SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Zapečené pokrmy

2.10.2015

Zpět na výpis článků

Zapečené jídla jsou už roky základem našich podzimních a zimních obědů a večeří. Jsou snadno připravitelné na desítky způsobů. Použijete do nich téměř každou zeleninu, kterou právě máte po ruce, a lze je bez potíží připravovat i ve verzi bez vajec, mléka anebo lepku i když vždy je prospěšné, aby v nich byl i přídavek kvalitní bílkoviny a sama nejběžněji přidávám sýry nebo vejce. Zajímavé recepty jsem našla v Kuchařce ze Svatojánu, a proto jsem opět požádala jejich autorku Evu Francovou o přípravu receptů na týden. Zde jsou její doporučení:

Zapečená jídla jsou oblíbená pro svou jednoduchost, možnosti nejrůznějších kombinací a především chutnost. Zapékáme nejen těstoviny a rýži, ale i pohanku, jáhly, kuskus, bulgur nebo quinou. Zeleninu používáme nejlépe sezónní a zálivku připravíme ze smetany (rostlinné nebo klasické), vajec (můžeme je i vynechat), případně různých sýrů. Pokrmy můžeme zapékat i bez zálivky, zapečením zlepšíme jejich vůni a chuť a budou atraktivnější. Jako příloha se hodí kvašená zelenina nebo zeleninové saláty.

Těstoviny s dýní a rajčaty

Těstoviny-s-dýní-a-rajčaty_web

Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku, přidáme půl kila na kostky nakrájené dýně, například hokaido, osolíme, okořeníme bazalkou, mletou paprikou, tymiánem, šalvějí a pepřem. Půl kila rajčat spaříme, oloupeme, nakrájíme a přidáme je do hrnce. Pokud použijeme cherry rajčata, loupat ani krájet je nemusíme. Za občasného promíchání dusíme dvacet minut. Uvaříme 400 g semolinových těstovin podle návodu na obalu a promícháme je se zeleninou. Směs přemístíme do vymaštěné zapékací misky a zalijeme třemi vejci rozšlehanými se 100 ml rostlinné smetany. Pečeme při 200 stupních 30 – 40 minut. Podáváme s kvašenou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Červená řepa s brambory

Červená-řepa-s-brambory_web

Kilo brambor a půl kila červené řepy oloupeme a oboje pokrájíme na co nejtenčí plátky. V míse je promícháme s bylinkovou solí, šalvějí, bazalkou, čerstvě mletým pepřem, pěti utřenými stroužky česneku, třemi lžícemi panenského olivového oleje, lžící balzamikového octa a 40 g slunečnicových semínek. Směs přemístíme do vymaštěného pekáčku a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů půl hodiny. Zalijeme čtyřmi rozkvedlanými vajíčky a dopečeme asi 15 minut. Podáváme se salátem.

Nákyp s vlašskými ořechy a špenátem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

400 g špenátových listů spaříme a podusíme na dvou lžících rozehřátého oleje, čtyřech stroužcích na jemno nakrájeného česneku a pokrájené cibulce. 600 g pečiva (nejlepší je doma pečený světlý chléb) pokrájíme na kostky a vložíme je do mísy. V 200 ml rostlinného mléka rozšleháme 6 vajec, osolíme, okořeníme muškátovým květem a promícháme s pečivem. Necháme asi půl hodiny nasáknout a vmícháme podušený špenát a 200 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů. Směs přemístíme do vymaštěné zapékací misky a pečeme při 200 stupních asi 45 minut dokřupava. Podáváme se salátem.

Červená čočka s pórkem

Červená-čočka-s-pórkem_web

V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje, přidáme 3 pórky nakrájené na půlkolečka, okořeníme lžičkou tlučeného koriandru a pepřem a deset minut za občasného promíchání opékáme. Vsypeme 400 g propláchnuté a okapané červené čočky, osolíme a zalijeme 900 ml zeleninového vývaru. Pod pokličkou dusíme 15 minut. Směs přemístíme do vymaštěného pekáčku, povrch uhladíme a uděláme v něm 4 důlky, do nichž vyklepneme po vajíčku. Každé vejce osolíme a posypeme špetkou mleté papriky. Zapékáme při 180 stupních 15 minut. Podáváme se zeleninovým salátem nebo kvašenou zeleninou.

Bramborová kaše s kysaným zelím

Bramborová-kaše-s-kysaným-zelím_web

Uvaříme kilo brambor spolu s pokrájenou malou dýní hokaido a obvyklým způsobem z nich uděláme kaši. Půl kila kysaného zelí podusíme 20 minut v malém množství vody, aby změklo, slijeme a necháme okapat.
Do vymaštěného pekáčku dáme polovinu zelí, navrstvíme kaši a zakryjeme zbytkem zelí. Zalijeme kysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem. Pokud nechceme použít živočišné produkty (jako já), rozmixujeme dohladka 200 g přírodního tofu s 250 ml rostlinné smetany, šťávou z jednoho citrónu, lžičkou lahůdkového droždí, lžičkou rýžového sirupu a špetkou soli. Tímto krémem zalijeme kaši se zelím. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů 45 minut. Podáváme se salátem.

Bulgur s brokolicí

Bulgur-s-brokolicí_web

400 g brokolice rozebereme na malé růžičky a vaříme v páře osm minut. Na dvou lžících rozehřátého olivového oleje osmahneme dvě pokrájené cibule, dva stroužky česneku a lžičku drceného kmínu. Vsypeme 250 g propláchnutého pšeničného bulguru, osolíme, opepříme a zalijeme 700 ml horkého zeleninového vývaru. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme zvolna 15 minut, dokud se neodpaří voda. Promícháme s uvařenou brokolicí, přemístíme do vymaštěného pekáčku a posypeme směsí připravenou z 30 g kešu oříšků a 30 g neloupaného sezamu, které jsme nasucho opražili na pánvi, namleli a smíchali se dvěma lžícemi lahůdkového droždí a trochou soli.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů 15 – 20 minut. Podáváme s mladými lístky špenátu.

Pohanka se žampiony

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

300 g světlé pohanky vypereme v cedníku, vložíme do hrnce, zalijeme 700 ml vroucí vody, osolíme a vaříme 8 minut. Odstavíme a necháme v teple pod pokličkou 20 minut dojít. Mezitím rozehřejeme na pánvi dvě lžíce panenského olivového oleje, necháme na něm zesklovatět velkou pokrájenou cibuli, přidáme 12 žampionů (asi půl kila) nakrájených na plátky a 100 g spařených, oloupaných a nahrubo nakrájených mandlí. Osmahneme společně dozlatova, osolíme, smícháme s pohankou a přemístíme do vymaštěného pekáčku. Zapečeme 20 – 25 minut při 200 stupních. Podáváme se salátem.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

6 komentářů: “Zapečené pokrmy”

  1. Martina Horáková napsal:

    Líbí se mi.

  2. Monika napsal:

    Skvělé recepty. Díky za typ. Určitě vyzkouším zapečené brambory s řepou a červenou čočku.

  3. Dana napsal:

    Vyzkoušela jsem zapečenou červenou řepu s bramborami, do vajec jsem přidala smetanu a bylo to naprosto luxusní! Doporučuji!

  4. Markéta napsal:

    Úžasné recepty! Vyzkoušela jsem řepu s bramborami, červenou čočku s pórkem a těstoviny s dýní…Vše výborné! Už se těším na další, které se chystám také vyzkoušet. Do těstovin jsem dala místo rajčat plechovku konzervovaných – doporučuji dát ale 2. A ještě jsem to nakonec posypala parmezánem. Pochoutka. Moc děkuji za skvělé tipy!

  5. Michaela napsal:

    Právě dojedeny brambory s řepou, výborné.

  6. Míla napsal:

    Děkuji moc za výtečné jídlo červená řepa s bramborami. Jen vejce jsem nepřidala, pouze zalila smetanou a pak zbytkem smetany se strouhaným sýrem. Byla to taková dobrota a manžel snědl obrovskou porci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem