Warfarinová dieta

Uživatelům warfarinu se běžně doporučuje, aby omezili příjem vitamínu K ve stravě. Mnoho z nejlepších zdrojů vitamínu K však patří k superzdravým potravinám, a byla by proto škoda je vyloučit ze svého jídelníčku.

Pro detailnější info

Warfarin je lék, který omezuje tvorbu krevních sraženin, a často se předepisuje k dlouhodobému užívání jako prevence vzniku srdečně cévních onemocnění. Přirozeným antagonistou Warfarinu je vitamín K, a proto je uživatelům Warfarinu doporučována dieta omezující potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Mnohé z nejlepších zdrojů vitamínu K však patří k superzdravým potravinám, a proto by byla škoda je zcela vyloučit ze svého jídelníčku. Proto považuji stravu s vyrovnaným množstvím vitamínu K za výhodnější než dietu s jeho nízkým obsahem. V praxi to znamená, že v jídelníčku mohou být pravidelně přítomny i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jejich příjem (a celkový příjem vitamínu K) by měl být každý den přibližně stejný. Lékař poté individuálně nastaví množství užívaného Warfarinu na základě jeho potřeby a bude pravidelně monitorovat správnost předepsané dávky. Tou nejdůležitější zásadou při užívání Warfarinu je proto pravidelný denní příjem přibližně stejného množství vitamínu K z potravin. Vyhněte se jakýmkoliv závažným změnám diety před konzultací s lékařem.

Moje doporučení:

  • Seznamte se se zdroji vitamínu K a mějte vždy po ruce detailní seznam potravin s obsahem K vitamínu.
  • Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně vaší diety.
  • Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitamínem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamín K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitamínu K.

Doposud se mi nepodařilo najít podrobné seznamy potravin s uvedením výše obsahu vitamínu K v českém jazyce, a proto doporučuji anglické a německé zdroje. Doporučení na další vhodné tabulky uvítám a ráda přidám k tomuto seznamu.

http://www.wholefoodcatalog.info/nutrient/vitamin_k/foods/high/4/

Abecední seznam potravin s uvedením množství vitamínu K v nich v anglickém jazyce. Dozvíte se, jak je to s vitamínem K v zelenině, luštěninách, ořechách, vejcích, mléce a podobně. Pozor, v tomto seznamu jsou čaje uváděny jako obrovské zdroje vitamínu K, používají se však v několikagramových množstvích, a proto není skutečné množství vitamínu K přijímaného v šálku čaje až tak hrozivé.

http://www.staff.uni-mainz.de/goldinge/vitamink.htm

Abecední seznam potravin s vysokým, středním a nízkým obsahem vitamínu K včetně přesných množství v německém jazyce.

http://www.evitamins.com/encyclopedia/assets/drug/warfarin/~default

Detailní seznamy interakcí Warfarinu v anglickém jazyce.

http://www.vaughns-1-pagers.com/food/vitamin-k-foods.htm
http://www.healthaliciousness.com/articles/food-sources-of-vitamin-k.php

Důležité upozornění: uvedená doporučení jsem připravila na základě mnohaletých zkušeností a odborného studia. Jsou určeny pro vyzkoušení terapie neakutních či méně závažných potíží. Jejich aplikace může napomoci v terapii daných potíží, zmírnit průběh onemocnění anebo alespoň omezit doprovodné projevy nemoci. Závažnější problémy vždy doporučuji konzultovat s lékařem.