Jak si usnadnit pečení chleba?
Začátečníkům, kteří ještě s pečením vlastního chleba nemají příliš zkušeností, doporučuji použít některou z kvalitnějších směsí na chleba. Jakoukoliv směs je vždycky možné vylepšovat, na příklad tím, že použijete jen dvě třetiny balení a poslední třetinu doplníte celozrnnou moukou s trochou droždí. K dochucení můžete použít extra porci chlebového koření, které nabízí firma Sonnentor, nebo černou sůl, kterou rozmíchanou ve vodě potřete povrch chleba ještě před pečením.
Při pečení z vlastních receptů v troubě
- Šetřete bílou moukou, zkoušejte ji nahradit alespoň celozrnnou pšeničnou, nejlépe však celozrnnou špaldovou nebo žitnou moukou.
- Po smíchání všech ingrediencí ponechejte těsto chvíli v klidu, následně jej řádně prohněťte, nechejte v klidu vykynout do dvojnásobného objemu a znovu prohněťte.
- Po dosažení o něco většího než dvojnásobného objemu vytvarujte bochník a naposledy nechte krátce vykynout. Pokud se řídíte velikostí těsta, nemusíte sledovat čas.
- Pokud chcete do těsta přidat semínka, nejdříve je jemně nasucho orestujte.
- Před pečením umístěte do trouby hrníček s vodou, který usnadní nakynutí v troubě.
- Správnému vykynutí napomůže přídavek stomiligramové tablety vitamínu C nebo lžíce šťávy z pomeranče.
- Těsto můžete vylepšit na příklad přídavkem trochy jogurtu, nasekanými olivami, kousky čedaru, kořením, kousky ořechů anebo sušeným ovocem.
Jak si usnadnit pečení z kvásku?
- Nejlepší je, když koupíte kvásek od poctivého pekaře, který z něj sám peče. Někteří pekaři svůj kvásek k prodeji sami nabízejí.
- Kvásek nejdříve smíchejte s trochou mouky a vody a nechejte v teple vykynout. Až potom přidejte zbytek mouky, popř. další přísady.
- Kváskové pečivo potřebuje čas, a proto předem počítejte s několika hodinami kynutí.
- Místo bochníku vytvarujte placičky. Máte tak větší šanci, že správně vykynou, navíc většinou více chutnají dětem.
- Namísto samotné žitné mouky použijte kombinaci žitné se špaldovou.
- Kváskové pečivo vždy dávejte do silně rozehřáté trouby, po vyběhnutí snižte teplotu a dopečte.
Napsat komentář