Hráškovo-brokolicový krém

20. 2. 2013 Prakticky štítky: 4 komentáře

Na semináři ve Strakonicích, kde nám skvělou vegetariánskou stravu zajišťoval Ing. Jan Juráš – pracovník ekoporadny a informačního centra neziskových organizací při Šmidingerově knihovně ve Strakonicích, jsme mimo jiného dostali i vynikající polévku, kterou jsem hned a s velkým úspěchem zařadila do domácího jídelníčku. Recept ráda předávám dále.

Hráškovo-brokolicový krém

Potřebujete 400g zeleného hrášku (čerstvého nebo zmraženého), jednu brokolici, 250 ml smetany (lze použít i čistě rostlinnou), cibuli, česnek, olej, sůl a pepř.

Na oleji osmahněte na kostky nakrájenou větší cibuli, přidejte pokrájenou brokolici, kterou chvíli orestujte, a hrášek. Ochuťte solí, pepřem a dvěma utřenými stroužky česneku. Zalijte asi 1,5 litrem vody a vařte do změknutí brokolice. Na závěr přidejte smetanu a rozmixujte do hladkého krému.

Můžete podávat s krutony z celozrnného pečiva, opečeným tmavým toustem anebo žitným chlebem a s máslem. 

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

4 komentáře: “Hráškovo-brokolicový krém”

  1. Andrea Čevelová napsal:

    Dobrý den paní Margit,

    děkuji za recept na vynikající polévku. Kdo by měl zájem vyzkoušet, tak obdobně lze připravit i výtečné polévky z kapusty, brokolice (ze 2ks), pórku, mangoldu, špenátu, dýně hokkaido a červené řepy. Červenou řepu doporučuji před vařením očistit kartáčkem (v případě, že je z vlastní zahrádky nebo z bio produkce, z kupované v běžném obchodním řetězci bych raději odstranila slupku) a uvařit ponořenou v hrnci do změknutí, pak nakrájet na kostičky a rozmixovat s orestovanou cibulí, rostlinnou smetanou a zeleninovým vývarem. Na závěr polévku odstavíme a okyselíme pomocí octa nebo citronu. Díky vaření se slupkou si řepa zachová veškeré vitaminy a „nevykrvácí nám“, výsledná polévka pak chutí trochu připomíná rajskou:-)
    Tyto krémové polévky doma připravuji často, u nás patří k nejoblíbenějším.

  2. Dobrý den Andreo, já děkuji za doporučení na další recepty. Sama ráda vyzkouším.

  3. Martina Hitzgerová napsal:

    Dobrý den,
    výtečná je i krémová polévka z mrkve či karotky. Na oleji orestuji cibulku a česnek dle chuti, přidám karotku a jeden brambor, může být i petržel či celer, ale v menším množství. Zaleju vodou, aby byla zelenina ponořená. Po uvaření rozmixuji a doředím na požadovanou hustotu. Lze přidat miso na dochucení, trochu citronové šťávy. Chutná jako z dýně. Lze přidat kysanou smetanu.

  4. Jan napsal:

    Koukám, že už tento příspěvek něco pamatuje. Každopádně rád se podělím se svým receptem na brokolicový krém, který obsahuje pouze brokolici, vodu, sůl a kapku libovolného oleje. Tak trošku jsem si tedy půjčil postup od G. Ramsayho. Jde skutečně o jednoduchý recept, bez rozváření, smažení, pražení. Brokolici vhodíme do silně vroucí osolené vody a povaříme na zkus (cca 5-8 min). Brokolice by měla mít velmi sytě zelenou barvu. Brokolici slijeme a vložíme do blenderu (příp. do mixovací nádoby máme-li ponorný mixér). Důležité je ponechat vodu ve které jsme zeleninu vařily, tu použijeme jako „vývar“. Brokolici zalijeme pouze do poloviny zmiňovaným „vývarem“, přidáme trošku libovolného rostlinného oleje, příp. čerstvý česnek má-li někdo rád a rozmixujeme do hladka. Vznikne skutečně velmi sametový krém, do kterého není již třeba více přidávat a co je velmi důležité, vzhledem k rapidnímu rychlému varu neztrácí brokolice téměř nic ze své výživné hodnoty. K brokolici lze přidat i výše zmiňovaný hrášek, je to ještě lepší :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.