SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Zdravá kuchyň

10.11.2013

Zpět na výpis článků

Ráda bych vám představila svůj nový web Zdravá kuchyň jako praktického průvodce pro nákupy do vaší kuchyně, který připravuji podle své chuti a zásad zdravé výživy.

  • Chcete jíst zdravě a v restauraci či u přátel vám kvalitní jídlo chutná, ale doma nevíte, kde začít?
  • V supermarketu už toho se svými nově nabytými znalostmi o zdravé výživě moc nenakoupíte, ale v prodejnách zdravé výživy ještě ztrácíte orientaci?
  • Už víte, jak s pomocí Zdravého talíře správně nastavit poměry mezi jednotlivými potravinovými skupinami, tedy jak si jídlo poskládat, ale nejste si jistí, co vše do které potravinové skupiny patří?

Cílem mého průvodce je usnadnit vám odpovědi na tyto otázky a pomoci vám s výběrem kvalitních potravin. Dobře zásobená kuchyň podpoří zdravé vaření. Zdravé jídlo je základem vašeho zdraví.

zdrava kuchyn_skica 13

Výběr podle finanční náročnosti i diety

Zdravá kuchyň nabízí možnost sestavit si vlastní nákupní lístek, a tedy naplnění kuchyně tím nejlepším podle možností vaší peněženky a preferovaného výživového směru nebo diety. Konkrétně můžete vybírat z potravin levných a široce dostupných, dražších a sezónních, můžete ale vybírat i z nákladných specialit a doplňků. Nabídku můžete filtrovat na stravu bez dietních omezení, bezlepkovou, bezmléčnou, makrobiotickou, vegetariánskou, veganskou i vitariánskou. Bonusem k potravinám je kategorie kuchyňských pomocníků, obecných doporučení, léčiv a doplňků pro zdravou lékárničku. Najdete i seznam zajímavých obchodů a dodavatelů a seznam složek, které do kuchyně nepatří.

Obohacení Zdravých zpráv

Nabídka webu bude doplňována nákupními tipy, které od ledna začnu přidávat do e-mailového měsíčníku Zdravé zprávy. Zahajuji jednání s uvedenými i dalšími výrobci a prodejci zdravých potravin. Mým cílem je vedle nákupních tipů zajistit pro odběratele Zdravých zpráv každý měsíc alespoň jednu zajímavou nabídku super zvýhodněného nákupu.

Zdravá kuchyň bude i pro děti

Zdravá kuchyň se právě rozjíždí, uvedená nabídka je v testovacím režimu. Uvítám vaše komentáře a doporučení. Sama už pracuji na jejím vylepšení: mám v plánu doplnit několik položek, možná i rozšířit některé popisky, hlavně však připravuji verzi pro děti.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

34 komentářů: “Zdravá kuchyň”

  1. Karin napsal:

    Dobrý den , už vícekrát jsem zkoušela začít se zdravou stravou ,ale dlouho mi to nevydrželo,nebot nevím jak vařit. Např. co s cizrnou nebo kuskusem a to nemluvím o tofu atd. Přivítala bych pár rad a nápadů s upravou zdravých potravin. Děkuji Karin

  2. Dobrý den Karin, pro praktické tipy moc doporučuji knihu Hanky Zemanové, na které jsem se sama podílela. Najdete v ní detailní popis, co s jednotlivými zdravými potravinami i pár vzorových receptů. Knihu představuji na: http://www.margit.cz/bioabecedar-hanky-zemanove/ Margit

  3. Zuzana napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký tuk či olej doporučujete na běžnou tepelnou přípravu pokrmů. Nemyslím přímo smažení (řízky a pod.), ale např. restování cibule do základu, dušení zeleniny, jíšku, italské rajčatové omáčky apod. prostě běžné každodenní vaření a pečení. Nevím jaká je při tom vyvinuta teplota a ani nevím, jak to zjistit, takže informace při jaké teplotě se olej ničí a znehodnocuje nejsou příliš vypovídající. Nicméně jak jsem pochopila, v podstatě všechny kvalitní (panenské, za studena lisované) oleje se s vysokou teplotou nesnáší. A kokosový olej je příliš aromatický, pokud se nepoužívá do asijské kuchyně. Já používám panenský olivový olej v kombinaci s máslem, ale asi tím obojí znehodnocuji. V kuchařských programech doporučují většinou olej olivový, ale neřeknou jestli extra virgin nebo virgin nebo jaký vlastně. Děkuji za informaci. Zuzana

  4. Františka Zlínská napsal:

    Dobrý den paní Margito,
    děkuji za zajímavé informace o dobrém a zdravém stravování. Skoro 7let jsem se stravovala makrobioticky, cítila jsem, že jsem slabá a že ztrácím svalovou hmotu. Pak jsem přešla na stravu podle krevních skupin. Jsem nulka a jako ten lovec- lovkyně maso občas bych si měla dát. Proto jím více ryb občas mozarelu Ve Vašem rozdělení mě tato strava chybí, zajímal by mě Váš názor. Vím že pan Fořt, se stravuje podle KS.
    Děkuji za odpověď a přeji klidné předvánoční svátky.
    Františka

  5. Dobrý den Františko,
    omlouvám se, ale dotazu nerozumím, nechápu, kde Vám chybí ryby a mozarela, obojí mám na zdravém talíři. Dietu podle krevních skupin nijak nedoporučuji, ale ani neodmítám, jestli Vám vyhovuje. Sama v případě zájmu o individuálně vhodnou výživu doporučuji stravu podle konstitučních typů, jak je učí tradiční čínská medicína anebo Ayurvéda. Margit

  6. Dobrý den Zuzano,
    za studena lisované oleje skutečně nejsou vhodné na tepelnou úpravu. Sama nejčastěji používám bio olej na smažení a pečení, který nabízejí prodejny zdravé výživy anebo k orestování zeleniny např. na polévku ghee anebo např. cibulku namísto restování jen podusím na směsi oleje s vodou, kdy nedojde k žádnému přepálení tuku a kvalitní olej pak přidávám až do hotového jídla. Margit

  7. Jitka napsal:

    Dobrý den, děkuji za nový web, je přehledně zpracovaný a mám zase co do noci studovat :-). Vše na jednom místě. Mezi obiloviny mi tam chybí amarant, ale je to náhoda, že jsem o něm četla, ještě před týdnem jsem nevěděla o jeho existenci. A co se týká rozdělení podle diet je super. A napadlo mě, jestli by nešlo vytvořit rozdělení ohledně oslabených orgánů podle čínské medicíny. Neboli na jaké potraviny se hlavně zaměřit např. s oslabenými ledvinami atd. Web budu podrobně teprve číst, tak mě třeba ještě něco napadne :-). A na verzi pro děti se moc těším!

  8. Dobrý den, ten seznam určitě neobsahuje úplně vše, snažila jsme se vybrat to nejdůležitější a výživa podle TČM je mnohem složitější než by šla rozdělit na podporu pro jednotlivé orgány. Margit

  9. Zuzana Prokůpková napsal:

    Dobrý den,
    ocenila bych postupné přecházení na zdravější potraviny.Např. co nakoupit do zásoby,aby bylo kam sáhnout,když je potřeba .
    Děkuji

  10. Dobrý den, děkuji za doporučení. myslím, že i podle webu Zdravá kuchyně už jde začít nakupovat základní potraviny a postupně budu představovat další. Margit

  11. Pavla Opolkova napsal:

    Trpím častými záněty kořenů zubů, prosim proto o radu, jakých potravin se vyvarovat. Není možná take rodinna dispozice ? Stejnymi problémy trpela i moje máma.
    Predem dekuji za odpověď.

  12. Dobrý den, genetická dispozice možná je a z výživových doporučení mi jako nejvhodnější přijdou zásady, které popisuji u autoimunitních onemocnění, protože jejich hlavním cílem je potlačení zánětu v organismu: http://www.margit.cz/pomoc/autoimunitni-onemocneni/

  13. Eva H. napsal:

    Moc děkuji za veřejně dostupné rady. Mám dotaz k využitelnosti vápníku z kozího mléka. Pořídila jsem pro pokrytí spotřeby naší rodiny kozy, ucim se vyrábět sýry, tvaroh, ale děti nejvíce vyžadují puding a krupici. Nevím, zda častá konzumace pudingu je vhodná a zda si kozí mléko při takové přípravě zachovává alespoň nějaké hodnotné živiny. Jak je to s vápníkem při vaření, znehodnocuje se? Je využitelný? Budu rada za tipy, jak zpracovat kozí mléko zdravě a přitom atraktivně pro děti. Jogurty se nedaří, jsou moc řídké… Bojím se, že puding je škodlivá chemie. V dojne sezóně si nevím s mlékem rady, jak s ním naložit efektivně, aby se všichni najedli, pochutnali si a přitom meli prospěch ze zdravého pokrmu. Moc děkuji za odpověď. Eva

  14. Dobrý den, vápník se vařením nijak neznehodnocuje a určitě má význam i v této podobě. Pudink jde připravovat i s bio kukuřičného škrobu a dochucovat třeba vanilkou, kakaem, kokosem… bez jakékoliv chemie. Sama bych namísto krupice doporučila např.uvařit ve vodě rýži anebo jáhly a po dovaření, za horka, k nim přidat mléko. Další možností je vyzkoušet z jogurtu připravovat koktejly tzv.lassi, kdy už nebudete přidávat vodu, ale jen dochutíte.
    Více na: http://www.margit.cz/encyklopedie/lassi/
    Sýry a tvaroh z čerstvého kozího mléka jsou skvělou potravinou a doporučuji zkoušet dále dětem podávat. Držím pěsti ať se daří. Margit

  15. Dagmar J. napsal:

    Dobrý den, můžu se zeptat na váš názor na sojové maso a robi jako náhrada masa? Děkuji

  16. Dobrý den, ze soji soporučuji pouze dobře stravitelné fermentované sojové produkty, tj. tempeh, kvalitní sojovou omáčku a miso pastu. Tofu je hraniční, ale vše další – postavené na izolovaných sojových bílkovinách ne.

    Více na: http://www.margit.cz/encyklopedie/izolovany-proteinovy-koncentrat/

    Robi také nijak nedoporučuji. Z náhrad masa doporučuji uvedený tempeh a seitan.

  17. Martina Picková napsal:

    Dobry den, na lednici nam visi Vas zdravy talir uz dost dlouho. Snazime se jim ridit, i devitileta dcerka uz vi, jak by mel optimalni talir vypadat. Muj dotaz bych ovsem rada smerovala k spatnemu jidelnicku meho 3-leteho syna. Uz minimalne rok neji zadne maso, zeleninu taky odmita, z ovoce sni pouze jablko a banan. Jeho strava je velmi jednotvarna, nejradeji ma bile pecivo s maslem, sem tam si da sunku, dale suche testoviny (nejradeji s kecupem ci cukrem a maslem), varene brambory s maslem, vypije dost mleka a z mlecnych vyrobku ji pouze lipanek ci bobik. Kdyz uvarim omacku s masem, chce jist pouze suchy knedlik. Miluje sladka jidla (palacinky, livance apod.) Zkouseli jsme vsechno mozne, u nas vidi spravny jidelnicek – spoustu zeleniny, ovoce, on sam nic vyzkouset nechce. Prosim poradte, cim muzu zivocisnou bilkovinu nahradit…
    Dekuji moc za odpoved,
    Martina P.

  18. Dobrý den Martino, výživa syna určitě není ideální, ale nedostatku bílkovin bych se vůbec nebála – bez problémuů je zajistí i mlékem a mléčnými výrobky. sama bych doporučila zkoušet podávat husté rozmixované polévky,které mohou být i s přídavkem vajíčka, luštěnin anebo smetany. Obecně platí vytrvale předkládat zdravá jídla a požadovat ochutnání od všeho, ne dojezení. Držím pěsti ať to zvládnete. Margit

  19. Eva napsal:

    Dobrý den,paní Margit, můj vnouček je již od narození na umělé výživě. Má 13 měsíců a rodiče mu dávají pouze kupované skleničky tj. různé přesnídávky a Hamánky apod. Jen ráno a večer pije nealerg.mléko. Prospívá dobře, váha i výška v pořádku. Ale je to normální, aby jedl jen tuto umělou stravu ve skleničkách a nesetkal se s normálním vařeným jídlem? Co si myslíte o tom,je tato umělá výživa pro děti vhodná? Jak je upravována? Když je garance až do roku 2015, přece tam musejí být nějaké přidané látky, které toto umožní…Je to opravdu tak výživné, čerstvé ? A jak přejít na norm.domácí, ale výživnou stravu pro kojence, nebude mít zažívací problémy? Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký celý nový rok, Eva

  20. Dobrý den Evo, je výborné, že vnouček prospívá, ale také souhlasím s Vašimi obavami, že převažující hotová strava není vůbec nic ideálního. Mnoho z přesnídávek je sice připravováno kvalitněji, některé bez cukru a aditiv (kompletní složení by vždy mělo být uvedeno), ale nedovedu si představit žádnou stravu ve skněničce, která by mohla být čerstvější a kvalitnější než doma připravovaná jídla z kvalitních surovin. určitě doporučuji najít si kvalitního dodavatele čerstvého lokálního ovoce a zeleniny a začít připravovat jídlo doma. Při přechodu na domácí jídla více než zažívací potíže možná hrozí odmítání ze strany vnuka, který je nyní zvyklý na uniformní skleničková jídla. Margit

  21. Hanka napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je mi 52 let, nemám, kromě žluč.kamene, který mi nedělá žádné zvláštní obtíže, trochu vyššího tlakuku. celkem žádné zdrav.problémy. Teď jsem ale začala mít trochu problémy se zády, ale to bude určitě i sedavým zaměstnání u počítače, ale možná také začínající osteroporozou. Lékařka mi řekla, že dobrý je trvdý sýr, který mám sice docela ráda a jím ho, ale mám pocit, že mám pořád nějaké hleny v krku a mám pocit jestli by to nemohlo být po mléčných výrobcích (sice mléko samotné ráda nemám, ale třeba jogurty ano). Jaký sýr by jste mi tedy doporučila. Děkuji.

  22. Dobrý den, určitě bych moc doporučila vyzkoušet na pár týdnů zcela vynechat mléčné výrobky, aby se dala vyloučit možnost alergie na kravské mléko. V případě alergie na mléko a pokračujácí konzumaci Vám totiž takovýto zdroj vápníku může více ublížit než pomoci. Z nemléčných zdrojů vápníku potom doporučuji pravidelně jíst zelenou listovou zeleninu a semínka. Více o postupu při podezření na alergii na: http://www.margit.cz/pomoc/alergie/
    M.

  23. Hanka napsal:

    Dobrý den, děkuji za odpověď, zkusím to. Ještě bych se ráda zeptala. Můj přítel měl nedávdno problémy s dýcháním, nemohl se nadechnout při chůzi. Lékař mu udělal EKG, které je prý v pořádku a poslal jej na rentgen plic, kde mu zjistili, že se mu překrvují plíce, a příčinou bude zřejmě to, že má v plicích méně kyslíku. A navíc mu naměřili cholesterol 7,6. Je mu 53 let.
    Chtěla bych se proto zeptat, vzhledem k tomu, že by nechtěl užívat žádné léky na cholesterol, co přímo je nejlepší na snížení, případně i na srovnání těch plic, a na jakém tuku je nejlepší smažit. Děkuji. Hanka

  24. Dobrý den Hanko, o cholesterolu, kardiovaskulárních nemocech i praktických doporučeních tuků mám zde na webu články s detailním vysvětlením. Hledejte prosím na blogu pomocí šťítků. Margit

  25. Hanka napsal:

    Děkuji. Ještě bych se zeptala na Váš názor na to, že se všude uvádí, že nejvice škodí našemu zdraví překyselení organismu a v souvislotí s tím čištění střev a pod. Je překyselní opravdu tak nebezpečené, jak se někdy píše? Děkuji. Hezké dny. Hanka

  26. Dobrý den Hanko, pojem překyselení organismu považuji za nevhodný a nepoužívám. Namísto doporučování tzv. zásadotvorných potravin jednoduše doporučuji kvalitní přirozenou stravu s dostatkem zeleniny – viz. doporučení Zdravého talíře. Namísto čištění střev doporučuji dlouhodobou kvalitní stravu, která je základem pro zdravá střeva. Margit

  27. Hanka napsal:

    Dobrý den, Váše zdravá kuchyň je poměrně přehledná a hodně inspirující, jen mi tam trochu
    chybí návod co jíst, když mám třeba žlučníkový kamen (protože zatím neuvažuji o jeho operaci), jen třeba některá jídla, která jsou zdravá jako třeba luštěniny, ořechy, česnek nebo
    cibule, na už nemocný žlučník moc vhodná nejsou. Co bych tedy měla jíst, když mléko a mléčné výrobky bych řeklad také moc vhodné na častou konzumaci nejsou. Chtěla bych, vzhledem k věku (52 let)začít jíst trochu zdravě , už jen vzhledem k tomu, aby se mi nezvyšovala váha, se kterou jsem nemívala problémy, ale v tomhle věku mám pocit, že jsou nahoru i po vodě. Děkuji. Hanka

  28. Dobrý den Hanko, vaši situaci chápu, ale v rámci Zdravé kuchyně nemohu řešit individuální výživové poradenství. Pro to je třeba si objednat individuální konzultaci anebo vyhledávat detailnější informace na takto zaměřených stránkách a v literatuře. Děkuji za pochopení. Margit

  29. vladka napsal:

    Dobry den, nekde jsem cetla, ze na lecbu akne vyskytujici se v jiz vyssim veku pomaha mnoha zenam mimo jine i vynechani cukru, coz neni tak prekvapive, ale take mlecnych vyrobku. Jakou mohou mit mlecne vyrobky se stavem pleti spojitost a co si o omezeni mlecnych vyrobku myslite? Dalo by se najit obecne vysvetleni, nebo je to spise individualni zalezitost? Vynechani mlecnych vyrobku pry ulevuje i u dalsich chorob, jako napr.bolesti kloubu.
    Dekuji za odpoved!

  30. Dobrý den, ano přísné vynechání mléka a mléčných výrobků na pár týdnů je při chronických zdravotních potížích výborným nápadem. Jejich příčinou anebo i jen podporujícím faktorem může totiž být skrytá alergie na kravské mléko anebo laktózová intolerance. Eliminační diata Vám pomůže tyto diagostikovat anebo vyoučit. V případě, že se ani jedno nepotvrdí jenom organismu ulehčíte a žádný výživový nedostatek v těch pár týdnech nehrozí. M.

  31. Martina napsal:

    Dobrý den jaké mléko nahradit místo kravského? Je možno použít rýžový nápoj sušený na pudinky? Můj syn má rád mléčné výrobky hlavně jogurty, které nejsou pro něj vhodné, a tak je musí omezovat. Děkuji M.

  32. Dobrý den, můžete zkoušet všechna rostlinná mléka (kromě sojového) a ideálně doporučuji zkusit si je i připravovat doma. Margit

  33. Iva napsal:

    Dobrý den paní Margit,
    nedávno jsem na internetu narazila na článek, který mě okamžitě zaujal. Je zde představena novinka na našem trhu – hnědé proso, jako jedinečný zdroj kyseliny křemičité (z popisu jsem pochopila, že jde o něco jiného než neloupané jáhly):
    https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/hnede-proso-jedinecny-zdroj-kyseliny-kremicite/
    Protože mám revmatoidní artritidu, zajímám se o vše, co by mohlo trošku prospět mým kloubům. Ale hnědé proso v obchodech se zdravou výživou nikdo neznal. Po dalším pátrání jsem nakonec narazila na dva německé výrobce (z toho první je určen pro koně)
    https://krmivo-a-vitaminy-pro-kone.heureka.cz/epona-drcene-hnede-proso-1_5-kg/#

    https://mouky.heureka.cz/himmelbauer-hnede-proso-mlete-bio-500-g/

    Co si prosím myslíte o této potravině? Mohla by mít opravdu takový prospěch pro klouby, jak se uvádí?
    Děkuji za odpověď. Iva

  34. Dobrý den Ivo, přiznávám, že ten text na rehabilitaci mě moc nepřesvědčil – mimo jiné tam píše i o tzv. zásadntvornosti, což je více šarlatánství než fakt. Obecně kyselina křemičitá je v mnoha bylinkách, nejvíce asi přesličce a tu jde koupit v podobě čaje, Margit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem