Hráškovo-brokolicový krém

20. 2. 2013 Prakticky štítky: 3 komentáře

Na semináři ve Strakonicích, kde nám skvělou vegetariánskou stravu zajišťoval Ing. Jan Juráš – pracovník ekoporadny a informačního centra neziskových organizací při Šmidingerově knihovně ve Strakonicích, jsme mimo jiného dostali i vynikající polévku, kterou jsem hned a s velkým úspěchem zařadila do domácího jídelníčku. Recept ráda předávám dále.

Hráškovo-brokolicový krém

Potřebujete 400g zeleného hrášku (čerstvého nebo zmraženého), jednu brokolici, 250 ml smetany (lze použít i čistě rostlinnou), cibuli, česnek, olej, sůl a pepř.

Na oleji osmahněte na kostky nakrájenou větší cibuli, přidejte pokrájenou brokolici, kterou chvíli orestujte, a hrášek. Ochuťte solí, pepřem a dvěma utřenými stroužky česneku. Zalijte asi 1,5 litrem vody a vařte do změknutí brokolice. Na závěr přidejte smetanu a rozmixujte do hladkého krému.

Můžete podávat s krutony z celozrnného pečiva, opečeným tmavým toustem anebo žitným chlebem a s máslem. 

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

3 komentáře: “Hráškovo-brokolicový krém”

  1. Andrea Čevelová napsal:

    Dobrý den paní Margit,

    děkuji za recept na vynikající polévku. Kdo by měl zájem vyzkoušet, tak obdobně lze připravit i výtečné polévky z kapusty, brokolice (ze 2ks), pórku, mangoldu, špenátu, dýně hokkaido a červené řepy. Červenou řepu doporučuji před vařením očistit kartáčkem (v případě, že je z vlastní zahrádky nebo z bio produkce, z kupované v běžném obchodním řetězci bych raději odstranila slupku) a uvařit ponořenou v hrnci do změknutí, pak nakrájet na kostičky a rozmixovat s orestovanou cibulí, rostlinnou smetanou a zeleninovým vývarem. Na závěr polévku odstavíme a okyselíme pomocí octa nebo citronu. Díky vaření se slupkou si řepa zachová veškeré vitaminy a “nevykrvácí nám”, výsledná polévka pak chutí trochu připomíná rajskou:-)
    Tyto krémové polévky doma připravuji často, u nás patří k nejoblíbenějším.

  2. Dobrý den Andreo, já děkuji za doporučení na další recepty. Sama ráda vyzkouším.

  3. Martina Hitzgerová napsal:

    Dobrý den,
    výtečná je i krémová polévka z mrkve či karotky. Na oleji orestuji cibulku a česnek dle chuti, přidám karotku a jeden brambor, může být i petržel či celer, ale v menším množství. Zaleju vodou, aby byla zelenina ponořená. Po uvaření rozmixuji a doředím na požadovanou hustotu. Lze přidat miso na dochucení, trochu citronové šťávy. Chutná jako z dýně. Lze přidat kysanou smetanu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *