Co si vegetariáni přejí

13. 10. 2011 Články štítky: , 18 komentářů

1. Vegetariáni si přejí respektování jejich rozhodnutí.

Respektujte prosím naše rozhodnutí a nenabízejte nám maso, a už vůbec jej ani s pozitivním úmyslem „záchrany našeho zdraví“ tajně nepašujte do jídel! Jediné, čeho lze tímto postupem dosáhnout, je vzájemné narušení důvěry.

2. Vegetariáni si přejí dodržování jasných pravidel.

V případě, že v restauraci anebo jídelně nabízíte bezmasé jídlo, tak jej prosím skutečně servírujte bez masa. Běžným lidem může tato žádost připadat až nesmyslná, ale pro vegetariány jde o téměř dennodenní problém. Já sama jsem se dokonce setkala s nabídkou „bezmasých jídel,“ jako jsou halušky se slaninou, bramborový guláš s uzeninou, knedlíky plněné uzeným masem a samozřejmě většinou zeleninových polévek připravených s masoxem. Navíc slanina anebo uzenina přidávané do těchto bezmasých nabídek ani nebyly na jídelníčku uvedeny, zatímco u běžných jídel bylo maso vždy řádně vypsáno. Šokující je, že servírování takové zmatenosti jsem zažila i ve školní jídelně, kde by jídelníček měl být sestavován kuchařkami alespoň se základními znalostmi o potravinových skupinách. Věřte, že asertivní dospělý zákazník vám bezmasé jídlo s masem na místě vrátí, a ten, který nechce dělat problémy, si jej možná ponechá, ale jen těžko se k vám ještě přijde najíst.

Také označování jídel jako zeleninová je často více matoucí než nápomocné. Nám vegetariánům nezbývá než podrobit obsluhující personál výslechu často nepříjemnému pro obě strany, abychom pochopili, co dané stravovací zařízení pod tímto pojmem skrývá. V zahraničí jsem se už několikrát setkala s vtipným označováním vegetariánských jídel obrázkem mrkve či králíka.

3. Vegetariáni si přejí možnost zařadit se do běžného života.

Prakticky to znamená především školní a závodní jídelny s kvalitní vegetariánskou nabídkou. Slovem kvalitní zde zavrhuji „tradiční české vegetariánské jídlo“ –  smažený sýr s tatarkou a hranolky, anebo druhý extrém, kdy se vegetariánům na oběd nabízí zeleninový salát „obohacený“ rohlíkem z bílé mouky. Totéž platí i pro restaurace, snad jen snem jsou letní tábory pro děti a dětská sportovní soustředění s nabídkou vegetariánských jídel. Doposud jsem se setkala jen s táborovým jídelníčkem postaveným na typické české kuchyni, tj. několikrát denně maso v nejrůznějších podobách, a snaha o poslání doplňujícího jídla z domu a jeho přidávání místo masa naráží na hygienické předpisy nepovolující konzumaci osobních potravin. Za těchto podmínek je umístění vegetariánského dítětě na běžný letní tábor v podstatě nemožné. Jen pro srovnání: loňské léto byly naše děti na mezinárodním táboře v Německu, kde ze 130 dětí bylo asi 30 vegetariánů a tato možnost stravování se samozřejmě  nabízela hned v přihlášce na tábor. Stejně tak i v německé školce a americké škole, které děti v zahraničí navštěvovaly, nabízeli vegetariánské stravování.

4. Neříkejte o nás, že držíme dietu.

Vegetariánství je pro naprostou většinu jeho zastánců celostní životní styl, který chápeme jako životní cestu, a ne jako prostředek na redukci váhy. Je pravda, že při správně praktikovaném vegetariánství je v podstatě nemožné být obézní. To  však svědčí o zdravotní prospěšnosti vegetariánství, a ne o dietování.

5. Nedávejte našim dětem potraviny, které jsme my za použití našich nejlepších znalostí sami vyřadili z jídelníčku, a hlavně je nenazývejte „chudáčky“, kterým není dopřáváno.

Podle našeho názoru lze vychovat šťastné děti i bez narozeninových oslav u McDonalda, nákupu nanuků při každém projetí auta Family Frost  anebo dennodenního pojídání sladkostí. Rozhodnutí o výživě našich dětí stejně jako i životním stylu našich rodin děláme právě proto, abychom jim dali ten nejlepší základ do života. Už několikrát se mi při pořádání dětské party u nás doma stalo, že většina maminek i přes moji žádost přinést pouze ovoce dorazila s náručí sladkostí a bramborových lupínků. Já jsem je schovala a po party vracela. A co děti? Ty si na tyto „dobroty“ ani nevzpomněly. Stůl byl obložen porcovaným ovocem a celozrnným koláčem. Děti většinou jedí, co jim předkládáme, a zvyk, že na návštěvy a oslavy se přinášejí hromady sladkostí, je zlozvykem nás dospělých!

6. Nepoučujte nás po přečtení zábavného magazínu, jak je vegetariánství nebezpečné.

Máte-li skutečně zájem s námi o vegetariánství mluvit, nejlépe když si sami obstaráte anebo nás požádáte o zapůjčení kvalitní literatury o vegetariánství a vyzbrojeni alespoň základními znalostmi, se s námi pustíte do diskuse. V průběhu studia na vysoké škole jsem v rámci diplomové práce organizovala klinickou studii sledující zdravotní stav alternativně se stravujících dětí. Vedle dobrého zdraví všech 20 vyšetřovaných dětí byl jeden z jasných závěrů: „Rodiče alternativně se stravujících dětí mají většinou podstatně hlubší znalosti o zdravé stravě obecně ve srovnání s běžnou populací.“ Tento výrok mi plně potvrzuji i zkušenosti z výživové poradny.

Nesrovnatelně více než správná vegetariánska strava naše děti a nás ohrožuje typická česká kuchyně, stejně jako i jídelníček postavený na „moderním západním fast food“ . Je pravda, že občas tiskem prolétne hrůzostrašná zpráva o několika  vegetariánských dětech s deficity některých prvků. V případě, že je tato informace podávána v běžném populárním tisku,  jde velice často o zkreslené a dobarvené informace. Ale i v okamžiku, kdy jde o skutečně vědeckou studii, jsem se už několikrát setkala na příklad s tvrzením, že sledovaná skupinka vegetariánských dětí přijímala dietou nižší množství vapníku než kontrolní skupina, nebo že vegetariánské děti měly nižší obsah železa v krvi. Jen velice vzácně však lze najít studii, která by našla u vegetariánů vyšší výskyt osteoporózy, únavu a podobně, to znamena klinické projevy či nemoci vyvolané právě nedostatkem určitého vitamínu anebo minerální látky. To prakticky na příklad u vápníku znamená, že samotný obsah tohoto prvku v našem jídle, anebo ještě lépe podle některých propagátorů příjem mléka a mléčných výrobků, není jistým kritériem pevnosti našich kostí. O stavu kostí v organismu rozhoduje, jak se vápník přijatý stravou v našem těle ukládá či vylučuje, to znamená děje, na kterých se podílí celá řada dalších prvků a faktorů, jako na příklad typ a četnost pohybové aktivity. Na druhé straně jsou české ordinace, nemocnice a hřbitovy (stejně jako i obdobná zařízení v ostatních vyspělých zemích) přeplněné běžně se stravujícími klienty s nemocemi silně závisejícími na stravě a životním stylu. Zvláštní je, že proti této většině není ani zdaleka tak často vedena štvavá kampaň jako proti vegetariánům či vyznavačům dalších alternativních stravovacích stylů. Například slovo makrobiotik jsem už slyšela i jako nadávku. Na základě mých zkušeností představuje dnešní běžná strava podstatně vyšší zdravotní rizika. Před pár lety jsem připravovala přednášku srovnávající jídelníčky alternativně se stravujících lidí a běžné populace s doporučeními americké výživové pyramidy. Naprosto jednoznačným závěrem práce bylo, že podstatně větší část vyznavačů alternativních stravovacích způsobů přijímá ve správných poměrech potraviny doporučované výživovou pyramidou než u nás běžně se stravující populace. Velice zjednodušeně to znamená na prvním místě příjem kvalitních přednostně celozrnných obilovin, nejlépe s více než pěti  porcemi zeleniny a ovoce. Tento základ má být doplněn kvalitní bílkovinou. Dnes už mezi odborníky převládá názor, že z hlediska prevence srdečně cévních a onkologických onemocnění má jít  především o příjem bílkovin rostlinného původu. A snad jen dodatek,  jak Českou republiku vnímají vegetariáni ze zahraničí. Na webových stránkách určených pro vegetariány jsem našla následující upozornění: „Vegans beware, in Czech Republic the four food groups are sausages, cheese, ice-cream and beer.“ (Vegani pozor, v České republice jsou čtyři skupiny potravin: uzeniny, sýry, zmrzlina a pivo).

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

18 komentářů: “Co si vegetariáni přejí”

  1. John B. napsal:

    Vegetariáni jsou pokrytci, kterým nevadí znásilňování a zabíjení za účelem zisku mléka a vajec. Vegetariánství je dobré jako předstupeń k veganství, jako cíl cesty je ale k ničemu.

  2. Marek napsal:

    A nezabudnite ze Vegetariani nejedia mäso celý rok, niesu žiadne vynimky ako ryby ci kura.. mäso je mäso… :)

  3. Nesouhlasím s Vámi a nemyslím si, že jen vegani jsou ti jediní soucitní a správní. Každý máme jiné priority a jiné cesty, jak prospívámě a šetříme mnaši zemi. Vzájemným obviňováním se toho příliš nedosáhneme.

  4. Jana napsal:

    Dobrý den,
    obvykle takovéto články nekomentuji, ale Váš pohled na věc se mi zdá velmi zaujatý. Nebojte nepoučuji po přečtení magazínu (studuji potraviny a styly výživy asi 5 let), vlastně ani poučovat nehodlám jen chci napsat svůj názor.
    Už doporučení ať si lidi půjčí knížky o vegetariánství od Vás není podle mě úplně objektivní. Je spousta knížek pro vegetariánství, ale na druhou stranu i jsou jiné propagující jiné potraviny.. vždy záleží na autorovi. Proto si myslím, že je lepší si vyhledat vlastni zdroje, protože předpokládám, že vy máte ty které vegetariánství podporují.. pokud to tak není tak se omlouvám.
    Pak musím říct, že se mi nelíbí Vaše srovnávání s typickou českou stravou. Myslím, že pro laiky to může vyznít tak že vegetariánství je top, ale kdyby jste se zaměřila na porovnání s klasickou zdravou výživou (která je stejně jako vegetariánství možností volby), tak se dostanete podle mě k úplně jiným závěrům.
    Ale aby to nevyznělo.. já nejsem proti vegetariánům (v dospělosti), pokud jsou odborníky na stravu a vědí co jak kombinovat aby dostali vyvážené složení esenciálních aminokyselin apod. Bohužel z vlastní zkušenosti vím, že polovina z vegetariánů ani nezná pojem limitující aminokyselina a to si myslím je špatně. U dětí alternativní styly stravování neuznávám ( podotýkám, že pro mě je i typická česká výživa alternativní, protože klasická je jen zdravá výživa).
    No bohužel nemám dost času, tak doufám, že jsem to napsala alespoň trošku srozumitelně. V podstatě se zbytkem článku souhlasím… značení potravin by mělo být přehledné, na druhou stranu je to Vaše volba a vhodné restaurace jsou.. jsem li nekuřák, taky musím hledat vhodnou restauraci a nestěžuji si:-), ale podstrkování sladkostí a masa vegetariánským dětem skutečně neuznávám a maskování masa taky ne..:-)
    No nic to by asi stačilo…

  5. Katerina napsal:

    Johne B.
    A “masoužrouti” jsou v tomto případě v pořádku? že se kvůli nim šíleným způsobem vraždí veškeré možné zvířectvo denodenně to Vám nevadí když už jste v tom obviňování?

  6. Dobrý den,

    děkuji za popsání Vašeho názoru. Sama výživu studuji přes dvacet let a knih mám celou řadu, jak těch o nejrůznějších alternativních výživových směrech, tak i o moderní výživové vědě. Zdravotní stav alternativně se stravujících dětí jsem sledovala v klinické studii – diplomové práci a způsoby výuky zdravé výživy dětí ve své dizertační práci. Knihy o vegetariánství zde doporučuji těm, co chtějí diskutovat s vegetariány a zpochybňovat jejich znalosti, tak ať alespoň některé také získají a neútočí poměrně hloupými otázkami jako např., jak vegetariáni zajistí dostatek bílkovin.

    Z mých zkušeností a rešerží jednoznačně vyplívá, že vegetariánství je vhodné i pro děti (toto stanovisko zastává i Americká dietetická asociace, a to už víve jak 20 let) a rodiče takto se stravujících dětí mají obvykle nadprůměrné znalosti o výživě (přesně tento bod do výsledků mé diplomové práce dopsal Doc. MUDr. Pozler, zástupce přednosty dětské kliniky v HK, který byl mým školitelem).
    S běžnou nezdravou stravou jsme srovnávala, protože ta je ve společnosti dnes běžnější než zdravá výživa.

    Přes vše uvedené nedoporučuji vegetariánství jako ten nejlepší anebo univerzální stravovací způsob a detailněji o svém postoji, rizicích a výhodách vegetariánství budu psát v právě připravovaném článku, který bude součástí březnových Zdravých zpráv.

  7. Denisa napsal:

    Dobrý den,
    moc hezký článek. Opět mě nepřekvapují reakce od některých lidí, kteří jsou přesvědčeni jen o své pravdě.
    Bohužel to je tak všude. Sama jsem vegetarián teprve půl roku a už jsem nasbírala příšerné zkušenosti. Jedním bodem jsou návstěvy u příbuzných kterým přijdu jak mimozemštaň že nejím “ani ryby?” a že jsem fakt divná, dalším bodem posměšné řeči 99% u mužů, jak maj taky rádi zvířata, ale na rožni atd. Nechápu proč to prostě nemužou vzít a ne kecat pul hodiny a připadat si hrozně vtipný.
    Před týdnem se mi stalo, že jsem byla v pražské restauraci (Potrefená husa) kde jsem se ptala co je tu bezmasa. Krom moučníků mě odkázal pouze na smažák, salát, a kulajdu. Smažáku opravdu neholduji, salát mám každý den večer a kulajda je většinou příliš těžká. Po chvíli řekl, at si dám vývar (kuřecí), tak jsem nechápala. No.. nakonec jsem si všimla že mají chřestový krém a pán mě ujistil že je bezmasý. Jaké bylo překvapení, když jsem v polévce našla opraženou slaninu… Kdyby místo vtipkování zapnul mozek, bylo by lepší. Stále nemohu pochopit, co je na tom tak složité a proč jsou lidé tak netolerantní…

  8. Denisa napsal:

    Deniso, ja nejim maso deset let a takovych “humornych” situaci jsem uz zazila az prilis. Clovek by se tomu zasmal, ale posledni dobou jsem zjistila, ze me to tak nejak snad rozciluje vic nez driv. Lide me svym nedostatkem tolerance obtezuji neustale. Ja jim u jidla take preci nevykladam, ze zerou mrtvoly a hnusy, ze kterych tloustnou a zadelavaji si na rakovinu, tak proc nemohou nechat na pokoji oni me? Uz jsem se smirila s tim, ze se toho nedockam. Co me ale uz otravuje presprilis je, ze pokazde, kdyz usedam k jidlu s novym clovekem, jsem zpovidana ze svych duvodu vegetarianstvi, toto je vetsinou nasledovano nesmyslnymi a mnohdy agresivnimi protiargumenty. Neda se delat nic jineho nez to ignorovat. Nejubozejsich narazek jsem si opravdu uzila dost ze strany ceskych muzu a myslim, ze mnozi zavrhnou zenu jako moznou partnerku uz jen proto, ze je vegetarianka, coz je naprosto absurdni. V zahranici jsem se s takovymi reakcemi vetsinou nesetkala, moje oznameni, ze nejim maso, vsichni brali s klidem a misto blbych narazek zacli naprikald navrhovat, co bych si mohla vybrat dobreho na jidelnim listku nebo do jake restaurace by se dalo jit, nezavisle na tom, ze byli sami masozravci. Bylo by opravdu fajn, kdyby tady lide dokazali byt v otazkach sveho milovaneho “masicka” trochu umirnenejsi, vypada to, ze vzdy dostanou panicky zachvat z toho, ze jim ho nekdo chce vzit a musi kolem sebe kopat a kousat.
    Take bych rada podotkla, ze vegetariani nejsou zadni pokrytci a znasilnovani zvirat za ucelem ziskani mleka a vajec jim treba take vadi, i kdyz nechteji byt vegany, proto tyto produkty konzumuji umirnene, vybiraji si produkty z dobrych chovu atd. Ja osobne nejim skoro ani mlecne vyrobky, za vegana se nicmene prohlasit nemohu, ale agresivni ton pana Johna B. mi neprijde vubec na miste.

  9. Karel napsal:

    Dobrý den Margit, rád bych se zeptal, v jaké zelenině se vyskytuje kolagen? Trochu mne toto téma trápí, obávám se o své klouby, co s nimi bude za 20 let :D Děkuji, krásný den přeji.

  10. Kolagen se vytváří zejména z aminokyselin prolinu a lyzinu za spoluúčasti dalších mikroživin, jako např. i vitamínu C. V organismu kolagen vzniká z těchto jednotlivých složek anebo jej můžeme přijímat cestou doplňků. Plánuji připravit text, kde vysvětlím více a publikuji v encyklopedii.

  11. Alena napsal:

    Dobrý den.Je mi 26.let.6 let se zajimam o zdravý zivotni styl.I mne občas dokáže nastvat to co podávají v restauracích.Ráda si zajdu tu v Brně do speciální restaurace která je na Malatove v Kr.poli nebo kousek od Mendlova nám směrem nahoru na svobodak.Ano zdravá výživa není levná,ale v dnesni době už není nic levné že. A mohu říci že v těchto speciálních restauracích jsou zaměření jak na diety,tak pro vegetariánství,veganství atd.Ano,ráda si jednou za měsíc dopreji maso ale kuře nebo kralika,lososa.1x za měsíc jedno maso.Jinak zelenina atd.

  12. Alena napsal:

    Navíc bych chtěla poprosit o recept na zeleninové a ovocné paštiky.Na internetu nemohu sehnat.Moc děkuji

  13. Dobrý denm pro inspiraci k vaření doporučuji knihy Hanky Zemanové, Evy Francové (Kuchařka ze Svatojánu) a speciálně paštiky mohou mít i veganské receptáře. Margit

  14. Katka napsal:

    Paní Margit,

    děkuji za krásné a odborné články o výživě. Jsem vegetarián (ne koblihový :-)) a vždy mě potěší, že opravdu – jak tvrdí někteří v mém nejbližším okolí – nejsem tak úplně mimo mísu. Díky za to, co děláte. Katka

  15. Ady napsal:

    Dobrý den,
    myslím, že pokud vegetarián jí vejce, sýr, a jiné produkty z mléka, musí si přeci uvědomit, že i tato zvířata nežijí v přirozených podmínkách, né každý to ví. Můj názor spočívá v tom, že člověk může jíst vejce, sýry produkty z mléka ba i maso, když zvířata prožijí plnohodnotný život v dobrém prostředí.

  16. Iveta napsal:

    Co se týče například vajec, tak je možné je jíst a neubližovat. Já vejce jím, ale pouze taková u kterých vím odkud jsou a konkrétně jsou od mojí babičky :-) kde slepičky spokojeně běhají po celé zahradě i sadu, vyhrabávají si ze země semínka a brouky a nikdo je tam nedrží, kdyby chtějí můžou utéct, jenže nechtějí, mají se dobře a drží se svého kohouta :-) Dnes není problém najít si místního farmáře nebo si zajet na vesnici a poptat se, kdo prodává domácí vajíčka, přes léto mívají lidé přebytek a rádi prodají. Hezký den

  17. ludmila napsal:

    Dobrý večer , jsem vegetariánka přes dvacet let a vůbec mi to nevadí – vajíčka sháním domácí a vše pokud možno z domácích zdrojů. Na rozdíl od jiných jak já říkám masojedů- jsem čilá a celkem zdravá i když je mi 75 let. Vím ,že na př.v pohance jsou amino kyseliny jako by jedla maso, ale utekl mi kolagen a prosím paní Slimákovou,zda by mi neodkázala kde to najdu uvedené,jestli je to v knížce ráda si ji koupím,Děkuji a přeji krásné a pohodové dny všem Ludmila

  18. Dobrý den Ludmilo, hlavním zdrojem koleganu jsou živočišné potraviny, ale tvoří se i v organismu: jeho produkci podporují potraviny bohaté na vitamín C, jako je třeba paprika, černý rybíz, nebo brokolice a další. Stejně tak působí i potraviny s vitamínem B3, například tuňák, játra, krůtí maso, fazole, hrách, vejce apod., nebo ty s vysokým obsahem mědi. Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *