Mouka z červené čočky. Už ji znáte?

6. 8. 2016 Prakticky 5 komentářů

Před pár měsíci se v nabídce mojí oblíbené firmy Pro-Bio objevila unikátní novinka. Mouka z červené čočky, kterou jsme doposud u nás ani v zahraničí nepotkala. Mouku jsem hned dostala k vyzkoušení a rozhodla se ji představit v rozhovoru s Bárou Hernychovou. Bára v Pro-Bio zajišťuje propagaci, za roky komunikace nad tématy biopotravin se už dobře známe a je mezi námi více než profesní vztah.

Báro, jak vás napadlo vyrábět mouku z červené čočky?

Barbora HernychovaPřed dvěma lety jsme investovali kolem 20 milionů korun do našeho nového bezlepkového projektu. Oddělili jsme bezlepkové sklady, balírny a spustili provoz zcela unikátního bezlepkového bio mlýna. Tato kombinace „BIO a bezlepek“ je v Evropě naprosto ojedinělá. Snažíme se proto těchto jedinečných podmínek co nejvíce využít a vyjít vstříc zvyšující se poptávce po kvalitních bezlepkových potravinách.

Další velmi důležitý impuls jsme dostali při letošní návštěvě světového veletrhu Biofach v německém Norimberku. Veletrhu se každým rokem účastníme s vlastní expozicí a současně zde máme skvělou příležitost sledovat nové trendy od zahraničních sousedů, kteří jsou v oblasti BIO mnohem dále než my tady. Letos jsme byli nadšeni z luštěninových mouk, které vévodily v různých podobách sekci veletržních novinek. Moc se nám tento nápad zalíbil. Rádi zkoušíme, co se dá v našem bezlepkovém mlýně semlít, stále inovujeme a těší nás zkoušet vše nové, nepoznané a netradiční. Kromě mouky z červené čočky tak vznikla například i mouka ze žlutého hrachu.

bezlepkovy-mlyn

Jaké jsou výhody této mouky a k čemu ji lze použít?

  • Hlavní výhodou mouky z červené čočky je, že oproti klasické mouce obsahuje mnohem více bílkovin, vlákniny a dalších živin.
  • Je přirozeně bezlepková a tudíž vhodná i pro jedince s alergií na lepek.
  • Hodí se jak do jídelníčku vegetariánu a veganů, tak do jídelníčku sportovců, pro které je slušným zdrojem bílkovin.
  • Je vhodná do polévek, k zahušťování nebo jako přísada do karbanátků, bramboráků, zeleninových a luštěninových směsí. Hodit se vám bude i při přípravě indických pokrmů.
  • Je chuťově neutrální, a proto záleží na ostatních ingrediencích a koření, jakou bude mít výsledný pokrm chuť. Je to výhoda, protože se tak dá využít k přípravě slaných i sladkých jídel.

omeleta_z_cervene_cocky_1

Omeleta z červené čočky

Jaké jsou vaše oblíbené recepty z této mouky?

Zkoušení receptů je stále v procesu. Některé máme již na našem webu a pracujeme nadšeně na dalších, protože se z této mouky skvěle vaří a peče. Moc mile nás překvapila reakce na čočkové sušenky s čokoládou. Zní to jako šílená kombinace, ale tyto sušenky ochutnaly tisíce návštěvníků na letošním Biostylu, který se konal v rámci Festivalu Evolution v pražských Holešovicích. A nenašel se nikdo, komu by nechutnaly. Zpětně si pak návštěvníci psali o recept. Takže rozhodně doporučuji každému, kdo chce zkusit něco netradičního a hodně dobrého. Zde jsou recepty jak na sladkou, tak na slanou variantu pokrmu:

Čokoládové sušenky

susenky-z-cervene-cockyIngredience: ½ hrnku změklého másla, 1 ½ hrnku mouky z červené čočky BIOHARMONIE, ¾ hrnku třtinového cukru, 1 kávová lžička vanilky, ¼ kávové lžičky kypřícího prášku, špetka soli, 1 /8 kávové lžičky sody na pečení, 1 vejce, 1 hrnek hořké čokolády.

Postup: Předehřejeme si troubu na 175 °C, plech vyložíme pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Do mixéru vložíme máslo a cukr a mixujeme, dokud nevznikne pěna, asi 5 minut. Přidáme vejce a opět chvíli mixujeme, dokud se ingredience nespojí. Vmícháme vanilku. Přidáme polovinu rozpuštěné, ale vychladlé čokolády a opět mixujeme.

Mouku, kypřící prášek, sodu a sůl prosejeme a pomalu přimícháme do směsi. Až bude směs kompaktní, přimícháme zbytek čokolády nasekané na kousky. Nabereme si těsto a vytvoříme z něj kuličku, kterou mírně stlačíme. Takto připravené sušenky pečeme 8 až 10 minut. Před sundáním sušenek z plechu je necháme vychladnout.

Špenátové placky

4 porce, doba přípravy 1,5 hodiny (včetně doby kynutí)

Ingredience: 200 g mouky z červené čočky, 200 g celozrnné špaldové mouky, 1 lžička himálajské soli, ½ lžičky mletého pepře, ½ lžičky drcené chilli papričky, ½ lžičky drceného kmínu, 2 lžičky instantního droždí, 20 ml sezamového oleje, 75 ml vlažné vody, 200 g čerstvých špenátových listů.

Postup: V míse promícháme mouku z červené čočky, špaldovou mouku, sůl, pepř, chilli, kmín, instantní droždí, olej, vlažnou vodu a spařené, vymačkané a pokrájené špenátové listy. Zpracujeme tužší těsto, které necháme v teple hodinu kynout. Z těsta vyvalujeme na pomoučeném vále placičky silné asi půl centimetru a opékáme je nasucho přímo na plátu kamen nebo na suché nepřilnavé pánvi dozlatova. Podáváme s čatný nebo jinou ostrou indickou omáčkou.

Špenátové placky

A moje zkušenost? Pomohla i v krizi s vanilkovými rohlíčky.

Mouku z červené čočky jsem samozřejmě také zkoušela a hned poprvé v nouzi. Tradiční vanilkové rohlíčky doma netradičně připravuji v bezlepkové verzi a to ani ne z důvodů právě probíhajícího „antilepkového tažení“, ale protože mouku do těsta nepotřebuji a cukr na obalování nechci. Těsto připravím rozmixováním vlašských ořechů s máslem a vytvarované rohlíčky jsem původně obalovala v doma pomleté rýžové mouce. Jenže ta mi jednou došla a jako první mi do ruky padla ve spíži čekající mouka z červené čočky. Rohlíčky jsem v ní pohodově obalila a byly skvělé!

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

5 komentářů: “Mouka z červené čočky. Už ji znáte?”

  1. Kateřina napsal:

    Dobrý den . Mohu poprosit drze o recept na ty rohlíčky? Dekuji

  2. Dobrý den, omlouvám se, jsem spontánní kuchařka a recepty i neukládám, tento už jsme pekla před pár roky a nevím, Margit

  3. Katka napsal:

    Dobrý den, mne by zajímalo jak si stojí luštěninové mouky z pohledu lektinů a dalších antinutričních látek.
    Používám tyto mouky ráda, ale lektinová fóbie dolehla i na mne. Když vařím luštěniny v klasickém stavu tak namáčím – vařím, ale u mouk jsou to vlastně syrové luštěniny. Zničí se lektiny pak tepelnou přípravou, či nebyly narušeny už třeba při mletí? Děkuji za vysvětlení.

  4. Dobrý den, mouky nějaké množství antinutričních látek budou obsahovat, tepelná úprava mouky jej samozřejmě omezuje. Zde k lektinům detailněji: https://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=33678
    Margit

  5. Zdenka Nezvalova napsal:

    Dobrý den zná někdo recept na slané sušenky z mouky z červené čočky děkuji Nezvalova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.