Mouka z červené čočky. Už ji znáte?

6. 8. 2016 Prakticky

Před pár měsíci se v nabídce mojí oblíbené firmy Pro-Bio objevila unikátní novinka. Mouka z červené čočky, kterou jsme doposud u nás ani v zahraničí nepotkala. Mouku jsem hned dostala k vyzkoušení a rozhodla se ji představit v rozhovoru s Bárou Hernychovou. Bára v Pro-Bio zajišťuje propagaci, za roky komunikace nad tématy biopotravin se už dobře známe a je mezi námi více než profesní vztah.

Báro, jak vás napadlo vyrábět mouku z červené čočky?

Barbora HernychovaPřed dvěma lety jsme investovali kolem 20 milionů korun do našeho nového bezlepkového projektu. Oddělili jsme bezlepkové sklady, balírny a spustili provoz zcela unikátního bezlepkového bio mlýna. Tato kombinace „BIO a bezlepek“ je v Evropě naprosto ojedinělá. Snažíme se proto těchto jedinečných podmínek co nejvíce využít a vyjít vstříc zvyšující se poptávce po kvalitních bezlepkových potravinách.

Další velmi důležitý impuls jsme dostali při letošní návštěvě světového veletrhu Biofach v německém Norimberku. Veletrhu se každým rokem účastníme s vlastní expozicí a současně zde máme skvělou příležitost sledovat nové trendy od zahraničních sousedů, kteří jsou v oblasti BIO mnohem dále než my tady. Letos jsme byli nadšeni z luštěninových mouk, které vévodily v různých podobách sekci veletržních novinek. Moc se nám tento nápad zalíbil. Rádi zkoušíme, co se dá v našem bezlepkovém mlýně semlít, stále inovujeme a těší nás zkoušet vše nové, nepoznané a netradiční. Kromě mouky z červené čočky tak vznikla například i mouka ze žlutého hrachu.

bezlepkovy-mlyn

Jaké jsou výhody této mouky a k čemu ji lze použít?

  • Hlavní výhodou mouky z červené čočky je, že oproti klasické mouce obsahuje mnohem více bílkovin, vlákniny a dalších živin.
  • Je přirozeně bezlepková a tudíž vhodná i pro jedince s alergií na lepek.
  • Hodí se jak do jídelníčku vegetariánu a veganů, tak do jídelníčku sportovců, pro které je slušným zdrojem bílkovin.
  • Je vhodná do polévek, k zahušťování nebo jako přísada do karbanátků, bramboráků, zeleninových a luštěninových směsí. Hodit se vám bude i při přípravě indických pokrmů.
  • Je chuťově neutrální, a proto záleží na ostatních ingrediencích a koření, jakou bude mít výsledný pokrm chuť. Je to výhoda, protože se tak dá využít k přípravě slaných i sladkých jídel.

omeleta_z_cervene_cocky_1

Omeleta z červené čočky

Jaké jsou vaše oblíbené recepty z této mouky?

Zkoušení receptů je stále v procesu. Některé máme již na našem webu a pracujeme nadšeně na dalších, protože se z této mouky skvěle vaří a peče. Moc mile nás překvapila reakce na čočkové sušenky s čokoládou. Zní to jako šílená kombinace, ale tyto sušenky ochutnaly tisíce návštěvníků na letošním Biostylu, který se konal v rámci Festivalu Evolution v pražských Holešovicích. A nenašel se nikdo, komu by nechutnaly. Zpětně si pak návštěvníci psali o recept. Takže rozhodně doporučuji každému, kdo chce zkusit něco netradičního a hodně dobrého. Zde jsou recepty jak na sladkou, tak na slanou variantu pokrmu:

Čokoládové sušenky

susenky-z-cervene-cockyIngredience: ½ hrnku změklého másla, 1 ½ hrnku mouky z červené čočky BIOHARMONIE, ¾ hrnku třtinového cukru, 1 kávová lžička vanilky, ¼ kávové lžičky kypřícího prášku, špetka soli, 1 /8 kávové lžičky sody na pečení, 1 vejce, 1 hrnek hořké čokolády.

Postup: Předehřejeme si troubu na 175 °C, plech vyložíme pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Do mixéru vložíme máslo a cukr a mixujeme, dokud nevznikne pěna, asi 5 minut. Přidáme vejce a opět chvíli mixujeme, dokud se ingredience nespojí. Vmícháme vanilku. Přidáme polovinu rozpuštěné, ale vychladlé čokolády a opět mixujeme.

Mouku, kypřící prášek, sodu a sůl prosejeme a pomalu přimícháme do směsi. Až bude směs kompaktní, přimícháme zbytek čokolády nasekané na kousky. Nabereme si těsto a vytvoříme z něj kuličku, kterou mírně stlačíme. Takto připravené sušenky pečeme 8 až 10 minut. Před sundáním sušenek z plechu je necháme vychladnout.

Špenátové placky

4 porce, doba přípravy 1,5 hodiny (včetně doby kynutí)

Ingredience: 200 g mouky z červené čočky, 200 g celozrnné špaldové mouky, 1 lžička himálajské soli, ½ lžičky mletého pepře, ½ lžičky drcené chilli papričky, ½ lžičky drceného kmínu, 2 lžičky instantního droždí, 20 ml sezamového oleje, 75 ml vlažné vody, 200 g čerstvých špenátových listů.

Postup: V míse promícháme mouku z červené čočky, špaldovou mouku, sůl, pepř, chilli, kmín, instantní droždí, olej, vlažnou vodu a spařené, vymačkané a pokrájené špenátové listy. Zpracujeme tužší těsto, které necháme v teple hodinu kynout. Z těsta vyvalujeme na pomoučeném vále placičky silné asi půl centimetru a opékáme je nasucho přímo na plátu kamen nebo na suché nepřilnavé pánvi dozlatova. Podáváme s čatný nebo jinou ostrou indickou omáčkou.

Špenátové placky

A moje zkušenost? Pomohla i v krizi s vanilkovými rohlíčky.

Mouku z červené čočky jsem samozřejmě také zkoušela a hned poprvé v nouzi. Tradiční vanilkové rohlíčky doma netradičně připravuji v bezlepkové verzi a to ani ne z důvodů právě probíhajícího „antilepkového tažení“, ale protože mouku do těsta nepotřebuji a cukr na obalování nechci. Těsto připravím rozmixováním vlašských ořechů s máslem a vytvarované rohlíčky jsem původně obalovala v doma pomleté rýžové mouce. Jenže ta mi jednou došla a jako první mi do ruky padla ve spíži čekající mouka z červené čočky. Rohlíčky jsem v ní pohodově obalila a byly skvělé!

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *