Komu a jak prospívá syrová strava?

12. 2. 2013 Studie štítky: 74 komentářů

Syrová strava (raw food diet) je většinou vegetariánská výživa, která je založena na konzumaci tepelně neupravovaných potravin. Hlavními složkami syrové stravy jsou ovoce a zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko. Z technologických úprav se používá nakličování semínek, obilovin a luštěnin, odšťavňování ovoce a zeleniny, namáčení ořechů a semínek, mixování a vysoušení za pomocí tzv. dehydrátoru, který šetrně odstraňuje vodu z potravin.

Základem teorie, která považuje syrovou stravu za vhodnou, je přesvědčení, že vše živé v potravinách se při zahřátí nad 45 °C zničí a tepelně upravovaná strava je „mrtvá.“ Naopak učení makrobiotikytradiční čínské medicíny, výživa podle pěti elementů i Ayurvéda tepelnou úpravu potravin jednoznačně doporučují. Všechny uvedené teorie jsou zajímavé, mají spousty zastánců, kteří jsou přesvědčeni, že jim zachránily zdraví, a určitou logiku.

Z pohledu moderní medicíny jsou názory na konzumaci výhradně syrové stravy směsicí výhod a nevýhod. Například máme studie o větší zdravotní prospěšnosti některých potravin, jako jsou brokolice a česnek, v syrovém stavu, ale i studie, které dokazují zvýšení zdravotní prospěšnosti jiných potravin, například fazolí a rajčat, po jejich tepelné úpravě.

Z pohledu nejen Ayurvédy, ale i dalších východních učení, oslabuje syrová strava trávení a vstřebávání živin, čehož následkem je snížené množství životní energie, tzv. „ojas.“ Ojas podle Ayurvédy reprezentují vitální esenci nezbytnou pro prospívání organismu, jeho růst, vývoj i imunitu. Podle Ayurvédy a dalších východních filosofií je mentální a spirituální osvícení závislé na dostatku životní esence, ojas. Uvedené filosofie proto doporučují konzumaci syrové stravy pouze jako součást zdravé, přirozené a převážně rostlinné energeticky a tepelně vyrovnané výživy, a to pro podporu očistných procesů organismu.

Zmíněné filosofické směry upřednostňují použití nejrůznějších kuchyňských technik s cílem, aby byla zajištěna tepelná, a tím i energetická rovnováha stravy. Podle těchto východních učení je zásadní individuálně stanovit konstituci jednotlivce, na základě toho pak aplikovat cílená terapeutická doporučení pro každého. A právě tepelná úprava je základním prostředkem pro energetické vybalancování potravin. Podle východních učení proto mohou na syrové stravě nejvíce prospívat lidé z teplejších podnebí, lidé s nadbytkem „horka v těle“ a alespoň krátkodobě i mnoho lidí s nadváhou.

Naopak lidé, kteří žijí v chladnějších podnebích, energeticky chladnější a slabší typy, stejně tak klienti s oslabeným trávením většinou potřebují zahřívající stravu.

V Číně, kde jsme žili, se například k pití podává jen horká voda anebo čaje. Studená, či ještě hůře chlazená voda a nápoje jsou naprosté tabu (tedy alespoň v tradiční výživě, ne u mladých Číňanů, kteří jsou ovlivněni západní módou). Vím o případu, kdy americké matce dokonce v restauraci rázně odmítli přinést studený nápoj pro dítě, který pro něj objednala, s argumentem, že nemohou dítěti ublížit.

Výhody syrové stravy

  • Nižší obsah tuků, sodíku a cholesterolu,
  • vysoký obsah draslíku, hořčíku, vlákniny a kyseliny listové,
  • celkově vysoký obsah živin v potravinách,
  • strava s nižším obsahem nevýhodných aditiv, trans tuků a přidávaných cukrů (v případě, že ji srovnáváme s dietou běžně se stravující populace, ale při srovnání s jídelníčkem zdravě se stravujících vegetariánů anebo makrobiotiků už není rozdíl),
  • studie udávají zlepšení psychického stavu (i když naprostá většina takovýchto sledování je omezena na několik týdnů a rigorózní lékařské studie dlouhodobě sledující zdravotní stav vitariánů, zejména pak dětí, v podstatě neexistují),
  • možnost redukce hmotnosti (ale pozor, podle tradiční čínské medicíny je velká část obézních typu vlhko/chlad, přičemž takovéto konstituci jednoznačně prospívá příjem zahřívajících, vysušujících potravin a jídel, a je velkou otázkou, jestli krátkodobé snížení hmotnosti nepřinese i dlouhodobější energetickou nerovnováhu, která může být základem pro pozdější zdravotní potíže),
  • zvýšení energie,
  • pro velkou část dnešní uspěchané, vystresované a překrmené populace ideální odlehčující režim, v případě, že je aplikován po omezenou dobu,
  • ekologicky šetrné stravování, stejně jako i u dalších převážně rostlinných stravovacích směrů.

Rizika syrové stravy

  • Z celostního pohledu pro mnohé energeticky nevyrovnaná, ochlazující a nedostatečná výživa,
  • podle druhu praktikované syrové stravy může hrozit nedostatek vitamínu B12, nižší obsah energie, bílkovin a vápníku,
  • snížení vstřebávání některých živin, jako na příklad lykopenu a karotenoidů,
  • podle studie Kolumbijské univerzity syrová strava překvapivě vedla k mírnému snížení obranyschopnosti u sledovaných účastníků,
  • podle další studie, která sledovala, jak konzumace syrové stravy ovlivňuje risk srdečně cévních onemocnění, syrová strava příznivě snižovala hladinu cholesterolu, ale také nevýhodně snižovala hladinu HDL cholesterolu, a hlavně kvůli deficitu vitamínu B12 zvyšovala hladinu homocysteinu, jehož výše je úměrná riziku vzniku srdečně cévních onemocnění a mozkové mrtvice,
  • studie, která se zabývá evolucí, tvrdí, že pro rozvoj lidského mozku byla tepelná úprava stravy nezbytnou podmínkou,
  • náročnější zajištění stravy, zejména v rodinách,
  • v případě konzumace syrového masa a vajec zvýšení mikrobiálního rizika,
  •  náročnější trávení u mnoha oslabených jedinců, starších lidí anebo osob po nemoci,
  • pro většinu lidí příliš restriktivní a omezený stravovací způsob.

Co doporučuji?

Syrovou stravu považuji za ideální odlehčovací kůru pro velkou část dnes typicky uspěchané a pravidelně se přejídající populace. Největší riziko vidím při jejím aplikování v době zimy, u jednotlivců s chladnou konstitucí, při oslabeném trávení a u mladých dospívajících dívek, které v rámci až nepřirozeného hubnutí zkoušejí cokoliv a snadno se mohou dopracovat k poruchám příjmu stravy. Stejně tak může být riskantní stravování v rodině, ve které je jeden z členů vyznavačem raw food a jí odlišně, nebo když se i děti převádějí na výživu, která je pro ně těžko sociálně pochopitelnou a zvladatelnou.

Syrová strava může být zdravou výživovou možností a výzvou pro mnohé, ale před její dlouhodobější aplikací doporučuji zvážit vlastní konstituci, zdravotní stav a životní podmínky.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

74 komentářů: “Komu a jak prospívá syrová strava?”

  1. Alena Sůvová napsal:

    Moc hezky napsaný článek z různých úhlů pohledu.

  2. Jana H. napsal:

    Souhlasím s paní Sůvovou. Děkuji za tento článek.

  3. Jarka napsal:

    Článek je velice zajímavý a přínosný,i když toto téma by si jistě zasloužilo“širší záběr“.Naprosto souhlasím s tím,že co je prospěšné pro jednoho,nemusí vyhovovat druhému.Sama jsem si vyzkoušela přínos syrové stravy v letním období,kdy to pro mě,moje tělo i psychiku bylo přirozené.S příchodem podzimu však nastal zlom a tělo si samo řeklo dost a přešla jsem opět na tepelně upravovanou,vegetariánskou stravu,doplňovanou částečně i stravou syrovou.Je to opravdu hodně individuální.Děkuji za článek.

  4. Alice Oppová napsal:

    Děkuji za velmi zajímavý článek o výhodách a nevýhodách syrové stravy. Od roku 1989 do 2004 jsem byla vegetarián, od 2004 jsem vegán. Ztotožňuji se s komentářem „Jarky“ v létě také upřednostňuji syrovou stravu (vločky, semínka, ořechy, ovoce, zeleninu apod.) a s podzimem tepelně upravenou vegánskou se saláty či přílohami ze syrové zeleniny, ovocem, oříšky, semínky apod.

  5. Jirka napsal:

    Nedávno jsem četl že tepelná úprava potravin vedla k prodloužení lidského věku.Tím nepopírám význam syrové stravy.

  6. Mirek napsal:

    Pekny članek ale od nekoho ktery se jen na to diva a sam si neprosel viterianstvim.Jsem presvecen ze matka zeme nam pripravila potravu v tom nejlepsim stavu.Ze jsou lide lini menit naviky a nemaj silu vydrzet nez se telo adaptuje-pak pisou jen plana slova.Nechapu jak lide jsou tak slepi ze jim to nedojde.Ze lide jsou jediny s tel tohoto sveta ktery si tepelne upravuji stravu.Jiste prana a energije v uvarene strave neni.To predevsim je co lide potrebuji a ne se koukat jestli to opsahuje vitaminy…….Ale co naplat verte cemu chcete!

  7. Majka napsal:

    Před několika lety jsem si naordinovala dvoutýdenní očistnou kúru syrovou stravou a nestačila se divit, co všechno se začalo dít. Předně mi byla věčná zima (přitom venku zima nebyla), zažila jsem nějkrušnější absťák v životě (po teplém jídle) a shodila na můj vkus až příliš kilo… Na straně druhé jsem měla po celou dobu dostatek energie a po několika málo dnech jsem se zbavila chronické nemoci, která mě trápí od osmi let! Pak nastal boj, který vyhrály původní zvyklosti. A chronická nemoc se vrátila. Co na to říct – byla to jen náhoda?

  8. Dobrý den, děkuji za sdílení Vaší zkušenosti. Téměř jistě se nejednalo o náhodu, ale je docela možné, že plně syrová strava nebyla úplně tím nejlepším a dietu by bylo potřeba více individualizovat podle Vašeho konstitučního typu. Doporučuji např. konzultovat s lékařem používajícím tradiční čínskou medicínu.

  9. Marie Urednickova napsal:

    Dobry den, tento clanek se mi moc libi. Jsem uz cca 25 let vegetariankou /umirnenou/ a nyni prechazim do kategorie vegan. Souhlasim s tim, ze ne kazdemu vyhovuje vsechno. K syrove strave bych chtela pridat vlastni poznatky. V lete kdyz je teplo je syrova strava – prevazne salaty – pro mne idealni, s ochlazovanim pocasi mam chut na jidla varena a tepla. Pres zimu pravidelne navstevuji na par mesicu syna na Floride, kde je jak znamo zima podobna nasemu letu. A ejhle, po kratke aklimatizaci se moje jidlo sklada zase prevazne ze zeleninovych salatu a ovoce. A nevadi mi citrusove ovoce, ktere mi doma vubec nechutna. Je potreba poslouchat „rec“ tela, ale s rozumem.

  10. Dobrý den, já děkuji za přidání Vašich osobních zkušeností.

  11. Martina napsal:

    Pro Majku: Dle tradiční čínské medicíny syrová strava ochlazuje slezinu, naproti tepelne upravené. proto je vhodné ji kombinovat se zahřívacím kořením, aby se výsledný efekt vyrovnal. Možná tato nerovnováha způsobovala vaše pocity chladu…

  12. Petr Cech napsal:

    Priroda tu byla drive nez jakekoliv lidske napady a systemy o vyzive, jako cinska medicina, ayurveda apod. Clovek je biologicky charakterizovan jako clen primatu a neni z jine planety. Take pro cloveka je nejprirozenejsi a nejzdravejsi jist potravu tak jak je v prirode. Anatomicky a fyziologicky jsme uzpusobeni nejlepe na konzumaci ovoce a jemne zeleniny. Pochazime z tropu a idealni potrava pro nas je ovoce, to se nezmenilo ani po prestehovani se do chladnejsiho klimatu.
    To, ze stav lidi postizenych nejakou chronickou nemoci se po prechodu na syrovou stravu zlepsi neni nejaka nahoda, nybrz pouha pricinna souvislost. Cim vice zijeme v souladu s prirodnimi zakony platnymi pro nase telo, tim vetsi pravdepodobnost ze budeme zit zdravy zivot.

    Osobne jsem jedl 100% syrovou stravu vice nez 10 let a seznamil se se stovkami jinych lidi, kteri si zlepsili zdravi po prechodu na syrovou stravu.
    Samozrejme, ze stejne jako s kazdou jinou stravou, je zakladem jist inteligentne a informovat se dostatecne o tom, jak a co jist. Pak neni ani zadnym problemem jist takto behem zimy.

    Dekuji zde pani Margit Slimakove za jeji pristup k ockovani. Ceska republika je kdesi ve stredoveku v souvislosti s povinnym ockovanim v porovnani s jinymi EU zememi, napr. Danskem, kde jsem zil poslednich 15 let. Nastesti jsou i v Cechach lide, kteri jsou informovani a vi, jak se vyrabi vakciny, co se do nich dava a jake to ma opravdove ucinky na lidske zdravi.

  13. Pavel Chodil napsal:

    Margit, to je úžasné, s kolika různými zdroji jsi schopna pracovat. Mnoho lidí tato učení o stravě odděluje a ty je spojuješ. To mě na tom baví, člověk tak nemusí mít klapky na očích, ale vidí o do stran. Když se člověk trochu pročistí syrovou stravou, tak už to cítí sám, co je pro něho dobré. V životě bych neřekl, že mě to bude táhnout do subtropů pod banánovník a k melounům. No, ale cítím, že tam je pro mě ideální prostředí, je tam i ideální prostředí pro syrovou stravu. Ovšem naše mírné pásmo si musíme kompenzovat dovozem ovoce a taky vařenými jídly. Myslím si, že je důležité mít jídelníček vyvážený, tedy nejen co se týče dostatku zeleniny a ovoce, ale taky mastných kyselin atd. No nicméně jakýkoliv přechod ke zdravé stravě je na každém zvlášť, každý je schopen změnit své postoje na základě své vlastní vůle. Takže mám radost, že jsem si mohl přečíst tento článek, že jsem sem mohl přispět tímto komentářem. Důležité je se uzdravit a uchovat si pevné zdraví. Ještě mi zbývá uzdravit ledviny a pak budu jako vyměněný. Je fajn, že se do éteru dostávají informace, které se běžně neučí. Všichni směřujeme k tomu samému. Všichni jsme jedno.

  14. Pavle, děkuji za přidání tvých zkušeností a držím pěsti ať se na syrové stravě daří. m.

  15. Josef Hertl napsal:

    Oceňuji, že jsou zde popsány výhody i rizika syrové stravy.
    Mám totiž dojem, že hodně těch, kteří přešli na syrovou stravu zamlžují to, že vlastně předtím měli problémy s nadváhou. Pak syrovou stravu, která pro ně znamená vlastně snížení kalorického příjmu a celkově dietnější stravu, vyhodnotí jako zlom.

  16. Miriam napsal:

    Super, když jsou informace ze širšího pohledu, děkuji, paní Slimáková.
    Mně již skoro rok pomáhá syrová strava (vegetariánská) právě ohledně (mnohaletých!) trávicích potíží, které s tímto způsobem stravy vymizely. Zároveň mi to přidalo na energii. Kombinuji s přístupem čínské medicíny v tom slova smyslu, že i syrové potraviny lze rozdělit na ochlazující a zahřívající, možno využívat mj. koření. Určitě je důležité konzultovat jídelníček s široce vzdělaným a v postojích otevřeným odborníkem, například s Vámi. Jde hlavně o to, aby byl jídelníček dostatečně vyvážený co se týče potřebných živin, viz například Vaše informace o vitamínu B12. Možná by stálo za to napsat o tom knihu? 100% živá strava a přitom všechny živiny… nebo něco takového? V angličtině o tom částečně pojednávají knihy Victorie Boutenko (přeloženo 12 kroků k syrové stravě a do slovenštiny Zelená pre Život), ale zatím neznám nic uceleného pro naši kulturu. Každý si ovšem musí najít svou vlastní cestu, svobodně a bez fanatismu. Já si třeba dám příležitostně kafíčko…, i když stojím za 100% syrovou stravou.

  17. Dobrý dem, děkuji za sdílení Vašich zkušeností a držím pěsti ať se daří. Knihu pravděpodobně jednou opět napíši, ale spíše o výživě z více než jenom vitariánského pohledu. Margit

  18. Karel Nesvadba napsal:

    Já jsem vyzkoušel 4 roky jet na čisté syrové stravě, nyní už rok jedu na bio raw food a mohu říci, že čím lépe jí člověk potraviny tak, jak je utvářela příroda zároveň s naším tělem po miliony let, tím lépe se cítí.

    I mě chvilinku raw nefungovalo, ale zjistil jsem jen, že i dobré věci se dají dělat špatně. Přestal jsem se například cpát tučnými ořechy, začal lépe kombinovat jídla a používat listovku a ejhle, vše je zase v naprostém pořádku;-)

    Člověku na syrové stravě postupně dojde, že jen Homo sapiens je schopný si cokoliv strkat nad oheň, nebo vařič a pak se diví, že potřebuje kapesník, lékárny a lékaře:-)

    Lidi mějte rozum, copak se rodíme se sporákem přivázaným u pasu??:-)))

  19. Jan napsal:

    Syrová strava je dobrá cesta. Vařená není vždy jen špatná. Na každé stravě se najde něco dobrého a něco špatného.

  20. danny napsal:

    Vegetarian jsem 10 let, vitarian rok a nestacim se divit:-) . Za ten rok 30 kilo dole,cely ten rok jsem nebyl u lekare. Odeznely zaludecni problemy. Odesla pravidelna letni alergie. Bolesti zad jsou ty tam. Rano mi natekaly nohy,to uz taky neni. Mam tolik energie,ze ted kroutim hlavou nad tim jak jsem si mohl myslet ,ze neco podobneho nazenu energetickyma napoji. Zajimave je,ze kdyz spim malo. Treba 2-3hod. Tak je mi dalsi den jako bych spal 8hodin.
    Clanek je hezky napsany,ale ja mam v zivote jasno. Budu pilovat vitarianskou stravu k dokonalosti. Ale zpet uz necouvnu. Vazim si toho,ze jsem rok nemusel do sebe vsoukat jediny prasek,jak to bylo uporne cele leto do sebe cpat leky na alergii. Ted tak premyslim,uz ani nevim co je to bolest hlavy,strevni problemy. Proste nic! Totalni zdravi!

  21. Děkuji za sdílení výborné zkušenosti s vitariánskou stravou a držím oěsti ať se i dále takto daří. Margit

  22. Anna napsal:

    Dobrý den, doporučujete přechod na syrovou stranu při dlouhodobé antibiotické léčbě boreliózy? Jde mi především o to, že jsem od přírody hubená a nerada bych shubla ještě víc. Je pro mě poměrně těžké udržet si váhu, mám pořád hlad a špatně snáším zimu. Taky se snažím co nejvíc omezit cukr, kvůli kvasinkám, a to by asi znamenalo vyloučení sladkého ovoce.
    Děkuju za všechny rady

  23. Dobrý den, takto obecně, a zejména před zimou, určitě ne. Doporučuji konzultovat stav s lékařem zabývajícím se i některou z tradičních medicín, jako je např. Tradiční čínská medicína anebo Ayurvéda a terapii podpořit stravou podle Vašeho konstitučního typu. Margit

  24. Magnea napsal:

    Ahojte, ja som cca 4 roky vegetarianka a vlasten posledny rok viacmenej vegansky, par krat som vsak mala aj vitarianske sklony :) kedze kazdy okolo mna zaoberajuci s a vitarianstom mi popisoval velmi dobre ucinky tohto smeru, s cim aj ja doteraz suhlasim ALE v mojom pripade akosi to zafungovalo inac. Zijem na ISlande kde je celkovo zima, co je najhosrie je ze tu fukaju kadejake studene vetry a do toho prsi a dost nechutne, kym som zila na Slovenksu, nevedela som si nieco take ani predsatvit. kezde som mala nejake zdravotne problemy traviace atd, postupne som teda presla na veganstvo. Vedela som o ajurvede aj som si spracovala par testova vyslo mi ze som KAPHA VATA typ , nie som si 100 percentne ista, verim ze nejaky odbornik by mi povedal ze mozno ine, ale tu KAPHu teda citim v sebe… Pravdou je ze som typ ktory ma rad extremne podmienky, vzdy som v  kadejakyx vichriciach chodila behavat aj na lyze atd.. ale tu, odkedky som bola na vitarianskej strave tak som len spoza okany vykukovala a nic nerobila, o to horsie na VITARIANSKej , stale zima a zvlasten bolo, neviem vam to popisat presne, ale je pravda, neboal som unavena, svieza ,a le zaroven akokeby som nemala ten DRIVE….. kazdy den totiz pracujem vonku fyzicky 8 km denne peso v akychkolevk poveternostnych podmienkach, a citim ako mi telo reaguje… tak som nielenze preskocila z raw na veganske ale supla som aj vajicka a smotanu a syry a citim to hned, dokazem behavat opat v akjomokolvek pocasi. Ospravedlnujem sa za dlhy odkaz, ale u mna velmi plati to co pani Margrit tvrdi… nie je to take cierno biele. Verim tomu ze priroda nam dala stravu v najlespie moznej forme, lenze je otazne ako s tym prezit na ISLANDE ktory by v podtsate nemal byt ano OBYVANY :)

  25. Doroty napsal:

    Ahojte,moje kamarádka je na syrové stravě asi 5 let,její zdraví se ovšem rapidně zhoršilo.Zhubla ze štíhlé krásné ženy na kostlivce o 18 kg.Poškodilo to její řeč,takže jí není rozumět co říká.Předtím byla zdravá,štíhlá,vitální,na svůj věk mladě vypadající žena.Nyní má úpadek kostní dřeně,a tvrdí že jí tahle strava pomůže být stále mladá.Opak je pravdou.Zdá se mi nepřirozené nejíst ryby,mléko,jogurty,vajíčka a prostě horkou polívku v zimě.Patří to k normální stravě.

  26. Dobrý den, děkuji za sdílení zkušenosti s kamarádkou. Problémem je, že někteří jednotlivci se upnou k určitému stravovacímu způsobu, který sám o sobě (v některých případech a správně aplikovaný) nemusí být špatný, jen může být špatný pro daného člověka, ale tento to není schopen vnímat. Sama jsem se vícekrát setkala s tvrdošíjnými zastánci určitého extrémnějšího způsobu výživy, kteří jednoznačně nijak neprospívali, ale vůbec nebyli schopni vnímat realitu. m.

  27. Petra napsal:

    Dobrý den,snažím se přejít na syrovou stravu,teprve menší pokusy,už se totiž od roku 2006 opakovaně léčím na rakovinu,po každé jinde, následky opakované léčby se každým dnem projevují i na jiných místech mého těla,lékaři už také neví jak pomoci,zatím nemám žádné zkušenosti,mám strach z reakce mého těla,ale doufám, že i mě se povede s touto stravou zdraví trochu posílit,zatím mi to neděla moc dobře,ale snad to časem půjde.Chci poděkovat za vaše názory a zkušenosti, z kterých se dá také něco načerpat:-)p

  28. Dobrý den, já děkuji za napsání a doporučuji při zkoušení syrové stravy vyhledat v okolí někoho, kdo ji již praktikuje a může pomoci alespoň s předáním praktických zkušeností. Držím pěsti. Margit

  29. Hela napsal:

    Souhlasim s Magnea, mam podobne zkusenosti, co se tyce prace v chladnem prostredi a varene zdrave stravy. Take me napadnul ten protiargument, o te prirode, koneckoncu, ohen je take priroda, a dalo by se tedy rici, ze lide v techto zemich se „rodi se sporakem u pasu“ vice, nez se syrovou stravou :)

  30. Ina napsal:

    Dobrý den, v souvislosti se syrovou stravou bych se ráda zeptala na Váš názor ohledně klíčení sójových bobů a na sóju, jako potravinu plnou protikladů vůbec. Ráda bych věděla, jaký je váš názor na prospěšnost či nepříznivost sóji? Případně v jaké podobě ji doporučujete konzumovat.A pak ještě jestli mohu poprosit o Váš názor na konzumaci luštěnin – naklíčené nebo raději vařené? Děkuji paní Slimáková za Vaše skvělé, odborné a přitom „lidské“ články, rady, názory. Obdivuji Vás.

  31. Dobrý den, já děkuji za milá slova. Nyní si dovolím zodpovědět jen polovinu dotazu, protože na tu druhou právě připravuji článek, který vyjde v březnových Zdravých zprávách. Luštěniny jsou nejlépe stravitelné dobře uvařené, které lze v podstatě i denně. Klíčky doporučuji pouze jako zpestření jídelníčku, třeba i denně, ale v menších množstvích, jako např. na ozdobení chleba. Margit

  32. Marketa napsal:

    Dobrý den, článek mě celkem zaujal, protože poslední dva roky se zabývám zdravou stravou ve snaze nalézt něco, co by mi „sedlo“. Od vegetariánství přes makrobiotiku a ajurvédu jsem se dostala až k vitariánství. Překvapivě jsem zjistila, že na něm je nejsnadnější vydržet (cca ze 75% = celozrnný kváskový chléb k zeleninovému salátu či pár lžic vařené rýže). Velice dobře tak lze bojovat se závislostí na cukru a mléku (což jsem já osobně na makrobiotice nedokázala). Občas mě přepadne chuť na čočkovou polévku či vařenou zeleninu. Nebudu tvrdit, že je vše ideální, ale pozitiva převládají. Však hodně výživových směrů tvrdí, že je prvně třeba se pročistit = nejdříve se může mnoho věcí zhoršit (čištění) než se vše zlepší. Proč to ale vše píši? Kvůli sdílení svých pochybností o i jinak lákavé stravě vařené a z toho plynoucí názory, které by mi mohli ukázat pohled na věc, jaký mě dosud nenapadl. Mám tedy dva (pro mě zásadní) body:
    1. Já osobně považuji přírodu za dokonalou, a proto nechápu, proč by se člověk objevil ve světě, kde by pro něj nebyla snadno dostupná vhodná potrava. Pokud je člověk závislí svým zdravým, dlouhým životem a pozitivním vývojem na mléku, proč mají krávy silné sociální cítění (především k rodině) a proč dávají mléko v závislosti na porodu telete (proč nám ten tvor krade životně důležitou potravinu)? Podobně mohu pokračovat, co se dalších potravin týče (například dostupnost obilnin atd.), ale své myšlenkové pochody jsem snad nastínila dostatečně.
    2. Druhá věc je více postavená na vědeckých výzkumech. A hlavně zde bych byla ráda za názor samotné autorky. Je-li pro nás tepelně upravená strava vhodná, proč náš imunitní systém volá na poplach? Mluvím konkrétně o jevu, který se nazývá trávicí leukocytóza.

    Protože jsem dnes již daleka tomu dělat ze své osobní zkušenosti obecně platnou pravdu, je toto pro mě asi poslední velký námět k přemýšlení ze světa vědeckých výzkumů. Jakkoli pro mě byla dosud nejlogičtější cestou makrobiotika, musím se svým současný pohledem na svět dát za pravdu raw foodistům. Proto prosím o další pohledu na tuto záležitost.

    Přeji hezký večer a děkuji za tuto diskusi.

  33. Dobrý den, děkuji za sdílení Vaší zkušenosti a podnětné dotazy na které nemohu předávat jednoznačné odpovědi. Mým cílem není komukoliv hlásat etiku, a proto si dovolím nereagovat na takovéto podněty. Z výživového hlediska je:

    čím dál více zřejmé, ža k významnému pokroku ve vývoji lidstva pošlo po zavedení vařené stravy

    prokázáno, že existují skupiny perfektně fungující a zdravé na různých vegetariánských dietách ale stejně tak i na převážně bílkovino tukové stravě, včetně masa, za jediné podmínky a to je vždy konzumace vysoce kvalitních potravin

    zdravotní prospěšnost extrémních diet jako je veganská, makrobiotická anbeo vitariánská už tak příliš věděcky prokázána není (tím myslím v podobě dlouhodobých klinických studií na rozsáhlých skupinách jednotlivců, včetně dětí)

    podle tradičních medicín jako jsou TČM a Ayurvéda existují konstituční typy potřebující více rostlinnou stravu a naopak typy potřebující více živočišnou stravu
    M.

  34. Evisa napsal:

    Je veľmi dobré prečítať si rôzne názory a skutočne je vidno, že každý je iný a sám seba najlepšie pozná a vie, načo jeho telo reaguje negatívne a pozitívne a to si musí každý vybrať sám… ja kedže som tiež už vo veku, kedy sa začínajú prejavovať rôzne negatívne javy..vysoký krvný tlak, artridída..tak namiesto tabletiek som sa rozhodla pomôcť svojmu telu sama… pomaly som začala vynechávať mäso a zistila som, že klby nato začali reagovať veľmi pozitívne, krvný tlak, na ktorý mi lekárka predpísala 3 lieky som jednoducho ani nezačala užívať, ale dosť som do svojho jedálnička zaradila raw food a čuduj sa svete ..tlak 120/80..
    cítim sa úžasne , no a kedˇdostanem chuť na varené jedlo, jednoducho si ho dám..:-) a necítim pocit viny, ale pocit spokojnosti a o tom to je…cítiť sa dobre

  35. wang napsal:

    Diky za vyvazeny clanek, musim rict uprimne, ze me nekteri fanatici pro raw food desi. Je to uplne schematicke chovani, jako jsem kdysi zazil u kamaradu veganu. Hrozne vychvalovali jak je to zdrave, pri kazde konzumaci jidla s nimi byl problem (pizza bez syra, OMG :). V rozporu s jejich bachorkami o prospesnosti veganstvi byli vsichni do jednoho bledi, slabe vypadajici a podobani po celem tele, kluci holky, mladsi starsi. Z toho jsem usoudil, ze se jedna vice o modu, ci spise o posedlost jakymsi pociten vlastni vyjimecnosti (my jime to nejlepsi a nejzdravejsi jidlo, kdezto majoritni spolecnost zere sracky).
    Proto ocenuji, ze autorka clanku nejede po modni vlne, ale explicitne rika, ze vitarianstvi nedoporucuje jako trvaly zpusob stravovani.

    Jeste jedna ustepacna poznamka pro naivky (pardon), tyhlety recicky o matce prirode a ziti v souladu s ni maji hlavne meststi lide. Lide zijici te prirode trochu blize (vesnice) si dokazi pripustit, ze s prirodou je obcas i treba bojovat a ze priroda neni zadny buh, ktery nas stvoril a k tomu i planetu aby na ni byly same veci prospesne pro nas.

  36. Šárka napsal:

    Velmi děkuji za objektivní článek. 8 let jsem se trápila se záněty moč. měchýře, vagin. výtoky a až teprve lékař tradiční čínské medicíny mi vysvětlil, že nepotřebuji nic jiného, pouze se začít řádně „zahřívat“, neboť vlhko a chlad(syrová strava), výrazně škodí mé slezině, která nedokáže udržet teplo, tam, kde je třeba a pouští ho do orgánů, kde je nežádoucí a projevuje se ve formě zánětů. Po půlroční změně stravy – vše tepelně upraveno – i okurky jsem si blanšírovala-, přidávání zahřívacích druhů koření a dalších opatření, záněty byly pryč a já mohla konečně odložit antibiotika. Po zahřívací stravě jsem cítila, že mi narůstá energie, vitalita a chuť do života. Pouze v letních měsících si dovolím sníst něco ochlazujícího a díky bohu to funguje. Takže NEEXISTUJE žádný univerzální prostředek a tradiční východní systémy o tom ví své:-)Přeji všem, aby našli cestu, která je pro ně vhodná.

  37. Dobrý den, já děkuji za sdílení Vašich zkušeností. Margit

  38. klára boďová napsal:

    Díky za zajímavý článek.Nejsem vitariánkou, vyhovuje mi přístup tradiční čínské medicíny, ale pro vitariány začínající i již praktikující mohu doporučit odbornici na tento druh stravování. Wlasta Hlinková má své přednášky na you tube, např, z Biostylu, kde pravidelně vystupuje. Některé recepty jsou velmi zajímavé i pro různé potravinové alergie. Například při současné nesnášenlivosti soji a syrovátky vykouzlíte svíčkovou z rozmixovaných, předem namočených kešu. Využití semínek a ořechů mě opravdu okouzlilo.Přeji všem tu nejlepší intuici v péči o vaše těla.

  39. Kristýna napsal:

    Dobrý den, děkuji za zajímavý článek. Začínám koketovat s vitariánstvím, jelikož trpím endometriozou, která se pořád vrací. Je vlastně neléčitelná, až období menopauzy ji může zmírnit. Přešla jsem na bezlepkovou stravu, maso ani mléčné výrobky nejím, nicméně asi to je pořád málo. Myslíte si, že je vhodné zkusit raw stravu, vzhledem k tomu, že ochlazuje a já spíše potřebuje zahřát spodní ohřívač? Máte někdo zkušenosti s vitariánstvím a díky ní vyléčenou endometriozu? Děkuji za odpověď…

  40. Dobrý den, téměř jistě není problém vitariánství na pár týdnů až nějaký měsíc zkusit. V případě zájmu o individuálně vhodnou stravu mi však jako nejvhodnější přijde určení konstitučního typu a vyzkoušení výživy podle z něho vyplývajících doporučení. Margit

  41. Tatiana napsal:

    Dobry den, dakujem za zaujimavy clanok. Neda mi vsak poukazat na rozdielnost nazorov vas a dr. Grahama

    Pisete:
    …ale i studie, které dokazují zvýšení zdravotní prospěšnosti jiných potravin, například fazolí a rajčat, po jejich tepelné úpravě…

    dr Graham:
    Jsou ukázky kdy bylo zjištěno, že vařením se lépe uvolňují některé živiny jako lykopen z rajčat. Avšak, toto pomíjí, že stovky živin ve vařeném rajčeti bylo porušeno nebo zničeno a také předpokládá že jedna živina je lepší místo důvěry že se tělo naučilo vstřebat právě to správné množství nutné pro zdraví.

  42. Vera napsal:

    Nemá absolutně žádný smysl si raw stravu „zkoušet“ na nějaké 2-3 týdny nebo jeden měsíc a potom si dělat na tento styl stravování nějaké závěry!

    Během této doby totiž spustíte v těle proces čištění, především střev. Během této doby můžete zažívat detox příznaky, mezi které patří zhoršená pleť, nadýmání, nafouklé břicho, migrény, je možnost zhoršení stavu nemocí, které vás trápili před změnou, například alergie, kožní problémy, zimomřivost atd. Ale každý to nemá stejné, záleží na věku a stavu celého organismu jedince. Detox u někoho může trvat třeba i rok až dva! První měsíce můžete zhubnout na velmi nízkou váhu, ale to vše se po čase vyrovná, ustálí a váhu budete mít naprosto dokonalou.

    Důležitá je trpělivost, myšlenky směrované k radosti a pohodě, brát celý ten proces přeměny jako těšení se na dokonalé zdraví. A to k vám přijde, jen co se tělo zcela pročistí od vařené a živočišné „stravy“.

    Byla jsem plná nemocí, nebudu je sem všechny vypisovat, to nemá smysl, může jen napsat, že jsem se všech zbavila a nebyla jsem u lékaře hodně hodně dlouho. Jen jednou, po 5 letech na této stravě, a to hlavně z důvodu krevních testů, abych ukázala přátelům a rodině, že to jde..a že je to naprosto přirozená věc pro nás lidi. (a propó..jsem krevní skupina 0 a podle Ayurvédy Váta).

    Takže pokud chcete poznat co je pro vás nej, buďte vitariánem nejméně rok a teprv potom si dělejte závěry. U lékařů v čekárně najdete především lidi „vařojedlíky“ a „masojedlíky“, vitariány jen kvůli papíru krevních testů, aby zavřeli ostatním pusinky.

    :-)

  43. Díky za sdílení osobních zkušeností a přeji ať se stále jen daří. Musím však upozornit, že z individuální zkušenosti nelze vyvozovat všeobecně platné názory a doplnit, že sama znám individuální přpady vegetariánů i všejedlíků – s převahou vařené stravy, kteří také roky k lékaři nechodí.Plné čekárny vařojedléků jsou především protože jich je i naprostá většina ve společnosti. M.

  44. Daniel napsal:

    Velice dobře napsaný článek. Myslím si, že každý jsme jiný a reagujeme na věci rozdílným způsobem a raw food / syrová strava nebo jiná strana není výjimka. V oblasti diet by se nemělo vytvořit nějaké dogma o tom, která dieta je lepší nebo horší, protože u každého to funguje jinak. Ovšem z mé vlastní zkušenosti syrová strava / raw food u mě funguje naprosto perfektně, když to srovnám s konvenční dietou nebo Paleo dietou. Všechna má alergie, zažívací / střevní problémy včetně zánětu střeva vymizely i přes to, že doktoři tvrdili, že budu prášky brát do konce života. Syrová strava je úžasná, ale na druhou stranu je třeba brát v potaz i určitá negativa, dle mého názoru nejvíce podceňovaný příjem kalorií a nutričních hodnot. V článku níže je to popsané víc do detailu ;-) http://www.rawmanrawoman.com/05-5-negativ-raw-food-diety.html

  45. Michal Siegel napsal:

    Článek je hezky podaný. Líbí se mi, že není napsán stylem jako naprostá většina ostatních článků s touto tématikou, tedy „musíte přestat jíst maso, mučíte tím zvířata i sebe, musíte všichni odteď povinně jíst syrovou stravu, musíte, musíte, musíte“ a tak dále. Klobouk dolů, opravdu skvělé podání. Jsem osobně vegan a jako mnoho přispěvatelů s vitariánským přechodem na zimu. Podle mě je problém to, že jsme odpradávna žili v tropech . kolébkou lidstva je přeci Afrika. Takže naše tělo je více méně stavěno na tyto podmínky. Kdybychom tedy žili v tropech, tak já osobně nemám potřebu jíst tepelně upravovanou stravu. V mírném pásmu si to vysvětluji tak, že chladné období vykompenzuji stravou, která mě zevnitř zahřeje. Parádní v zimě je samozřejmě kořenová zelenina a semínka + ořechy, které jím syrové a také zahřejí, zejména zázvor, ze kterého osobně dělám čaje se špetkou domácího chilli. Děkuji za sepsání článku :-).

  46. Petr napsal:

    Je to rok co jsem začal upravovat stravu a postupně omezovat nejdříve cukr a maso. Teď už 3 měsíce se držím veganské stravy. O hodně se mi zlepšilo trávení. Jím podstatně více ovoce a sýrové zeleniny. Myslím si ale, že problém je taky, pokud člověk přejde na tuto stravu nesmí kupovat zeleninu a ovoce v supermarketech. Začal jsem vyhledávat biobedýnky, farmářské trhy a tam je fakt jiná chuť potravin a věřím že budou mít i podstatně více živin. Zkouším i mladý ječmen, chlorellu abych měl dostatek živin, minerálu, aminokyselin atd. Zatím je cítit i detoxikační vlny, kdy mám silnou rýmu, zhoršenou pleť nebo se třeba i 3 dny cítím slabší. V celkovém výsledku se můj zdravotní stav zlepšuje a určitě hodlám v tom pokračovat.

  47. Štěpánka Kučerová napsal:

    Skvěle napsaný článek! Vitariánství pro naše klimatické podmínky je neopodstatněné a všichni moji přátelé s tím dříve či později zase přestali, protože u všech se projevili časem potíže. Zajímám se o japonskou a čínskou kuchyni a váš článek přesně koresponduje s tím, co jsem se doposud dověděla. Takto krásně sumarizované… moc děkuji.

  48. Karel napsal:

    Doporučuji k přečtení výborné knihy od Victorie Boutenko – 12 kroků k syrové stravě.
    Autorka a její rodina se již po mnoho let živí pouze syrovou stravou, rozebírá důvody přechodu, ale i podrobně vlivy vařené stravyna lidský organismus a mnoho dalších informací.

  49. Michaela napsal:

    Zastánci surovej stravy jej blahodárny účinok často odôvodňujú tým, že v nej nie sú zničené enzýmy. Ja som sa ale dočítala a aj od odborníka mi bolo potvrdené, že enzýmy sa „zničia“ aj v žalúdku, pretože sa tam denaturujú (tj. rozložia sa na aminokyseliny) a ďalej sú využívané v tejto forme.
    Je možné, že sa nejak výrazne využijú ešte pred tým, než sa dostanú do žalúdka?
    Je možné, že sa nejak využijú ešte v žalúdku a tým umožnia odlahčenie organizmu od vytvárania enzýmov?
    Je možné, že sa rozložia na aminokyseliny, ktoré by telo inak nezískalo?
    Alebo je ešte možné nejaké iné vysvetlenie?

  50. Dobrý den, ano mezi lékaři je většinová shoda na minimálním vlivu enzymů ze stravy, právě pro jejich denaturaci hned v žaludku. Nevím o žádné speciální aminokyselině, která by mohla vzejít z rozpadu enzymů a byla jinak běžně nedostatková. M.

  51. Michaela napsal:

    Milá pani Margit, ďakujem za Vašu odpoveď. Píšete, že „medzi lekármi panuje väčšinová zhoda“ v tejto oblasti. Zaujímalo by ma, aký je Váš názor na to.
    Mnohí vitariáni nedajú dopustiť na to, že ich strava je „živá“. Myslíte, že by to mohlo hrať rolu, o ktorej ešte nevieme?
    Ja síce vitariánka nie som a nemám to veľmi v pláne, ale ľuďom, ktorí tvrdia, že surová strava im pomohla zbaviť sa nejakého zdravotného problému v princípe verím. Strašne by ma zaujímalo, čo by mohlo byť príčinou toho.

  52. Omlouvám se za nepřesné vyjádření, s tímto většinovým názorem se shoduji. Přesto může být pravdou, že některým jednotlivcům přechod na vitariánství zdravotně pomohl (i kdyby jen krátkodobě), ale to se běžně stává při přechodu z naší obvyklé ne moc zdravé výživy na téměř jakýkoliv přísnější směr s dostatkem zeleniny a ovoce. Margit

  53. Michaela napsal:

    Ďakujem za odpoveď. Ja to tiež tak vidím, ale ktovie :) Možno nám niečo uniká, čo sa dozvieme v budúcnosti.

  54. Michaela napsal:

    Môžem sa ešte spýtať, čo si myslíte o názore, že varená strava spôsobuje nejaký zápal alebo že na ňu telo reaguje ako na nepriateľa fagocytózou (alebo tak nejak sa to nazýva). To je totiž ďalší argument vitariánov. Existujú k tomu nejaké štúdie?

  55. Ne, toto tvrzení není u člověka potvrzeno. M.

  56. Michaela napsal:

    Ďakujem.

  57. Theya napsal:

    Taky si nedokážu představit, že bych jedla jen syrové jídlo, a le třeba na týden nebo pár dní, proč ne? Článek je napsaný dobře, jsem ráda, že to někdo bere i z různých pohledů, ne jen chválí. „Vaří“ tu někdo doma syrově? Poradí nějaké= stránky s rcepty?

  58. Dana napsal:

    Chtěla bych se zeptat, jak je to s dodržováním raw stravy a pitím čaje. Našla jsem, že existují různé druhy bylinných čajů zpracovaných sušením pod 40 st.C, ale když si je pak zalijete horkou vodou, tak přestávají být raw. Nebo ne? Zajímá mě hlavně zelený čaj, matcha a lapacho. Díky za komentáře

  59. Dobrý den, pokud vím, tak zastánci syrové stravy přelévají čaj pouze voou do 42C a nechávají jej déle louhovat. Ale doporučuji zeptat se i přímo propagátorů rawfood. Margit

  60. Stanislav Miler napsal:

    Děkuji Margit za velmi objektivní článek o vitariánství a informace o B12 a Homocysteinu. Potkávám hodně hodně lidí, kterým přechod na RAW pomohl se zdravotními problémy. Bohužel často se z nich stanou fanatičtí propagátoři syrové stravy. Pozitivní na RAW food je velký příjem čerstvého ovoce a zeleniny. V zimě bohužel moc čerstvá asi není. Přínosné může být i vyloučení živočišné stravy. Bohužel po několika letech na rostlinné (veganské) stravě dojdou v těle zásoby vitamínu B12, který je potřebný pro správnou tvorbu buněk a přeměnu toxického homocysteinu, který je spojován se vznikem řady civilizačních chorob. Po 20 letech na vegetariánské a 4 letech na rostlinné (veganské) stravě jsem měl velmi nízkou hladinu vitamínu B12 a velmi vysokou hladinu homocysteinu. Po doplnění chybějících vitamínů a minerálů dle doporučení MUDr. Erbena se mi hladina Homocysteinu snížila na bezpečnou hodnotu. Nedostatek vitamínu B12 a zvýšený Homocystein májí i vegetariáni a bohužel většina veganů a vitariánů, kteří pravidelně nedoplňují vitamín B12 a mají málý příjem vitamínu B6 a kyseliny listové. Doporučuji všem, kdo se stravují převážně rostlinou stravou nechat si změřit hladinu Homocysteinu, která by u zdravého člověka měla být méně než 6 µmol/litr.

  61. Já děkuji za takto důležité doplnění tématu s vlastními zkušenostmi. Margit

  62. Martin Bahník napsal:

    Dobrý den, pročetl jsem celý Váš blog avšak jsem nikde nenašel odpověd na jednu otázku, která se u mě v souvislosti se syrovou stravou vyskytla…Já jsem s tímto začal před týdnem, tedy velmi krátce, v poledne jím ještě normální vařenou zeleninu a polévky, avšak ráno si mixuji čerstvé ovoce a listovou zelenimu a večer obvykle čerstvé zeleninové saláty..Problém, který s přechodem na tuto stravu pozoruji spočívá v tom, že mi od té doby je jakoby těžko od žaludku, pocituji jistý diskomfort a třeba v noci mě obvykle kolen čtvrté hodiny ráno probudí pocit jakoby prázdného žaludku…A tak jsem se jen chtěl zeptat, zda to je normální a nebo zda tyto potíže s přechodem na pouze ovo-zel syrovou stravu u většiny lidí nebývají…Děkuji velmi za odpověd.

  63. Dobrý den, nevím o studii, která by vyhodnocovala zkušenosti smysluplného souboru vitariánů, a proto odpovídám pouze na podkladě zkušeností relativně pár jedinců, se kterými jsem se setkala. Každý se k veganství dostává z jiného základního stavu, jiným tempem a v jiném zdravotním stavu. Je proto logické, že zkušenosti jsou velmi rozdílné. S pocity těžkosti od žaludku jsme se nesetkala, ale je docela možné, že je také běžné.Zkuste prosím konzultovat i přímo s praktikujícími vegany. Za mě jen doporučení, kdyby Vám potíže po pát týdnech přetrvávaly, je vhodnější hledat jiný stravovací způsob. Margit

  64. Jiří Pospíšil napsal:

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat..Přešel jsem na ne RAW, ale spíše na zdravou stravu ( uplně jsem vypustil maso, mléko, mouku a pečivo a cukry ) asi před měsícem, jím převážně OZ, OZ štávy a luštěniny klasicky vařené, některé obiloviiny a semena a ořechy a kromě občasného bolení hlavy se mi zhoršil atopický exém v obličeji, který jsem míval hlavěn v dětství a v dospělosti téměř vůbec..Dá se nějak odhadnout jak dlouho to bude trvat než to zmizí, případně jak tomu napomoci?? Díky za info..

  65. Dobrý den, jestli jde o čistění organismu, mělo by zhoršení stavu přejít v průběhu pár týdnů. Kdyby ke zlepšení nedošlo, je možné že nyní více konzumujete něco, co Vám nevyhovuje, jako třeba některé ořechy anbeo ovoce. Margit

  66. Jiří Pospíšil napsal:

    Ještě se chci zeptat…Co je to ta leukocitoza a jak to je tedy ve skutečnosti?? Protože vitariáni se ohánějí tím, že právě vařená strava vyvolává v těle množení bílích krvinek a tím vlastně oslabuje organizmus..Tedy podle toho by opravdu vařená strava působyla jako ,,jed“ Jak to tedy doopravdy je??

  67. Pavel Král napsal:

    Dobrý den, mám dotaz..Jaká strava je podle Vás nejzdravější?? vegetariánská, veganská a nebo vitariánská??

  68. Dobrý den, nejzdravější je jíst kvalitní přirozené potraviny a pak už někomu může více prospívat třeba strava vegetariáská a jinému klidně paleo dieta. Margit

  69. Dobrý den, jedná se o shlukování bílých krvinek, ale to, že by konzumace vařené stravy jednoznačně poškozovala organismus není v žádném případě potvrzeno – tím myslím odborně. Margit

  70. Lubomír napsal:

    Dobrý den já myslím že celý problém spocivá v tom že to vnímáme příliš černobíle. Já ráno snídám půl litru sylneho zeleného čaje na rozjetí metabolismu, svačina je zeleninový salát s balkánským sýrem ať je dost energie na oběd kolem jedné hustá polévka bez lepku (dýně, fazole, zelenina, raw nebo vařená podle chuti no a celý den popijím sladkou zeleninovou šťávu ( řepa mrkev celer… ) smíchanou 1:1 s kokosovým mlékem. Večer kaše rozemlete lněné seminko +jiná semínka + skořice nebo kakao, boruvky, jahody, křížaly… vše zalité kokosovým mlékem, no a na večerní pojidání sušené zeleninové čipsy, nesolene oříšky, sušené ovoce, jednou až dvakrát týdně ryba nebo aspoň polévková lžíce tresčích jater no a domácí kvašené zelí ( vitamin B12) nebo jiná kvašena zelenina. No a jednou týdně je přeci neděle tak oběd podle chuti ať můžeme v pondělí s výčitkami svědomí najet na zdravou výživu. Takže moje rada 70%raw a hodně pohybu žadný lepek žadné rafinované cukry a když sladké tak ovoco a spíš na večer. Zbavte se kandidy plísní a dopoledne pijte hodně Zeleného caje, jezte křen, česnek, cibulí když vás přepadne hlad udělejte si lečo…

  71. Dobrý den, díky za zajímavou inspiraci, jen si dovolím nesouhlasit s tím vitamínem B12 v kysaném zelí. Dnes je jednoznačná shoda mezi lékařskými i vegetariánskými odbornými organizacemi, že žádná rostlinná potravina není spolehlivým zdrojem vitamínu B12. Margit

  72. Petra napsal:

    Děkuji moc za článek :) sama se částečně stravuji raw a k tomu vařenou „bezlepkovou bezcukrovou a bezlaktózovou stravou“.. V poměru 80% raw a 20% vařená..

  73. Honza napsal:

    Dobrý den , pěkný článek a některé názory , já osobně si myslím , že by člověk měl jíst všechno ale s mírou . Ale samozřejmě každý člověk je originál , tak bude každému vyhovovat něco jiného. Spíš by mě zajímalo , jak se tady každý ohání čerstvou zeleninou a ovocem , v tropech to roste všude , tady se většina dováží , když nebudu brát zeleninu vypěstovanou tady v cz nebo doma , tak přece všude jezdí auta , motorky , létají letadla atd , tak že všude dochází k znečištění ovzduší a tím pádem se všechno toto znečištění dostane do půdy , do vody atd , a to se následně dostane do té čerstvé zeleniny nebo ovoce , tak že to zas tak úplně nejzdravější nebude a slovo BIO je pro mě spíš marketing určený pro další jedince kteří se chtějí odlištit. Je to klasická vlastnost člověka. Tak že bych spíš začal tím , že přestanou létat letadla jako největší znečištovatel , pak továrny v číně , uhelné eletrárny v Australii , pak bych zakázal auta a tak dál , až by vlastně člověk mohl žít úplně v souladu s přírodou a být zdraví , nechodit do práce a měl by se jen dobře :-)
    Řekl , že všechno je dobré , at jídlo nebo ostatní věci , ale určitě je dobré aby byl člověk spokojený at vnitřně nebo psychicky.
    Máme v práci kolegyni , která už je vitarián cca tři roky a mohu jen říct, že před nima vypadala fakt hezky, nyní bych se za ní už neotočil.

    Omlouvám se za delší příspěvek.

  74. Eliška napsal:

    Před třemi lety jsem měla vážné zdravotní problémy (migrény, permanentní nauzea, alergie, artritida, slabost a únava), v tomto roce jsem odpracovala sotva půl roku z roku. Léky nezabíraly a zkusila jsem vitariánství, po zhruba třítýdenním „očistci“ se dostavilo neuvěřitelné zlepšení, příval energie a po všech zdravotních potížích ani památka. Vydržela jsem se takto stravovat asi dva měsíce a začala jsem cítit, že už to není ono. Navštívila jsem výživovou terapeutku, která mi sestavila jídelníček na míru (který je taky asi z 50% raw) a prožila dva roky v pohodě. Před rokem jsem to začala flákat a jedla „normálně“ jako většina lidí kolem. A ejhle, dnes už mám zase stejné problémy jako před třemi lety. Takže já bych to shrnula asi takhle: ne každý máme tak silné tělo, aby zvládlo přísun potravy v takové podobě, jakou jí většina lidí kolem nás. Vitariánství bych osobně doporučila jako skvělý detox, ale ne jako trvalý životní styl. Je dobré se poradit a žít zdravě, ale stále. Doufám, že se mi podaří se zase dostat do pohody a všem přeji to samé!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *