O antikoncepci

Kdo rozhoduje o antikoncepci?  Zjednodušeně lze říci, že muži rozhodují a užívají si, zatímco ženy užívají pilulky a nesou důsledky tohoto užívání. Sexualita a láska Je možné lidskou sexualitu zjednodušit na možnost neomezené přístupnosti ženy, jakou dnešní hormonální antikoncepce nabízí? Podle informací z tisku, všudypřítomných reklam farmaceutických firem na pilulky a podle množství uživatelek hormonální antikoncepce […]

4. 10. 2011 Články 122 komentářů

Jak se stravovat chutně

Dr. Jan Šťastný ve svém článku pravdivě  vylíčil, jak nebezpečné a nechutné přísady nám potravinářský průmysl servíruje. A jak pravděpodobně většina z nás díky neznalosti pravidelně konzumuje věci, které by vědomě téměř jistě odmítala. Informace z tohoto příspěvku mluví jednoznačně ve prospěch zdravé výživy, kterou už mnoho let doporučují mnozí výživoví odborníci hlavně pro maximální upřednostňování přirozených […]

4. 10. 2011 Články 2 komentáře

Zdravá výživa ve školách

Smutné skutečnosti, že se děti v Evropě i USA  stravují velmi nezdravě, se věnuje řada sdělovacích prostředků. Nejde jen o to, že jsou tlusté, následkem je velký růst případů  dětské cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění i rakoviny. Projekt Jídlověda Vloni jsem připravila pracovní sešit pro výuku zdravé výživy Jídlověda. Tento sešit je součástí mojí doktorandské práce na téma […]

4. 10. 2011 Články 2 komentáře

Zdravá školka

Při setkávání s maminkami v poradně se často při probírání jídelníčku dostanu i k otázce školního stravování. A většina z těchto maminek není nadšená ze současné situace. Je vůbec možné zajistit i v hromadném stravování od školek, škol, táborů až po firemní jídelny zdravou výživu? Jsem naprosto přesvědčená, že ano, a ráda pro inspiraci dalších zařízení, která mají zájem o […]

4. 10. 2011 Články 2 komentáře

Jak učit děti zdravé výživě

Výskyt obezity a zdravotních potíží souvisejících s nevhodnou stravou na celém světě vzrůstá, ačkoli se stále zvyšuje také počet nejrůznějších výchovných programů i množství peněz věnovaných výuce zdravé výživy. Výuka zdravé výživy dětí je obecně uznávána jako zásadní krok ke zdravému stravování, ale neexistuje shoda a jasná představa o její podobě ani o způsobu předávání informací […]

31. 8. 2011 Články 3 komentáře

Očkování v České Republice – demokracie bez možnosti volby

Upozornění: V jiné než této rovině se očkováním nezabývám, pro aktuální informace se obraťte na vašeho pediatra a sledujte stránky o.s. Rozalio. Právní aspekty povinného očkování můžete konzultovat s Ligou lidských práv, která se této kontroverzní otázce veřejného zdraví dlouhodobě věnuje. O očkování jsou už léta v zahraničí vedeny dlouhé diskuse a určitě je proč. Jejich zdravotní prospěšnost, neškodnost a […]

25. 8. 2011 Články 8 komentářů

Neplodnost? Vážná nemoc, nebo jen nerovnováha v organismu?

Neplodnost může být pro mnohé páry velmi vážným problémem, ale to neznamená, že se vždy jedná o závažné onemocnění vyžadující celou řadu specialistů, zatěžujících vyšetření a léků s mnoha vedlejšími účinky. Neplodnost může mít mnoho příčin a více než jedna třetina případů je z lékařského pohledu řazena do kategorie těch nevysvětlitelných. Vážná nemoc, nebo jen nerovnováha v organismu? […]

20. 7. 2011 Články 16 komentářů

Nebezpečné toxiny z GM rostlin nalezeny v krvi žen a jejich plodů

Geneticky modifikovaná (GM) kukuřice od firmy Monsanto je vybavena genem produkujícím tzv. Bt-toxin, což je pesticid sloužící k usmrcení hmyzu. V době schvalování kukuřice vyrábějící vlastní pesticid Monsanto a Agentura pro ochranu životního prostředí (Environmental Protection Agency, EPA) přísahali, že postižení budou jenom insekti a Bt-toxin bude kompletně zlikvidován v žaludečním prostředí člověka  bez jakéhokoliv ovlivnění nic netušících,  […]

20. 7. 2011 Studie 4 komentáře

Potravinářskému průmyslu nelze důvěřovat

Více cukru než tyčinky Twin a více tuku než cheesburger? Podle zprávy lékařské neziskové organizace (Physicians Committee for Responsible Medicine’s, PCRM) jídla, která  fastfoodoví prodejci označí jako “zdravá,” obsahují vyšší obsah tuků, soli anebo cukru, než by většina konzumentů měla sníst za celý den. Výborným příkladem takového jídla je McDonald’s Fruit & Maple Oatmeal (ovesná […]

20. 7. 2011 Studie

Jak minimalizovat globální oteplování stravou

Omezení konzumace masa a mléčných výrobků se na základě studie vyhodnocující životní cyklus potravin ukázalo jako mnohem prospěšnější než kompletní příjem jen lokálních potravin. Vědci zjistili, že zátěž daná průměrnou americkou rodinou pochází především z produkce potravin, zatímco doprava je méně energeticky náročná. Zisk červeného masa je extrémně energeticky zatěžující, zatímto zisk rostliných potravin je spojen […]

20. 7. 2011 Studie