Vegetariánské mýty a otazníky

28. 2. 2013 Články štítky: , 39 komentářů

Za léta praxe jsme se setkala s názory, že vegetariánští rodiče by měli být za ubližování dětem zavíráni do vězení i že vegetariánství je ten jediný, správný a nejlepší stravovací způsob na světě. V době, kdy jsem psala svoji diplomovou práci: Klinická studie sledující zdravotní stav alternativně se stravujících dětí, bylo v Česku vegetariánství a další alternativy poměrně vzácné a jeho vyznavači jenoznačně exotické zvířata. V podstatě jediným vegetariánským jídlem ve veřejném stravování byl smažený sýr anebo čočka s párkem. No a když se Vám to nelíbilo byli jste poslání napást se trávy před restaurací.

Dnes je vegetariánství a spol. módní záležitostí, vyznavačů dokonce i u nás přibývá a stejně tak restaurací, ve kterých kuchaři už například vědí, že ledový salát není jedinou listovou zeleninou anebo že dýně nejsou pouze na okrasu.

Přesto je stále téměř nemožné najít pro vegetariánské dítě tábor anebo mu zajistit obědy ve školní jídelně, stále ještě existují lékaři, kteří např. těhotné ženě, dlouholeté a dobře prospívající vegetariánce, budou vyhrožovat poškozením dítěte a nutit jíst maso.

Je vegetariánství zdravé?

Ano – za předpokladu, že zájemce skutečně jí vegetariánskou stravu, která zahrnuje pestrou nabídku obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů a semínek a pro většinu vegetariánů i vejce a mléčné výrobky. Pokud jde o dopad na zdraví, nejčastěji se u vegetariánů uvádí nižší výskyt srdečně cévních onemocnění, diabetu, hypertenze, některých druhů rakoviny, nadváhy a obezity.

Vegetariánství není zdravé, pokud je pro jeho zastánce ochrana zvířat důležitější než vlastní zdraví a po vyloučení masa postaví svůj jídelníček na hranolcích s koblihami.

Postoj odborných organizací k vegetariánství

Postoj odborných organizací nejlépe vystihuje více než 20 let platné stanovisko Americké dietetické asociace, podle kterého jsou správně plánované diety zdravé a mohou pomoci v terapii i prevenci nemocí. Pozice jasně říká, že dokonce i veganství, nejpřísnější forma vegetariánství bez obsahu jakýchkoliv živočišných potravin, může být zdravé a vhodné v každém věku, tj. i pro děti, těhotné ženy anebo sportovce. To ale neznamená, že veganství sama obhajuji nebo doporučuji pro děti.

Musíme jíst maso?

Ne. Na světě jsou miliony perfektně prosperujících vegetariánů a většina z nás by asi mohla maso zcela vynechat. Přesto, podle tradiční čínské medicíny, existují určité konstituční typy, kterým alespoň občasný příjem masa prospívá.

Je maso zdravé?

Ano, ale jen kvalitní. Maso je skvělým zdrojem bílkovin a mnoha minerálních látek. Běžně dostupné maso dnes bohužel často charakteristice skvělého zdroje bílkovin a minerálů neodpovídá, to kvůli nepřirozenému a nezdravému vykrmování a životu zvířat. Maso zvířat z konvenčního chovu je obvykle vykrmeno pro něj nepřirozenou stravou, směsmi, které jsou často připraveny z geneticky modifikovaných potravin (nejběžněji kukuřice a sóji), a život zvířat je celoživotní utrpení.

Potřebují vegetariáni speciálně kombinovat zdroje bílkovin?

Ne. Teorie o nezbytnosti kombinovat v každém jídle různé rostlinné zdroje bílkovin s cílem získání všech esenciálních aminokyselin byla dávno vyvrácena. Dnes víme, že organismus si dokáže jednotlivé aminokyseliny nashromáždit i v průběhu delších časových intervalů a že naprostá většina typických vegetariánských jídel stejně obsahuje přesně ty nejlepší kombinace.

Jaká jsou rizika vegetariánství?

Největší rizika hrozí dospívajícím, kteří se náhle a bez jakýchkoliv znalostí o výživě rozhodnou vynechat maso, aniž by do jídelníčku zařadili typické pestré rostlinné potraviny.

Mají vegetariáni dostatek bílkovin?

Ano a bez problémů. Studie z celého světa potvrzují, že vegetariáni běžně přijímají dostatek bílkovin, který může splňovat požadavky na denní příjem bílkovin pro kohokoliv včetně atletů. Výjimkou z tohoto pravidla mohou být jen koblihoví vegetariáni, ale v těchto případěch jde o problém s pochopením vegetariánství, ne s vegetariánstvím samotným.

Je třeba suplementovat vitamín B12?

Vitamín B12 se z největší pravděpodobností standardně nachází pouze v potravinách živočišného původu. Vegetariáni, kteří konzumují mléko, vejce nebo výrobky z nich, bez potíží zajišťují jeho dostatek z těchto potravin.

Vegani by určitě měli cíleně přijímat potraviny fortifikované vitamínem B12 anebo doplňky s B12. Denní potřebné množství vitamínu B12 je pro dospělého pouhých 2,4 mikrogramu, ale jeho deficit může vést k velmi závažným poškozením od anémie až po nevratné poškození nervů.

Aktuálně přidávám skvěle napsaný text o potřebě suplementace vitamínem B12. Podle mne povinné čtení pro všechny vegetariány.

Odkud berou vegetariáni omega 3 mastné kyseliny?

Omega 3 mastné kyseliny se ve své nejsnáze použitelné formě nacházejí v rybách. Rostlinné zdroje jsou o něco méně výhodné, ale přesto je možné dostatek omega 3 tuků zajistit i při vegetariánské a veganské stravě. K nejlepším rostlinným zdrojům patří vlašské ořechy, dýňová semínka, konopná, lněná a chia semínka a některé druhy listové zeleniny. Potřebu omega 3 mastných kyselin mohou vegetariáni snížit nižším příjmem omega 6 mastných kyselin, protože tyto dvě skupiny potřebují být v určité rovnováze.

Živiny, kterých mají vegetariáni více

Ve vegetariánské stravě je obvykle vyšší množství vlákniny, hořčíku, draslíku, kyseliny listové, antioxidancií, jako je vitamín C a E, a ochranných rostlinných látek – fytochemikálií.

Vede vegetariánství k poruchám příjmu stravy?

Je pravdou, že mezi vegetariány je o něco vyšší výskyt poruch příjmu stravy. Studie sledující tuto problematiku ale potvrzují, že přechod na vegetariánství nevede k poruchám příjmu stravy. Pravděpodobnější je, že vegetariánství je zneužíváno jako ochrana před zásahy. Je totiž mnohem snadnější vysvětlovat svoji vyhublost na kost a další dietování ušlechtilým bojem za životy zvířat než posedlostí po vychrtlosti.

Měli by školní jídelny nabízet vegetariánskou stravu?

V případě, že jídelna denně nabízí dvě nebo dokonce tři hlavní jídla, není důvod, proč by jedno z nich nemělo být vegetariánské, určitě to doporučuji.

Nejpřísnější vegetariánské formy

Veganství je stravování bez jakýchkoliv živočišných potravin, tj. bez masa, mléka, vajec a výrobků z nich. Mnoho veganů také odmítá med anebo výrobky ze zvířecí kůže apod. I při veganské stravě je možné zajistit dostatek živin, ale už je potřeba mnohem více znalostí i schopností, jak z toho, co zbývá, připravovat chutnou a výživnou stravu.

Vitariánství je příjem tepelně nezpracované stravy, která je většinou i vegetariánská. Doposud neexistují studie na rozsáhlejších populacích včetně dětí, které by se dlouhodoběji vitariánsky stravovaly. Výhody a rizika vitariánství detailně popisuji ve svém  předcházejícím příspěvku.

Jaký je můj postoj k vegetariánství?

Vegetariánství je úžasný a skvěle chutnající stravovací způsob. Mnohem více než o výživu se však jedná o životní filosofii, a tu si musí každý z nás vybrat sám. Nemyslím si, že vegetariánství je nejlepším anebo jediným vhodným stravovacím způsobem pro všechny. Přesto by pravděpodobně většině z běžně se stravujících konzumentů vyspělých zemí spíše prospělo určité omezení konzumace masa a větší množství zeleniny na talíři.

Doporučuji vegetariánství dětem?

V případě, že jsou rodiče prospívající a spokojení vegetariáni, není důvod, proč by se jejich děti také neměly stravovat vegetariánsky. Z vlastních zkušeností vím, že vynechávání masa pro děti, které jsou vychovávány v tomto životním stylu, není žádný problém.

Opatrnost a řádné zvážení doporučuji při restriktivnějších vegetariánských a dalších dietách, kdy i výživově perfektní strava může být pro dítě nevhodná ze sociálních důvodů.

Koho zajímá, co si vegetariáni přejí a nepřejí?

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

39 komentářů: “Vegetariánské mýty a otazníky”

  1. Martina napsal:

    díky za článek…ve vynikající knize ‚Doba jedová‘ ( Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.) je nezávislý názor mezinárodně uznávaných odborníků, kde je vyvrácen opakovaně uváděný údaj, že zdrojem B12 jsou výhradně živočišné produkty a vegani jsou ohroženi jeho nedostatkem a tvrdí, že denní příjem vitaminu B12 můžeme získat i ze 100g zelených fazolových lusků, hrášku, červené řepy a mrkve nebo hrsti rozinek…tak to jsou jistě pro mnohé milé zprávy :-)

  2. Kateřina napsal:

    Dobrý den,
    někteří vegani kvůli příjmu vitaminu B konzumují droždí. Z biologického hlediska droždí není živočišeného (ani rostlinného) původu, takže to zřejmě nekoliduje s předpoklady veganské diety, nicméně zajímalo by mě, jestli se tímto způspbem dá doplnit také potřebné množství vitaminu B12. Je to možné? Jinak dieta, při které je nutné konzumovat uměle vyrobené doplňky stravy mi osobně nepřijde optimální.

  3. Dobrý den,
    ano, vegani by droždí mohli konzumovat, ale běžné droždí a dokonce ani drožďová pomazánka Vegemitte neobsahují vitamín B12 (všechny ostatní vitamíny skupiny B ano). Vitamín B12 je pouze ve fortifikovaném droždí, které se často namízí v prodejnách zdravé výživy. Takže jen cestou této a dalších fortifikovaných potravin. O tom, že výživa, která je závislá na suplementaci, není optimální s Vámi souhlasím.

  4. Dobrý den,

    knihy Prof. Strunecké jsem nečetla, protože studuji zejména z originálních zahraničních zdrojů, a proto nebudu posuzovat jaké informace uvádí.

    Odborné společnosti se však shodují v názoru, že vitamín B12 lze zajistit pouze příjmem živočišných anebo fortifikovaných potravin. Zde uvádím citace ze stránek veganské společnosti, které jsou také zcela jednoznačné.

    Překlad: Přes 60 let výzkumů potvrdilo, že jediným spolehlivým zdrojem vitamínu B12 pro vegany jsou fortifikované potraviny a suplementy B12. Pro další velmi detailní informace ohledně tohoto vitamínu doporučuji pod citacemi uvedený odkaz.

    The only reliable vegan sources of B12 are foods fortified with B12 (including some plant milks, some soy products and some breakfast cereals) and B12 supplements.

    In over 60 years of vegan experimentation only B12 fortified foods and B12 supplements have proven themselves as reliable sources of B12, capable of supporting optimal health. It is very important that all vegans ensure they have an adequate intake of B12, from fortified foods or supplements.
    http://www.vegansociety.com/lifestyle/nutrition/b12.aspx

  5. Katka napsal:

    Dobrý den,
    podle mého názoru se B12 vyskytuje ve fermentovaných potravinách jako např. tempeh. Nejsem si úplně jistá, zda se jedná přímo o B12 nebo jakousi formu prekurzoru B12, nicméně Ota Reiss (www.minipekarny.cz) v tempehu a v jeho očkovací kultuře B12 naměřil. Což tvrzení, že B12 je získatelná pouze z živočišných zdrojů vyvrací.
    Margit, díky za zajímavý článek.

  6. Dobrý den Katko,

    máte pravdu, že některé zdroje uvádí ve fermentovaných potravinách, jako je tempeh, určitý obsah vitamínu B12 a některé zdroje jej uvádí i v mořských řasách. Následující práce potom však např. u mořských řas zjistily, že se jedná o analogy vitamínu B12, které mohou obsazovat receptory pro vitamím B12, ale jsou méně efektivní a tak vlastně spíše škodí než pomáhají. Faktem je, že odborně není žádná rostlinná potravina uznána a prokázána jako dostatečný zdroj vitamínu B12 a toto dokonce uvádí i veganská společnost, kterou jsem citovala. Margit

  7. Magda Jochmanová napsal:

    K otázce: Je třeba suplementovat vitamín B12?

    Ráda bych poopravila mýtus, že se vitamín B12 nachází s největší pravděpodobností standardně pouze v potravinách živočišného původu.

    Zde jsou zdroje z rostlinné říše:
    spirulina, řasy, mořská zelenina, kvašené potraviny (jako třeba kysané zelí, kvašáky, miso, tempeh, tamari, tofu a umeboshi švestky) nebo syrová zelenina. Dalším zdrojem je zemina. Pokud tedy máte vlastní zahrádku, můžete si dovolit občas zeleninu až tak moc neumývat :-)

  8. Dobrý den,
    informace o nějakém obsahu vitamínu B12 v rostlinných potravinách se opakovaně vynořují, ale doposud žádná odborná společnost a dokonce ani ty nejdůležitější veganské společnosti neuznaly, že by rostlinné zdroje mohly zajistit dostatek tohoto vitamínu. Naopak jednoznačně doporučují veganům přijímat vitamínem B12 fortifikované potraviny anebo suplement.
    Je možné, že někteří vegani jednotlivci zkoušejí a prospívají jen s čistě rostlinnou stravu bez těchto doporučení, ale jako odborník si v žádném případě nemohu dovolit takovýto krok doporučovat.

    Detailnější informace lze běžně najít, jako např.:

    The UK Vegan Society, the Vegetarian Resource Group, and the Physicians Committee for Responsible Medicine, among others, recommend that vegans either consistently eat B12-fortified foods or take a daily or weekly B12 supplement to meet the recommended intake.

    It is important for vegans, whose food provides few sources of B12, and anyone else wishing to obtain B12 from food sources other than animals, to consume foods that contain little or no pseudovitamin-B12 and are high in biologically active B12. However, there have been no significant human trials of sufficient size to demonstrate enzymatic activity of B12 from nonbacterial sources, such as Chlorella and edible sea algae (seaweeds, such as lavers), although chemically some of these sources have been reported to contain B12 that seems chemically identical to active vitamin. http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12

  9. Terezie napsal:

    Moc pěkně napsaný a užitečný článek, který nejspíš budu muset dát přečíst svým rodičům a tchýni s tchánem, až budeme plánovat miminko, protože už teď je mi jasné, že to bude dlouhý boj ;-). Jsem ráda, že o vegetariánství někdo píše nezaujatě, takových článků je u nás stále poskrovnu. Snad se jednou dočkáme jídelen a restaurací se stálou nabídkou bezmasých jídel, já osobně se již nemůžu dočkat.

  10. Petr P. napsal:

    Dobrý den paní doktorko,

    děkuji Vám velice za poutavý a přehledný článek, jistě vyvracející mnohé z mýtů ohledně vege stravy. Jaký je postoj autorit k názoru, že vit. B12 si je schopno tělo ve střevě vytvářet samo a u dlouhodobých veganů je toto množství dostatečné k pokrytí jejich potřeb? Děkuji Vám předem za odpověď a přeji Vám mnoho úspěchů na poli osvěty v racionální výživě :)

  11. Dobrý den,

    vitamín B12 se skutečně částěčně ve střevech recykluje a používá znovu, ale i takto je třeba jej dodávat i zvnější. Mezi lékaři není o nezbytnosti přijímat jej i stravou žádných pochyb.

  12. Simona napsal:

    Dobrý deň,

    stala som sa vegetariánkou a veľmi som spokojná.Cítim sa dobre ale problém je vtom že som chudokrvná.Je tu aj iná možnosť ako jesť mäso ? Alebo musím jesť mäso ( aj keď nechcem) dokým sa mi krvný obraz neupraví ? :) Pretože obvodný lekár mi povedal že by som to mäso mala jesť ale ja neviem no. prosím poradte mi :)

    Ďakujem

  13. Dobrý den,

    nedokáži na dálku jednoznačně odpovědět ani nevím, jak kritické jsou hodnoty Vašeho železa. Proto je obecně: určitě je možné i při vegetariánské výživě zajistit dostatek železa, jen někdy je třeba více hlídat jídelníček a pravidelně přijímat rostlinné potraviny s jeho vyšším obsahem. Do upravení krevního obrazu bych potom doporučovala vyzkoušet suplementaci některým rostlinným přípravkem pro podporu krvetvorby.

  14. Waldemar napsal:

    Dobrý den.
    Z Vašeho textu nepřímo vyplývá že není třeba jíst maso pro příjem všech esenciálních aminokyselin, dokonce mluvíte o nepotřebnosti kombinovat pravidelně různé rostlinné zdroje. Také se zmiňujete o tom, tělo dokáže shromažďovat aminkoyseliny. Chápu dobře, že mluvíte o schopnosti těla skladovat aminokyseliny? Mužete prosím všechna tato tvrzení podpořit uvedením odborných veřejných publikací, ze kterých čerpáte? Děkuji.

  15. Dobrý den,

    ano, uvádím, že organismus dokáže zajistit všechny esenciální aminokyseliny i bez přijmu masa, či dokonce dalších živočišných potravin. Z uvedených textů je proklik na stanovisko Americké dietetické asociace, které je naprosto jednoznačné a pro zjednodušení hledání kopii shrnutí tohoto stanoviska uvádím i zde. Obecně svá vyjádření zakládám téměř výhradně na zahraničních zdrojích a ve vlastních souhrnných textech k jednotlivým tématům uvádím zjednodušení. Pro detailnější vysvětlení a přesné citace je třeba otevřít odkazy anebo vyhledávat další zdroje.

    Vegetarian Diets
    Volume 109, Issue 7, Pages 1266-1282 (July 2009)
    ABSTRACT
    It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes. A vegetarian diet is defined as one that does not include meat (including fowl) or seafood, or products containing those foods. This article reviews the current data related to key nutrients for vegetarians including protein, n-3 fatty acids, iron, zinc, iodine, calcium, and vitamins D and B-12. A vegetarian diet can meet current recommendations for all of these nutrients. In some cases, supplements or fortified foods can provide useful amounts of important nutrients. An evidence-based review showed that vegetarian diets can be nutritionally adequate in pregnancy and result in positive maternal and infant health outcomes. The results of an evidence-based review showed that a vegetarian diet is associated with a lower risk of death from ischemic heart disease. Vegetarians also appear to have lower low-density lipoprotein cholesterol levels, lower blood pressure, and lower rates of hypertension and type 2 diabetes than nonvegetarians. Furthermore, vegetarians tend to have a lower body mass index and lower overall cancer rates. Features of a vegetarian diet that may reduce risk of chronic disease include lower intakes of saturated fat and cholesterol and higher intakes of fruits, vegetables, whole grains, nuts, soy products, fiber, and phytochemicals. The variability of dietary practices among vegetarians makes individual assessment of dietary adequacy essential. In addition to assessing dietary adequacy, food and nutrition professionals can also play key roles in educating vegetarians about sources of specific nutrients, food purchase and preparation, and dietary modifications to meet their needs.
    http://www.eatright.org/About/Content.aspx?id=8357&terms=vegetarians

    Neuvádím, že organismus dokáže skladovat aminokyseliny, ale uchovat pro určitou dobu tak, že není nezbytné v každém jídle přijímat všechny amonokyseliny, jak tvrdila původní teorie o nezbytnosti kombinovatelnosti.

    You don’t need to eat complementary proteins together at every meal. As long as you get a variety of proteins throughout the day, you’ll get ample amounts of each amino acid.
    http://nutrition.about.com/od/askyournutritionist/f/protein_combo.htm

    A zde souhrnná zpráva s celou řadou dalších odkazů:

    Studies at Harvard University as well as other studies conducted in the United States, United Kingdom, Canada, Australia, New Zealand and various European countries, confirmed vegetarian diets provide sufficient protein intake as long as a variety of plant sources are available and consumed.[48] Proteins are composed of amino acids, and a common concern with protein acquired from vegetable sources is an adequate intake of the essential amino acids, which cannot be synthesised by the human body. While dairy and egg products provide complete sources for ovo-lacto vegetarian, the only vegetable sources with significant amounts of all eight types of essential amino acids are lupin beans, soy,[49] hempseed, chia seed,[50] amaranth,[51] buckwheat,[52] and quinoa.[53] However, the essential amino acids can also be obtained by eating a variety of complementary plant sources that, in combination, provide all eight essential amino acids (e.g. brown rice and beans, or hummus and whole wheat pita, though protein combining in the same meal is not necessary). A 1994 study found a varied intake of such sources can be adequate.[54]
    http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism

    Ještě vlastní zkušenost: za více než 20 let praxe jsem se nesetkala ani s jediným vegetariánem, který by trpěl nedostatkem bílkovin.

  16. Misa napsal:

    Dobry den, jaky je vás názor na vhodnost suplementovat B12 i u lakto-ovo-vegetarianu. Na stránkach https://vitaminb12bereteho.wordpress.com/Lacto-Ovo_Vegetarians/ se uvádí, ze je to vhodné, stejně tak dr. Karel Erben uvádí, ze vegetariáni mají vysoký homosystein a je u nich velmi vhodné B12 suplementovat. Konkrétně se ptám kvůli dítěti stravujícimu se vevetariansky, konzumujíci vajíčka cca 3 x tydne, stejně tak mléčné výrobky zhruba 3x tydne. Dekuji

  17. Dobrý den, podle mne není při lakto-ovo-vegetariánské stravě nezbytné suplementovat B12, protože potřeba tohoto vitamínu je minimální a i občasný příjem živočišných zdrojů potravin by jej měl zajistit. Na druhé straně bych doporučovala suplementaci každému u koho je z naměřená vyšší hladina homocysteinu.

  18. Misa napsal:

    Dobry den, moc dekuji za Vase rychle odpovedi a omlouvam se za dalsi otazku :) Byla by jste prosim tak moc hodna a doporucila nejake knizky o vegetarianstvi, jak z vyzivoveho a zdravotniho hlediska, tak vegetarianstvi jako zivotnim stylu, tak i z eticko-ekologickeho pohledu? Moc dekuji

  19. Dobrý den, jako nejkvalitnější doporučuji: Becoming Vegetarian a Becoming Vegan od autorů Davis a Melina. O etických otázkách nejlépe píše Animal Liberation od Singera. Margit

  20. Adéla K. napsal:

    Dobrý den,
    moc by mě zajímal Váš názor na denní užívání tobolek chlorelly. Jsem deset let praktikující vegetariánka, z toho čtvrtým rokem veganka. Pokud jde o suplementaci některých látek, pak užívám „veganský multivitamin“, který obsahuje vit. B2, B6, B12, D, kys. listovou, jód a selen. Stravu se snažím mít co nejpestřejší a nejvhodnější k udržení zdraví při mém způsobu stravování. Chlorellu jsem začala užívat zhruba před půl rokem, ale slýchám různé názory, pokud jde o její „zázračné“ účinky…
    Předem děkuji za odpověď.

  21. Dobrý den, o chlorelle píši ve své encyklopedii: http://www.margit.cz/encyklopedie/chlorella/

    Určitě jde o potravinu s vysokým obsahem mikroživin, ale energeticky nemusí být vhodná pro každý konstituční typ a nevidím důvod ji dlouhodobě užívat. Supolementace, kterou berete je určitě dostačující a to nejdůležitější je strava z kvalitních potravin.

  22. Míša B. napsal:

    Moc užitečný článek, přehledné informace. Můj 14ti letý syn je pár týdnů z vlastního rozhodnutí vegeratián. Stravuje se pestře a rozumně.

  23. Petra napsal:

    Ctěla bych se zept, je mi 11 a jsem vegetarianka ale ne moc dlouho ale mam docela i strach jestli se mi něco nestane, ale lsybych se drzela dobrých jídelničku nemělo ny mi to ubližit?

  24. Ahoj, správně složená vegetariánská strava je vhodná v každém věku. Pro získání praktických zkušeností moc doporučuji najít v okolí starší zkušenější vegetariány, kteří Ti pomohou. Držím pěsti ať se daří. Margit

  25. Anna napsal:

    Dobrý den.Vegetariánem nejsem, protožemi to rodiče by mi to nedovolili a já se nedivím když v nešní době je tak všechno drahé a proto abych dostávala dostatečné příjmy bílkovin ,bez konzumaci živočišných bílkovin asi bych přivedla rodinu na mizinu.Moje dvě kámošky jsou vegetariánky a moc dobře třo nedopadlo(navíce jedna kámoška trpí nedostatkem železa takže si myslím že vegetarismus není pro ni velmi dobrý,druhou to dovedlo k anorexii) Proto se částečně bojím vegetariánem být jak už jsem zmiňovala je to drahé ,jsem v dospívajícím věku(15let) ,mluvila jsem z několika doktori kteří i tvrdí že to není vhodné pro dospívající věk.Mohla byste k mému názoru přidat ten váš? Předem Děkuji.

  26. Dobrý den, správně praktikované vegetariánství je vhodné a bezpečné v i době dospívání, ale v případě, že sama nemáte dostatečnné znalosti a podporu ve svém okolí, je možná skutčně vhodnější se zkoušením alternativ počkat na pozdější věk. Margit

  27. Hani napsal:

    Dobrý den,

    které všechny látky je nezbytně nutné při vegetariánské/veganské stravě suplementovat? Kromě B12 jsou dále zmiňovány jako nedostatkové např. taurin a kreatin.

  28. Dobrý den, vitamín B12 je oficiálně jedinou nezbytnou mikroživinou pro suplementaci u veganů. U vegetariánů není obecně třeba nic suplementovat. Pro více informací doporuřuji literaturu: http://www.margit.cz/knihy-vegetariany/
    Margit

  29. Markéta napsal:

    Dobrý den, Margit,
    ráda bych se zeptala, jak se postavit k suplementaci vit. B12 u mého 16měsíčního syna. Já sama jsem veganka teprve krátce, nicméně přestože chci svému synovi v budoucnu poskytnout možnost volby, nyní je ve stravě odkázán na mě. Je třeba mu B12 doplňovat? A jakým způsobem?
    Děkuji za reakce!

  30. Dobrý den, ano u veganské stravy jsem vždy pro suplementaci. Sama bych doporučila přípravek: http://www.vitalvibe.eu/cs/vitaminy-a-mineraly/117-vitamin-b12.html, ale protože není testován na malých dětech, poraďte se prosím i s pediatrem. Margit

  31. Mila napsal:

    Dobrý den,
    jsem vegetariánka, tříletý syn si dá maso příležitostně, tak 1x měsíčně kousek. Je menšího vzrůstu i váhy a nyní mu zjistili nedostatek bílkovin a železa. Dá se toto dohnat jinak než podáváním masa, které doma nevařím, či umělých výživových doplňků? Mléko má denně, vejce také několikrát týdně.
    Děkuji

  32. Dobrý den, v tomto případě skutečně doporučuji vyzkoušet potíže řešit častějším podáváním červeného masa a popřípadě i vajec. O potřebě doplnit stravu ještě i suplementací musí rozhodnout pediatr, který jej sleduje, vážnost deficitu nemohu posuzovat takto cestou online poradny. Margit

  33. Tomáš Tichý napsal:

    Dobrý den milé vegetariánky, milí vegetariáni,
    rád bych Vás pozval ku vyplnění dotazníku k mojí magisterské diplomové práci na téma „Motivace k vegetariánství a souvislost vegetariánství s poruchami přijmu potravy“.
    Některé výzkumy poukazují, že se rizikové faktory poruch příjmu potravy (anorexie, bulimie apod.) častěji vyskytují u jedinců sebeidentifikujících se jako vegetariáni. Většina těchto studií však byla metodologicky nedokonalá a já bych svou prací rád přispěl k objasnění uvedené problematiky.

    Dotazník vyplňujte zde: http://goo.gl/forms/qb117TE53f
    Vyplnění trvá průměrně 7-10 minut.

  34. Zuzana napsal:

    Dobrý den,

    já bych se chtěla zeptat, jestli je vegetariánství nebezpečné + jestli už nebudu růzt já jsem vegetariánka a je mi teprv 12 let, tak jestli to ovlivnuje můj růst?:)

  35. Dobrý den, ne správně prováděné vegetariánství je vhodné v každém věku. Moc však doporučuji najít si v okolí zkušeného vegetariána a nechat si poradit zejména s výběrem a přípravou jídel. Margit

  36. Terka napsal:

    Ahoj. Chtěla bych se zeptat, jak si mám nejlépe sestavit jídelníček aby mi nic nechybělo. Nejím maso, brokolici a kapustu, ale občas si dám rybu. Poradíte prosím někdo, jak si zpestřit stravu?

  37. Dobrý den, zde zdroje, které doporučuji: https://www.youtube.com/watch?v=fCLFT8A20DM
    Margit

  38. Zuzana napsal:

    Dobry den,
    Chcem sa spytat ohladom omega 3. Pokial viem z rastlinnych zdrojov je mozne ziskat iba ALA omega 3 ktore sa potom tazko formuju na potrebne DHA a EPA. Som ako vegetarian odkazana na prijimanie tychto kyselin z vyzivovych doplnkov? Dakujem za odpoved

  39. Dobrý den, vegetariánské zdroje omega 3MK jsou skutečně omezené i když nemusí být jednoznačně nedostatečné. Zásadní je poměr omega 6 a 3 ve stravě, při nižším příjmu omeg a6 stačí i méně omega 3. U mnoha vegetariánů, ale může suplementace pomoci. m.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *