:

    Skvěle napsáno, v mnoha bodech se poznávám. Boj s nadváhou je můj celoživotní program. Ted mi diagnostikovali sníženou funkci štítné žlázy, máme to bohužel v rodině, též mám geny “ malá selka“ . Přesto si myslím a vím, že to lze, vše je v hlavě. Několikrát se mi podařilo váhu snížit a to i dlouhodobě, 17 let jsem vedla různé formy aerobních cvičeni, takže jsem to měla jakžtakž pod kontrolou…nyní je mi přes 40 a nastal problém, necvičím systematicky a ač jím myslím oproti většinové populaci zdravě, tak sem tam chybu udělám a vím co je mým problémem ( když mi něco chutná, tak toho sním dvojnásobek, lidově řečeno-přežeru se) a připlížilo se 13 kg nahoru. Doufám, že mi zase v hlavě cvakne a půjde to samo ikdyž pomaleji. Na článek o Ajurvédě jsem moc zvědavá.

  7. Děkuji Vám i všem dalším autorům komentářů za ocenění textu i jeho doplnění dalšími skvělými postřehy. Vidím, že jsem otevřela důležité téma, kterému bych se měla detailněji věnovat. Margit

  8. marie napsal:

    To je přesně můj případ.. :-/
    Jen s tím rozdílem, že osciluji mezi těmito dvěma typy. Buď skoro nejím (a když už jím, tak dělenou stravu), cvičím, jezdím na kole a plavu, nebo se rozhodnu už svůj metabolismus netrápit hubnutím a jím normálně.. no spíš nenormálně.. rozhodně zbytečně víc, než potřebuju. Přece si musím dopřát po těch útrapách.. A dám si hezky všechno, co jsem si odpírala.. To trvá pár měsíců.. Jenže pak se zase zhrozím, že to nefunguje, a začnu svůj organismus znova stresovat tím, že mu nedávám skoro nic.. A takhle to praktikuji dvacet let.. Nic mezi tím.. Zásadně nesnídám, piju jenom kávu – prostě všechno špatně..
    Ze začátku se mi dařilo hubnout každý rok na jaře ceklem dobře (a i po dětech jsem byla štíhlejší než před nimi), ale rok od roku je moje předletní (většinou začínám v květnu) hubnutí čím dál méně efektivní.. Ani ta dělená strava není co bývala…:-) Posledních pár let se mi navíc vytvořila pneumatika, která se zmenšuje nebo zvětšuje podle momentální fáze (hubená/tlustá), ale už nemizí…
    Kudy z toho ven?

  9. …Chodím dva měsíce už pěšky ráno do práce cca 20 minut, přičemž u nás v Liberci zdolávám dvě údolí a nazpět taky tak. I při této „zátěži“ ještě můžu doběhnout po práci na nákup nebo se projet na kole, či dělat na zahradě. Nijak jsem tím časově neomezila ani své pracovní povinnosti. Autobusem jsem ráno i odpoledne jezdila deset minut, takže za den získávám nyní pro sebe 20 minut navíc s bonusem čerstvého vzduchu, přírody a klidu mysli.
    Celkem jsem myslím jedla zdravě, ale občas zajídala stress, takže kila přibývala. Zajídání stressu nyní vymizelo a vrátila se žízeń, takže denně vypiju víc než 3 litry čisté vody a myslím, že se mi i otočil poměr syrové a vařené stravy 70 % a 30 %. Je mi 47 a po dvou měsících mám dole 4 kg, potřebuju ještě 3 aby to bylo ono, ale když nebudou, nic se nestane, i tak se už teď cítím o dost lépe.

  10. Zu napsal:

    Možná krásně napsáno, co tedy ohledně leptinu doporučíte lidem v nepřetržitých provozech s nepravidelnými směnami.

  11. Děkuji za milá slova a s detailním doporučením pro práci s nepravidelnými směnami prosím o trpělivost. Právě se tématu začínám věnovat v rámci zakázky pro firmu. Po zkompletování informací připravím doporučení, která určitě v nějaké podobě předám i zde. M.

  12. Lze jen trpělivě, ale vytrvale pokračovat v rozumném – ne extrémním, režimu. Držím pěsti. M.

  13. Skvělé, děkuji za sdílení a blahopřeji! M.

  14. Milada Kadrnožková napsal:

    Článek přímo pro mně napsaný. Ale postupem času jsem k těmto pravdám došla. Teď se snažím být v pohodě, příliš se nestresovat, ani jídlem, jestli to můžu, nebo ne. Cvičím, ale nevyšiluji u toho. Chodím na pravidelné procházky s pejskem. Je mi 50 let a dle názoru ostatních vypadám moc dobře. A taky se dobře cítím a event. špíček na bříšku prostě budu stále dolaďovat.

  15. Láďa Vaškeba napsal:

    Jojo,fajn napsáno ,děkuji za počtení.. :-)
    Je to tak,hlavní faktor dle mne je opravdu veselá mysl a vyrovnaná psychika a klidný spánek,což jsou nerozluční přátelé a hlavní zdroj souměrného těla… :-)

    I když dosáhnouti této rovnováhy je pro nás co jsme citliví na jakékoli emoční výkyvy života v lidské smečce velmi těžký boj,kolikrát na hraně zhroucení a proto ukládáme zásoby na případný boj o přežití,i když třeba jen psychycké… :-) Držím všem palce ať jsou veselí až rozverní a v romantikózním rozpoložení.. Láďa V. :-)

  16. ivča napsal:

    Dobrý den také se připojím k diskusi. Je mi přes 50 :) a mám stejný problém s metabolismem. Na svůj věk nejsem v žádném případě tlustá (jsou mladší na tom podstatně hůře) Najela jsem letos v červnu dle své výživové poradkyně na režim každé 2 h jíst v malých dávkách a ouhle jde to :). Ale bohužel jsem od 1.4.2014 na PÚ tak jsem doma a mám čas na jídlo, ale když jsem byla v pracovním procesu pod neustálým tlakem a stresem tak jíst v malých dávkách a často to prostě nešlo. Můj manžel jí málo a třeba i po 22 h a je hubený. Každý člověk a jeho tělo je stavěno na něco jiného. My v rodině máme předpoklady být jak já říkám „ženy fortelný“, protože moje babička, maminka a obě mé sestry jsou takové postavy, jen já jsem malinko váhově nižší, ale vadí mi, že mám bříško a malinko větší žaludek. Taky je problém necvičím!! Sice jedeme s manželem sem tam na kole, ale já mám raději auto :).. Tak to by bylo asi tak vše k mému příběhu.

  17. Marie napsal:

    Hezký článek…je to vidět denně okolo nás v nákupních košících. Hlášky typu, kdybych se pořádně nenajdela, co z toho života? Uf…
    Když přijde řeč na jídlo a zmíním se, že jím pětapadesát let stále stejně, jsem za cvoka. Jím třikrát denně a pokud je „hutnější“ oběd, tak neveřím :) Prostě si počkám na hlad. Bez hladu ani nemám na nic chuť. Mysím si, že jsem se už v dětství naučila poslouchat potřeby těla a díky tomu mám stále stejnou váhu od patnácti let.
    Být štíhlá a zdravá je volba každého z nás…je to jen o příjmu a výdaji. Nic víc :))))

  18. Gabriela Dymešová napsal:

    Milá Margit, opět skvělý článek, který krásně a stručně vystihuje vše. Nedávno jste mi perfektně poradila (kolika u mého syna byla skutečně způsobena mými problémy s trávením…) a toto si opět beru k srdci. Mám nadváhu, celoživotně a bojuji všemi prostředky. Ale myslím, že opět je vše především v mé hlavě. Od malička mi maminka říkala, že budu tlustá jako babička (přes 100 kg), se kterou neměla příliš otevřený vztah. Stejný vztah máme spolu a já má v hlavě „nasazen“ mentální vzorec, že vždy budu tlustá. Snad se mi jej podaří vymazat. Mimochodem, první dietu v životě mi nasadila maminka v mých 7mi letech, kdy jsem dostala křehké chléb se žervé k večeři. Podle fotografií jsem v té době byla štíhlé dítě:-). Myslím, že tyto mentální vzorce jsou další příčinou obezity….

  19. I. Abell napsal:

    Diky za vsechny,kteri se konecne zabyvaji telem jako celkem! Uz leta se vzdelavam v nenahraditelnosti funkce ztitne zlazy a funkce nadledvinek u zen, a jejich spojitosti s nadvahou a celkovou „chuti“ do zivota.Zpomalena stitna zlaza a hormonalni vykyvy (u nas,kdo jsme si zazili vystaveni Cernobylskemu mraku) je v mnoha pripadech vinikem nasi nadvahy a chybejici energie(muj pripad).Hashimotova nemoc(autoimunitni onemocneni,muj pripad) je take dulezity faktor(krevni obraz),ale da se prekonat/uzdravit spravnou vyzivou a doplnky stravy.Neverim na „vrozene“ predpoklady k obezite.Rodina spise urcuje vyzivove zasady a principy,ktere jsou bud dobre ci spatne.Obilniny(i celozrnne),mleko a cukry jsou dalsimi neprateli naseho zazivaciho traktu,pokud ho chceme uzdravit. Pohyb by mel byt kazdodenni alespon 30ti min.aktivitou.Spoluprace s vyzivovym lekarem je nenahraditelnou soucasti uspechu,alespon v zacatcich nasi cesty k uzdraveni(zdraveho tela a vahy).

  20. Michaela Janošovská napsal:

    Krásný článek i diskuze. Je mi 32 a s podobným problémem se také potýkám, jen se mi to všechno ještě zamotalo velmi vysokým přírůstkem váhy v těhotenství (30kg). Nyní je dceři rok, stále kojím, podařilo se mi zhubnout cca 22kg (16kg hned v porodnici a zbytek během prvních třech měsíců). A teď se váha nehne, byť pohybu mám díky batolící se dceři dost a stravu se pokouším hlídat. Ovšem o delším celistvém spánku si mohu nechat zdát. Myslíte si, že je naděje až malá začne lépe spát, že se to spraví, nebo to půjde až přestanu kojit (jak mi často lidé říkají)…

  21. Dobrý den, na další snížení hmotnosti je určitě šance. Jen je třeba trpělivě vytrvat s kvalitní zdravou stravou. Držím pěsti ať se to zdaří. Margit

  22. Richard Bažant napsal:

    Velice hezky napsáno, ale chybí to, co by si měl každý zkusit sám na sobě. Přečíst si „Život bez pšenice“ od dr. Davis a nejíst pšeničné výrobky. Mohu mluvit jen sám za sebe. Funguje to na mě skvěle.

  23. Dobrý den, děkuji za doplnění. Problematice pšenice jsem se detailně věnovala v mém předcházejícím blogu: http://www.margit.cz/psenice-z-mody/. Určitě jsou jednotlivci, kterým její vynechání prospěje, ale nemyslím si, že je třeba obecně doporučovat stravu bez pšenice – lepku všem. Zde se s autorem knihy neshoduji. Margit

  24. Dana napsal:

    Pěkný článek……
    začala jsem hubnout až po vynechání 90 % živočišných potravin. Jím 3x denně, vařím hlavně z lokálních a sezónních potravin, nejlépe v kvalitě BIO. V množství jídla se neomezuji, dopřávám si i sladké zdravé dezerty. Necvičím, jen chodim 2x týdně pěšky do obchodu (od 1-4 km), do schodů (do 2. posch.) atd. Toto doporučení zabralo i na mé přátelé, kteří se zbytečně trápili různými dietami, posilovnami aj. Hlavně nejíst co dvě hodiny, žaludek pak nemá čas na trávení a odpočinutí si.
    Základem mé stravy jsou obiloviny(někým zatracované), ale náš trávicí trakt je k jejich konzumaci přizpůsoben, dále jsou to luštěniny, zelenina, ovoce, kvalitní tuky…..občas zakysaný kozí výrobek.

  25. Tereza napsal:

    Díky Margit za tento článek i za jiné, jsou moc přínosné! Snažím se jíst zdravě, ale opravdu to nenápadné mlsání, co se vkrádá během dne, dělá moc – musím přestat! :-)
    Budu se také moc těšit na jídelníček podle ajurvedy nebo cinske medicíny. Děkuji

  26. ARNOLD napsal:

    „S věkem přirozeně klesá metabolická potřeba organismu“

    Nemusí to být vždy pravda ,pravda je že při současném způsobu života je, největší denní energetický výdej bazální metabolismus, ten závivisí mimo jiného na velikosti ,množství aktivní hmoty, to jsou např, plíce,srdce, hladké ale i KOSTERNÍ SVALSTVO .
    1kilogram kosterního svalstva zajištuje v půměru spálenou energii cca 80 kcal , takže pokud posilováním přibereme 5 kg svalstva tak denně spálíme jenom tím že existujeme 400kcal a to 90 % z tuku.(SVAL V KLIDU METABOLIZUJE PRO SVÉ ENERGETICKÉ POTŘEBY AŽ 95% TUK)
    Nakonec ještě jedna věc sval zabíré o 30% ménší objem nežli tuk, takže sice můžem o něco víc vážit,ale postava bude opticky štíhlejší a také pevnější držení těla.

    Jedna zajímavost , svalovinu můžeme nejenom držet ,ale také budovat prakticky v každém vku ,jsou zaznamenány pozitivní dopady posilování na nárůst svalstva a síly u DEVADESÁTILETÝCH JEDINCŮ.

    Jinak bych doporučil jak píše Margit, navýšit výdej, tedy cvičení, alchimii s jídly nechte kouzelníku žitovi

  27. couturier napsal:

    Dobrý den, díky za zajímavý článek i web a samozřejmě i komentáře. To, že lidé jedí zdravě, jen často deklarují navenek pro své známé, rodinu anebo pro klid svědomí. Podívejte se jen v supermarketu na obsah nákupních košíků, kde čtyři pětiny z nich obsahují spoustu sušenek, tyčinek s „čokoládou“ z rostlinných tuků, slazených limonád, uzenin, eidamu 30%, zmrzliny z rostlinných tuků, čipsů (sám rád postávám u pultu s „lahůdkami“ a poslouchám a jedna objednávka gothaje a junioru stíhá druhou. Problém je, že se strašně začaly zneužívat výrazy farmářské, domácí, bio atd. Paní doktorce i čtenářům vřele doporučuji vyžádat si složení „poctivých“ uzenin např. v řetězci Náš grunt – je to hrůza. (má pobočky po celé ČR) a naopak velmi radím, budete-li mít možnost, navštívit někdy oddělení uzenin v italské Bille, InterSparu, Coopu atd. anebo potraviny britského prémiového supermarketu Marks and Spencer (ne tu ořezanou verzi v Praze a Brně). V USA pak doporučuji Whole Foods Market nebo Fairway Market v New Yorku. Ale Billa v Itálii a britský MaS bohatě stačí :-)

    Je mi 36, měřím 190 cm, 80 – 82 kg váhy, denně chodím 5 km (to je 55 minut cesty do středu města skrze parky a vilkové čtvrti v Brně; tramvají je to od dveří domu do centra 27 min.) do města či po práci nazpět (kdo má děti nebo hodně pracuje, může aspoň o víkendu), často i 7 – 10 km za den (ano, pouze chůze, žádná posilovna nebo běhání či jiný sport kromě příležitostného plavání či bruslí nebo košíkové), někdy třeba jen obden. Kupuji základních 40 – 50 potravin: zelenina, čerstvé ryby, sardinky ve vlastní šťávě, vejce, ovesné vločky jemné z Lidla obyčejné 1 – 1.5 kg týdně klidně samotné nebo s ovocem a špetkou cukru, rýži, pouze semolinové italské těstoviny (ideálně dělané přes bronzovou formu – trafilate al bronzo nebo si občas udělám sám doma vaječné – opět ze semoliny) oříšky, olivový olej, jedno máslo za měsíc, 1 kg kila bílého cukru mi vystačí na 3 – 4 měsíce, kávu ani čaj léta nesladím, colové nápoje nepiji, v rámci možností hodně kvalitních sýrů ricotta, mozzarella, ementál, klidně i camembert s 50% tuku, hodně zakysané smetany (Kunín De Luxe 20% tuku mňam) 2 – 3x do měsíce i čtvrt litru 40% smetany, jogurty bílé v privátních značkách, kde je výrobce Hollandia, ideálně pak zrající v kelímku/skleničce, 1x týdně kousek kvalitního červeného masa, žlutý půlený hrách, cizrnu, fazole, pohanku, kuskus, kroupy, v rámci možností tak 0.5 kg toho nejlepšího chleba týdně a klidně denně i 2 rohlíky (technoložka z Penamu mi zaslala jejich složení na vyžádání a kupodivu jsou ještě tak nejlepší z těch, co jsou na trhu), dle kvality a dostupnosti i ovoce (teď např. borůvky), samozřejmě párkrát do měsíce i kvalitní čokoládu (70% a více), ev. i občas upeču jeden plech (!) lineckého nebo jednou za měsíc domácí tiramisu (sním za 3 dny množství tak pro 6 osob). Je to hodně zjednodušené, ale funguje to. A hlavně ten pohyb.

  28. Miluše napsal:

    Dobrý den chci se zeptat na práci v noci-dělám noční a mezi tím volna.Jak jíst při této práci?Díky

  29. Dobrý den, téma směnného provzu právě detailněji sleduji, a v průběhu pár měsíců o něm samostatně napíši. Prosím o trpělivost. M.

  30. Dobrý den, děkuji za detailní doplnění mého textu dalšími doporučeními. M.

  31. Eliška napsal:

    Dobrý den,
    Chtěla jsem se zeptat na jogurty firmy Agrola -jihočeské ve skle. Je toto mléko z krav, které nebyly krmeny hormony nebo antibiotiky? Je toto mléko opravdu kvalitní?.Sama mám nejraději jogurty Hollandia i bio kvalitě, dále jogurty z farm.trhů, a některé bio jogurty např. Naše zahrádka, mlékárna JOMA. Které by jste mi sama doporučila?
    Předem děkuji za odpověď
    (studentka zdrav.školy)

  32. Dobrý den, jihočeské jogurty ve skle určitě také patří k těm nejkvalitnějším, podobně jako jsou i bio Hollandie anebo jiné bio jogurty a sama mám ráda i tučné řecké jogurty a jogurty z trhů. Zcela obecně by takovéto jogurty samozřejmě běžně neměly obsahovat rezidua antibiotik ani hormonů, ale jednoznačnou záruku obsahu může podávat jen potravinářská inspekce anbeo hygiena. Margit

  33. couturier napsal:

    K jogurtům Agrola (Madeta). Tento výrobce začal před časem přidávat do marmeládové složky glukózo-fruktózový sirup, barvit jahodovou marmeládu řepným koncentrátem a také škrob se tam objevuje. Totéž začala dělat Madeta. Před pár týdny jsem ale v některém městě v Čechách (navštívil jsem jich asi 30 během dvou týdnů, tak už nevím, kde to přesně bylo) objevil jogurt z Madety i Agroly v původním složení – že by různé šarže či dodávky pro různé trhy v rámci ČR? Doporučuji přečíst složení. Ani Hollandia se občas nevyhýbá g-f. sirupu, chce to číst etikety. Obecně ale její jogurty patří k tomu nejlepšímu. Můj grunt i La Formaggeria (Oreiro Litovel) nabízejí „farmářské“ jogurty, kde je bohužel v ovocné složce také výše uvedené – nebrat!

  34. Dobrý den, děkuji za doplnění informací. Příchutě mě vůbec nenapadlo sledovat ani hodnotit, protože zásadně doporučuji kupovat pouze neochucené jogurty. Margit

  35. Eliška napsal:

    Dobrý den,
    Chtěla jsem se zeptat jestli je vhodná citrónová šťáva od značky Alnatura .Dále bych se chtěla zeptat jaké pastilky jsou vhodné při nachlazení.
    Předem děkuji za odpověď

  36. Dobrý den, Alnatura je obecně kvalitní značka, a proto lze doporučit pro zpestření i její citronovou šťávu. Při nachlazení mám nejtraději manuka bonbony (manuka je med z čajovníku), které však u nás ještě nelze běžně koupit, takže v zahraničí anebo namísto nich jen manuka med, který nabízí např. Sonnentor. M.

  37. Jindra napsal:

    Eliško proč citronovou šťávu od Alnatury? Vždyť je to jen hmota – je to pasterované, čili bez jediného životně nezbytného enzymu a kolik tam po pasteraci zbude vitaminu C?
    Tolik času to přece nestojí, koupit citron a vymačkat si jej do filtrované vody. Účinek na Váš organismus bude výrazně pozitivnější (alkalizující). Jindra.

  38. Martina napsal:

    super clanek, pridam odkaz do naseho magazinu :-)

    Martina

  39. Klára napsal:

    pro všechny, kdo nevěří na genetické dispozice k obezitě: mám dvě děti. Tlusté a hubené. Jsou takové od novorozenekého věku. Obě vychovávám stejně, obě krmím stejně.
    Je to o genech.
    Mimochodem 7 dní hladovky = 1 kilo (takže nic) dole. Nadváha není často o jídle. Tuhle jsem přibrala za dva měsíce deset kilo jen v souvislosti s ženskými problémy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *