Jak na luštěniny
Luštěniny jsou superzdravé, jejich pravidelná konzumace napomáhá snižovat hladinu cukru a tuků v krvi, což prakticky znamená, že ochraňují před vznikem diabetu a srdečně cévních onemocnění. Přitom ale mnoho z nás neumí luštěniny uvařit, špatně je tráví nebo jim nechutnají, i když to většinou jen proto, že je neumí správně připravit.
Praktické rady do kuchyně
- Začátečníkům doporučuji začínat s nejlépe stravitelnou červenou čočkou.
- Červená čočka se rozvaří do deseti minut a je ideální na zahušťování jakýchkoliv jídel.
- Ostatní luštěniny je nejlepší namáčet přes noc, následně vařit v nové vodě.
- K luštěninám přidávejte při vaření kousek mořské řasy pro doplnění minerálních látek a lepší stravitelnost.
- Vařte luštěniny s aromatickými bylinkami pro lepší trávení.
- Stravitelnost luštěnin můžete také podpořit popíjením kmínového nebo anýzového čaje.
Tip na lehké, rychlé a zdravé luštěninové jídlo
Na kousku másla poduste nakrájenou kořenovou zeleninu. Přelijte vodou, přisypejte hrnek červené čočky a dochuťte rostlinným bujónem z prodejen zdravé výživy. Jídlo je hotovo asi za patnáct minut. Na talíři můžete dozdobit lžící zakysané smetany a posekanými bylinkami. Je možné podávat s kvalitním kváskových chlebem.
Dobrý den,
Červená čočka je všude prezentována jako takový zázrak mezi luštěninami. Málo prace,hodně muziky. Má nějaké nevýhody proti ostatním luštěninám?
Děkuji
Slunečková
Dobrý den, přiznávám, že o žádných nevýhodách nevím. Je výborně stravitelná a snadno a rychle uvařená. U nás doma také patří mezi nejoblíbenější druhy luštěnin. Margit
Dobrý den,
v nedávné době jsem se začala zajímat o makrobiotiku (i když důsledně ji zařazovat nebudu, přijde mi že každý extrém je špatný – navíc ta časová náročnost je šílená). Co mě zajímá, je váš odborný názor na nutnost konzumovat k luštěnině zároveň i obilovinu, a to z důvodu přísunu všech aminokyselin potřebných k tvorbě kompletní bílkoviny. V tomto článku žádnou takovou informaci neuvádíte. děkuji Vám za Váš čas a odpověď, Lenka
Dobrý den Lenko,
teorie o nezbytnosti kombinovat v jednom jídle obiloviny a luštěniny je zastaralá a dnes už víme, že nepřesná. Vegetariáni ani makrobiotici nemají potíže se získáním všech aminokyselin v průběhu celého dne při jejich běžné stravě i bez jakýchkoliv speciálních kombinací. Margit
Dobrý den, paní Margit,
zajímá mě Váš názor na konzumaci a používání mořských řas při přípravě pokrmů v dnešní době, kdy hrozí jejich kontaminace radioaktivitou?
Snažím se vařit a jíst zdravě, bez používání chemie, luštěniny máme doma na talíři každý den a tuto otázku tedy v sobě řeším pokaždé při jejich vaření. Mořské řasy spolu s některými bylinkami prý zlepšují jejich stravitelnost a doplňují potřebné minerály, ale jak se tedy vařilo v dobách, kdy se k nám mořské produkty nedostaly? Co se používalo pro lepší stravitelnost a doplnění minerálních látek? Stačily našim babičkám pouze bylinky?
Děkuji za Váš názor a přeji příjemné dny! Mirka
Dobrý den Mirko,
mořské řasy jsou určitě výborným zdrojem minerálních látek a zlepšují stravitelnost pokrmů, ale máte naprostou pravdu, že se vzrůstajícím zněčištěním moří, a zejména nedávnou jadernou havárií v Japonsku, také začínám pochybovat o jejich bezpečnosti. Sama je proto používám jen příležitostně a luštěniny vařím s bylinkami našich babiček, které to zvládaly i bez řas. Také přeji hezké dny Margit
Dobrý den paní Margit,
stačí řasu kombu v čočce povařit jen 15 minut, nebo je třeba ji i namáčet? Mám řasu z country lifu, a mají na ni napsán návod k použití. Ten jejich recept se mi zdá ale nešikovný – necelé hodinové namáčení a vaření 20minut, myslím, že to je zbytečné, ale nevím, nemám s řasama zkušenosti, jak to vidíte vy?
Jaké konkrétní aromatické bylinky se do čočky hodí? Může být i bobkový list?
Děkuji vám, Tereza
Dobrý den Terezo,
právě Kombu je z řas nejobtížnější připravit a popsané namáčení je potřeba. Z aromatických bylin můžete vyzkoušet např. majoránku, tymián anebo uvedený bobkový list.
Margit
Rozumím, tak tedy která řasa je nejvhodnější, nejrychlejší? Děkuji Tereza
Dobrý den, k nejsnadněji připravitelným patří Arame. Stačí 5 minut namočit do studené vody a krátce povařit. Po namočení vodu slijte a řasu přidejte na posledních 10-15 minut při přípravě polévky, vaření luštěnin anebo dušení zeleniny. Nebo ji můžete uvařit zvlášť a přimíchat do salátu nebo jakéhokoli teplého pokrmu. V tom případě vývar opět nevylévejte, ale použijte dále. Arame také můžete, podobně jako jiné řasy, rozmixovat a přidat např. do pomazánek. Margit
Dobrý den, jaká je maximální denní doporučená dávka luštěnin? Děkuji
Dobrý den, nevím o žádném denním limitu pro jednotlivé potraviny v gramech. Doporučuji řídit se poměry Zdravého talíře. Tj. Bílkoviny, včetně luštěnin, na asi jednu čtvrtinu talíře. M.
Dobrý den,
polévku z červené čočky připravuji stejně jako vy a moc ji všem doporučuji, nepoužívám ale bujón, místo něj do polévky přidávám najenmno nakrájená (1-2) rajčata, kurkumu a majoránku, pár kapek citrónu – u nás v rodině je to vítěz mezi všemi polévkami.
Dobrý den,dočetla jsem se,že není zdravé jíst luštěniny denně:Prý častá konzumace oslabuje tlusté střevo. Je na tom něco pravdy?
Dobrý den, ne, s tvrzením nesouhlasím a ani mě nenapadá na čem se zakládá.
Dobrý den,
ráda bych si zavařila luštěniny na cesty do sklenic s tím, že bych je neuchovávala v lednici a zkonzumovala tak do 10 dnů od zavaření, neohřívala je. Na netu jsem ale v podstatě nenašla žádný ověřený recept, jen pár poznámek o tom, že je to složité nebo nepříliš bezpečné. Nemáte s tím nějakou zkušenost? Příliš se mi nechce kupovat konzervy, často jsou v nich přidané různé konzervanty nebo naprosto zbytečná sladidla apod. Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, omlouvám se, ale takovouto zkušenost nemám, Sama luštěniny zpravidla uvařím 1 nebo 2x týdně ve větším množství a část si nechám ve sklenicích v lednici, ale max. do 5 dnů, což vždy bez potíží šlo. Margit
Dobrý den Margit, na mnoha místech jsem se poslední dobou setkala s tvrzením, že kvůli velkému množství antinutrientů není vhodné luštěniny do jídelníčku zařazovat příliš často. Jak se na to díváte Vy? Děkuji a přeji Vám pěkný den, Ivana
Dobrý den Ivano, při správném namáčení a vaření luštěnin se většina antinutričních látek ničí a jsou vhodné i k pravidelné konzumaci. Margit
Dobrý den Margit,
vaření luštěnin s řasam i- do cizrny tedy nejlépe přidat řasu kompu a namáčet zvlášť a přidat ji k vaření na posledních 20 minut, jestli to dobře chápu? Když by se tam vařila přes hodinu společně s cizrnou, tak už by se přišlo o nutričně zajimavé látky? A potom řasu rozmixovat společně s cizrnou na hummus nebo ji vyndat a vyhodit?
Myslela jsem si, že se má kombu vařit hodinu. když jí takto vařím, zůstanou v ní ještě nějaké minerální látky nebo pouze v té vodě.
Dobrý den, každá řesa má jinou dobu vaření, delší doba vaření, al enení problém, protože řasy obsahují zejména minerální látky, které se varem neničí. Po uvažení je nejlépe řasu konzumovat. Margit
Dobrý den Margit,
jsem veganka a luštěniny (včetně tempehu, natta nebo tofu ze sóji) jím téměř denně. Preferuji místní luštěniny, výrobky se sóji jím méně. :-) Ale jsem zvyklá na různé přípravy a někdy luštěniny kombinuji s obilovinami v jenom jídle např. dělám luštěninové pomazánky na chleba, červenou čočku s rýží, hrstkovou polévku (luštěniny + ovesné vločky) atd. Ale nedávno jsem se dočetla, že by se neměly obiloviny a luštěniny v jednom jídle kombinovat, údajně je to nevhodné pro střeva… moc tomu nevěřím, ale raději se chci zeptat, jestli je nebo není kombinace vhodná z hlediska zdravé výživy. Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
je nějaký problém s mícháním více druhů luštěnin v jednom jídle? Chci ci připravovat mix různých druhů fazolí, cizrny, soji.
(zajímala by mě i odpověď na předchozí dotaz)
Dobrý den, snášenlivost luštěnin je vysoce individuální, obecná nevhodnost kombinace luštěnin neplatí, je třeba vyzkoušet. Margit
Dobrý den,
náš tříletý synek má ulcerózní kolitidu, která mu byla nedávno diagnostikována. Přiznám se, že zatím s dietou velice tápeme, nikdo v nemocnici nemá čas nám ohledně ní blíže poradit.Zkušenosti lidí s touto diagnózou, které se dočítáme na internetu, jsou naprosto individuální, u mnoha potravin často dokonce v rozporu. Zajímalo by nás, zda je vhodnou potravinou při této nemoci právě červená čočka. Ostatní luštěniny podle našich informací nepřihází v úvahu. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, vhodná strava u těchto nemocí je skutečně hodně individuální, je třeba testovat, zapisovat si a dělat vlastní seznam, co funguje. V klidovém stavu červenou čočku doporučuji vyzkoušet. M.
Srdečně zdravím. Přes veškerou snahu se mi příliš nedaří uvařit hrách (a to i půlený žlutý loupaný), fazole nebo cizrnu tak, aby byly úplně měkké. Tlakový hrnec nemám, ale namáčím přes noc, vařím v nové vodě s řasou nebo bylinkami a přesto po třech hodinách je povrch stále tvrdší, než třeba u konzervované cizrny. Je ještě nějaký trik, jak dosáhnout lepšího výsledku nebo něco dělám špatně? Všechny druhy čočky jsou bez problémů… luštěniny miluji ve všech podobách a ráda bych se odpoutala od sklenic či konzerv, fazole mám i vlastní ze zahrádky… Díky moc za radu! K.
Dobrý den, obávám se, že v tomto případě už zůstává jenom investice do toho tlakového hrnce, nic jiného mě nenapadá, Margit
Dobrý den, při vaření luštěnin nezapomínejte na to, že sůl se přidává až ve chvíli, kdy je luštěnina už uvařená do měkka. Když solíte na začátku, hrách ani jiná luštěnina vám nezměkne ( s červenou čočku nemám zkušenost – nechutná mi).
Prosím, mám ráda jakekoliv lusteniny, citim se velmi dobře po takovem jidle, je na zavadu caste zařazování lustenin i několikrát týdně? Mohla bych je jist denně a nevím, zda to nezpůsobuje nejake potíže. Kolegyně nesmí totiž lusteniny údajně kvůli dně?! Děkuji za odpověď. Zdenka
Dobrý den Zdenko, luštěniny můžete i denně a ke dně se vyjadřuji zde: https://www.margit.cz/dna-z-masa-nebo-cukru/
Margit
Dobrý den, poradila byste mi jak mám naložit s informací familiární hypercholetsrolemie v.s. a uzlová struma, eufunkce. Myslíte, že se dá vyhnout lékúm na cholesterol a štítnou žlázu Dietou? Můžete mě nasměrovat a k jaké.Budu Vám velice vděčná za info.Gábina.
Dobrý den Gábino, omlouvám se, ale na základě uvedeného a v rámci online odpovědi, se mohu vyjadřovat jen obecně. Detailně je třeba téma řešit s vašimi lékaři. Při geneticky dané hypercholesterolémii je zpravidla třeba dodrřovat nízkocholesterolovou dietu a když nestačí, užívat léky. V případě nedostatečné tvorby vlastního tyroxinu je potřeba suplementovat, zde pozitiva jenom převažují, Margit
Vážená paní Slimáková, ráda bych se dozvěděla více informací o „vaření na více dnů“. Výše jste uvedla, že si čočky vaříte víc a necháte v lednici max 5 dní. Já bych si chtěla taky někdy uvařit na alespoň jeden den dopředu, ale bojuji s myšlenkou, že se spousta vitamínů vytratí, že by se jídlo mělo jíst teplé. Můžete mi k tomu napsat Váš názor a případně které potraviny se hodí takto „vařit dopředu“. Děkuji mnohokrát. Lea
Dobrý den Leo, nejvíce vitamínů se v tomro případě ztratí uvařením, které je nezbytné, následné skladování už takové ztráty nejsou a šetří čas. Vařit do zásoby jde podobně i obiloviny, Margit
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je z hlediska „bezpečnosti“ vhodné při vaření cizrny na hummus následující způsob (podle Kuchařky pro dceru, kterou jsem si velmi oblíbila) – cizrnu přes noc namočím a pak vařím v nové čisté vodě. Vhodím trochu jedlé sody. Pak po uvaření (cca 3 hodiny) nechám vychladnout, trochu osolím, nálev nevyliju. Dám do lednice klidně zase na noc. Z vody se stane gel, který pak společně s cizrnou rozmixuji. Jde mi o ten poslední krok, jestli je v pořádku použít ten „gel“. Někteří tvrdí že ne, někdo jiný opak. Jsem z toho jelen. Moc děkuji. Martina Kocourková
Dobrý den Martino, přiznávám, že jednoznačnou odpověď neznám, nevím o žádné analýze, co takovýto roztok obsahuje, jestli i v něm nejsou antinutriční látky, které by bylo lepší vyhodit, ale ta rizikovost je minimální a jestli bez potíží trávíte asi bych neřešila, Margit
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodné kombinovat rostlinné bílkoviny z luštěnin s bílkovinami živočišnými – když už si syn dá např. čočku, tak ji chce s vejcem – někde jsem četla, že je tato kombinace bílkovin pro tělo těžko stravitelná. Kombinování luštěnin a obilovin je naopak prý vhodné, protože se díky tomu zkombinují vhodné rostlinné bílkoviny… Je to opravdu tak? Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, kombinace běžných potravin nejsou žádným problémem, jedná se o mýtus, Margit