Vánoční štědrovečerní kyselica

10. 10. 2012 Prakticky štítky: 3 komentáře

Recept jsem už před mnoha lety našla v receptáři z Bílých Karpat. Vyzkoušela jsem jej a stal se pro naši rodinu tím nejlepším štědrovečerním pokrmem. V receptáři se mimo jiného praví, že ovoce nesmělo chybět u příprav vánočních pokrmů a že na Štědrý den se dodržoval velký půst, při kterém se nejedlo žádné maso.

Potřebujete: šťávu z kyselého zelí, bílé fazole, sušené anebo mražené hříbky, sušené švestky, máslo, mléko a trochu smetany, několik lžic celozrnné mouky, mletý kmín, mořskou sůl, mletý černý pepř, petrželku.

Postup:

  • Samostatně uvařte den předem namočené fazole.
  • Ve šťávě z kyselého zelí doměkka uvařte předem namočené hříbky.
  • Hotové fazole promíchejte s uvařenými hříbky, zahustěte máslem, moukou a mlékem. Samostatně krátce povařte sušené švestky, které přidáte až k hotové kyselici.
  • Dochuťte kořením a na talířích zdobte smetanou a petrželkou.

Podobným receptem, který také lze použít o Vánocích, je krkonošské kyselo, připravované ze žitného kvásku, hub, brambor a smetany.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

3 komentáře: “Vánoční štědrovečerní kyselica”

  1. Adéla napsal:

    Pěkný den Margit,
    mohu se prosím zeptat, proč v tomto receptu použijeme pouze šťávu z kysaného zelí a ne celé balení (tedy včetně zelí)?
    Děkuji Vám za odpověď a zdravím,
    Adéla

  2. Dobrý den Adélo,
    recept jsem našla ve starém receptáři, a proto takto zkoušela i předávám. Samozřejmě není problém do polévky přidat i zelí. Sama recepty beru jen jako inspiraci a často upravuji.
    Margit

  3. Antonín napsal:

    Dobrý den,
    vařil jsem ju včera, tedy ne takovú fajnovú, jako uvádí tetička Slimáková, ale základ je stejný. Ono ani na Valšsku byste nenašla v dědině chalupu, kde sa vaří stejná kyselica :o)
    Ta kyselica, jak sa ptala tá tetička hore, sa dělá hlavně z tej vody ze zelí, keré sa praví kyselica, odtud aj název pro tu polévku, v tom je asi rozdíl oproti zelňačce. Samozřejmě, že sa tam može dat aj zelí, ale ten recept původně vychází z toho, že sa šetřilo a zelí se do tej polévky dávalo eném tak trochu nebo vůbec a bralo sa rovnú z bečky, ze sáčku by tej kyselice moc nebylo ;o)
    Eště sa dá do tej kyselice dat osmažená na kolečka pokrájaná klobása nebo špek či uzené pokrájané na kostečky, a to je teprú kyselica. Ale jak sem pravil, nekdy to byla enom kyselica a zemňáky.
    Toš přeju dobrú chuť
    Tonek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *