Skvělá vegetariánská svíčková

28. 12. 2013 Prakticky štítky: ,

Na přednášce v rámci semináře v ZŠ Okříšky jsem měla skvělou podporu. Přítomné paní kuchařky, rodiče, pedagogy i pana starostu nepřesvědčovalo o přínosech zdravé výživy jen mé povídání, ale také výborná jídla, která tam nabízela Soňa Dvořáková, majitelka Lucky´s Vege Bistra v Třebíči. Vegetariánská svíčková mizela rychlostí blesku, poslední porce pro mne se musela schovat a mně bylo jasné, že vám musím představit bistro, kde tak báječně vaří, a také předat recept.

Soňo, jak ses ke zdravému vaření dostala a jak se sama stravuješ?

DSC_4744_resizeMiluji jídlo a zejména českou kuchyni, ale v určitém období jsem si uvědomila, že tak, jak ji známe dnes, není zdaleka tak zajímavá, rozmanitá a prospěšná, jako bývala kdysi. Začala jsem do svého jídelníčku ze zvědavosti zařazovat celozrnné produkty, pohanku, kroupy, dnes už málo známou zeleninu. „Zdravé krámky“ mě fascinovaly a během několika let jsem vyzkoušela snad vše, co nabízí. Hledala jsem potraviny a výrobce, kteří mi budou vyhovovat, abych se mohla stravovat chutně, ne příliš odlišně od toho, na co jsem zvyklá z hlediska chutí, ale výrazně zajímavěji v jiných ohledech. Navíc už jako dítě jsem odmítala jíst maso, přála jsem si stát se vegetariánem a jako většina lidí, kteří přecházejí na vegetariánství, jsem se bála absence masa v mé stravě a hledala jsem, jak si výživově jinak pomoct. Dnes už vím, že to tak nefunguje, nepotřebuji nic nahrazovat, s ničím to nepřeháním a jsem spokojená.

Jak vypadá typický zákazník bistra a jaká jídla patří k nejoblíbenějším?

Špenátové rizoto, vege gulášová polévka, mrkvovo-celerové placky (1)Vaříme ze základních surovin a čerstvé zeleniny namísto polotovarů, což je podle našich zákazníků na jídle cítit, navíc se cítí dobře i po něm. Dokonce jim díky tomu nechybí ani to maso :-). Mezi nejoblíbenější jídla patří samozřejmě svíčková omáčka, plněné papriky s mletým robi a s domácí rajskou omáčkou a špaldovým knedlíkem, lasagne na všechny způsoby, parmazánové rizoto s houbami, špaldoto, čočka na všechny způsoby, grilovaná zelenina a houby, zeleninové karbanátky, plněné tortilly a ze sladkého domácí celozrnné koláče, jablečné lívance a domácí krémy s čerstvým ovocem.

Odkud čerpáte inspiraci pro své recepty?

Ze staročeských kuchařek, z běžných kuchařek, z vegetariánských, veganských, bezlepkových a bio kuchařek, z internetu, časopisů, letáků, nějaké recepty si vymýšlím a všelijak obměňuji. Ničemu se nebráním, základ je, aby jídlo dobře chutnalo. Fakt, že je i zdravé, je jen třešinka na dortu, bez které bych však už vařit ani nedokázala.

Soňo, moc děkuji za rozhovor i recept a přeji Ti, ať se Ti i nadále jen daří.

Margit

Svíčková omáčka, špaldový knedlík, robi s celerovým špekem, (4 porce)

THE BEST 1 (1)

Omáčka: (veganská, bezlepková)

1 střední celer

4 mrkve

1 petržel (nemusí být)

1 velká cibule

3 kuličky nového koření

5 kuliček černého pepře

1 bobkový list, může být i 1 kulička jalovce

sůl, případně solčanka

cukr či slad dle chuti

ocet, umeocet či citronová šťáva dle chuti

rýžová mouka na zahuštění

kvalitní nerafinovaný olej z prvního lisování (rýžový, z ořechů, bio slunečnice apod.)

150 – 200 ml BIO smetany či vegan smetany (sójová, rýžová, pšeničná, mandlová apod.)

Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na oleji, aby zesklovatěla. Poté přidáme nahrubo nakrájenou zeleninu, přidáme sůl, lžíci cukru či sladu a vše velmi krátce restujeme, dokud cukr či slad jemně nezkaramelizuje. Zalijeme horkou vodou, přidáme koření, vaříme do změknutí zeleniny. Vyjmeme bobkový list, případně jalovec, ostatní koření můžeme nechat. V hrnci rozmixujeme tyčový mixérem (případně propasírujeme). Pokud je omáčka moc hustá, nastavíme ji vodou (cca na hustou polévku). Přivedeme omáčku k varu, v troše vody rozmícháme rýžovou mouku, omáčku zahustíme, dosolíme, přidáme ocet (citrónovou šťávu) a případně cukr.

Špaldové knedlíky: (veganské)

0,5 kg celozrnné špaldové krupice (případně jiné hrubé celozrnné mouky)

0,5 kostičky čerstvého droždí (cca 20 g), případně bio sušeného droždí

1 sáček burizonů bez příchutě, případně kostičky kvalitního pečiva

sůl, vlažná voda

Vše smícháme, necháme nakynout na teplém místě, uhněteme knedlíky a vaříme v páře či v horké vodě 20 minut. Po vyndání propícháme, pomažeme máslem (vegan margarínem). Doporučení babiček: trhliny na knedlíku zacelí dřevěné prkénko. Vejce či jiné pojidlo není vůbec potřeba, lepek obsažený v mouce zcela postačí.

Robi s celerovým špekem: (veganské)

2 balení robi nudliček

1 střední celer

5 lžic kvalitní sójové omáčky (např. shoyu či tamari)

kvalitní nerafinovaný olej z prvního lisování (rýžový, z ořechů, bio slunečnice apod.)

Očistíme celer a nakrájíme jej na kostičky. Orestujeme jej na oleji do změknutí, kdy se krásně a sladce rozvoní a na skus je měkký. Robi polijeme trochou sójové omáčky (dále již nesolit), orestujeme na oleji a smícháme s celerovým “špekem”.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *