Konzumace masa zvyšuje riziko vzniku diabetu
Konzumace červeného masa, a to zejména po jeho průmyslové úpravě, jako na příklad do podoby slaniny, uzenin či párků, může zvyšovat riziko rozvoje diabetu 2. typu. Podle studie publikované v americkém časopise klinické výživy s narůstající spotřebou stoupá i riziko vzniku onemocnění.
Na příklad denní konzumace asi 58 gramové porce zpracovaného masa (párek v rohlíku anebo salám) zvyšovala riziko vzniku diabetu až o 50%, dvojnásobek této porce (tj. porce velikosti balíčku karet) průmyslově neupravovaného červeného masa (steak) byl spojován s 20% navýšením rizika vzniku onemocnění.
Dřívější studie již prokázaly souvislost mezi konzumací červeného masa a zvýšením rizika vzniku srdečně cévních onemocnění a rakoviny, a to zejména u rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Zdroje a odkazy
Eating Processed Meats, but Not Unprocessed Red Meats, May Raise Risk of Heart Disease and Diabetes (Harvard)
Red Meat, Processed Meat Linked to Diabetes Risk (Web MD)
Red, processed meat linked to higher risk of type 2 diabetes (USA Today)
Můj komentář
Tato studie významně podporuje doporučení konzumovat převážně rostlinnou stravu, tak zvané plant based diet, které prospívají jednotlivcům i životnímu prostředí.
Pri aktuálnom stave nárastu diabetikov a nákladov spojenou s ich liečbou je zarážajúce ako málo pozornosti je v spoločnosti venované konkrétnym opatreniam na zlepšenie tohoto stavu. Mám na mysli napríklad skutočnosť, že všetky média bez rozdielu sú preplnené reláciami o varení, pričom sú v značnej miere propagované potraviny ktoré nepriaznivý stav s nárastom diabetických pacientov ešte zhoršujú. Pritom chýba relácia ktorá by ponúkla pomoc špeciálne pre diabetikov .Napríklad aj o možnostiach liečby diabetickej nohy, ktorá je prípravnou etapou nemoci po ktorej hrozí už iba amputácia. Za výraznú chybu zdravotníctva je možno považovať skutočnosť, že sa dlhodobo a cielene nevenuje cieľavedomému vzdelávanie diabetikov .