Hesla od:

Ulcerozní kolitida

Aliasy: IBD, inflamantory bowel disease, zánětlivé onemocnění střeva

Ulcerozní kolitida je chronický zánět střev, a to zejména tlustého střeva. Je společně s Crohnovou nemocí zařazována pod tzv. zánětlivá střevní onemocnění. Moderní medicína není často schopna zjistit, co přesně v jednotlivých případech zánět způsobuje, a její terapie je spíše udržovací a mírnící potíže. Přesto je však možné zdravým životním stylem a úpravou stravy mnohé z projevů onemocnění významně zmírnit anebo snížit počet akutních vzplanutí nemoci.

K nejběžněji uváděným příčinám vzniku ulcerozní kolitidy patří virové nebo bakteriální infekce, omezení krevního průtoku a nepřiměřená autoimunitní reakce vůči neznámému podnětu v organismu. Pravděpodobná je i genetická dispozice. Zejména u mladých a jinak zdravých lidí je po vyloučení infekčních příčin vhodné uvažovat o kombinaci genetické dispozice s přemrštěnou autoimunitní reakcí vůči některé ze složek potravy, protože právě ta je neustále v kontaktu se střevním prostředím.

V dietoterapii zánětlivých střevních onemocnění je třeba rozlišovat akutní a klidové fáze onemocnění. V akutních obdobích je zásadní umožnit organismu zklidnění střeva, dodávat dostatek tekutin, snadno stravitelnou, nedráždící a bezezbytkovou stravu.

V klidových obdobích je možné doporučit ověření možné přítomnosti potravinové alergie pomocí eliminační diety. Projevy ulcerativní kolitidy mohou být zmírněny pravidelným pohybem, zdravou stravou, udržováním správné hmotnosti a nekuřáctvím. K výživovým faktorům, které znamenají riziko, patří strava s vysokým obsahem červeného masa a tepelně upravovaných rostlinných olejů (zdrojů omega 6 mastných kyselin), které podporují vznik zánětu v organismu. Naopak ochranně působí polynenasycené oleje s převahou omega 3 mastných kyselin, které se nacházejí zejména v rybách.