Moje supermarketové přiznání

20. 2. 2017 Prakticky štítky: , 14 komentářů

Po léta jsem nakupovala přednostně v nejrůznějších prodejnách zdravé výživy, které jsem také doporučovala. Nejnadšenější jsem byla během několika let strávených v Německu. Síť Reformhausů nabízela naprosto vše pro zastánce alternativní výživy, obchody Naturkostladen měly v nabídce základní přirozené potraviny pro všechny, farmářské trhy byly zdrojem zpravidla lokálních a čerstvých potravin. Nakupovat na zmíněných místech byla radost, navíc v podstatě se zárukou kvality, aniž by člověk musel s lupou pročítat mnohořádkové seznamy ingrediencí. Například v Reformausech po celém Německu byla jednotná nabídka – vždy bez trans tuků, bez umělých sladidel a bez dalších podobných nezdravostí. Obdobného pocitu jistoty jako v Německu jsem v Česku bohužel nenabyla. Mnohé prodejny jsou skvělé, ale navštívila jsem i takové, které mezi zdravé potraviny bez problému zařazují například sterilovanou zeleninu s umělými sladidly. 

Co jsem doporučovala?

Po návratu do Česka jsem navzdory méně příznivému prostředí dále doporučovala potraviny z prodejen zdravé výživy, bio potraviny a nákupy u farmářů. Pro zásobování vlastní rodiny jsem zpravidla jednou v týdnu zajela na nákup do místního pekařství, v online zdravých obchodech jsem objednávala bedýnky se zeleninou, jednou měsíčně jsem nakoupila bezobalově a zbytek potravin jsem obstarala v některé z prodejen zdravé výživy.

Řadu let jsem na otázku, jestli vůbec chodím do supermarketů, s nadsázkou odpovídala, že jen když děti potřebují lepidla. Samozřejmě jsem tam občas zašla, ale skutečně jen výjimečně a většinou kvůli ostatním službám, například když bylo třeba vyřídit poštu nebo nechat vyměnit baterii v hodinkách. Občas jsem v běžné síti obchodů nakoupila, když mi dodavatel mé objednané bedýnky na poslední chvíli oznámil, že několik věcí z objednaných nemůže dodat. Téměř jistě se vždy trefil do položek, se kterými jsem daný večer počítala, a tak jsem musela všechno potřebné urychleně dokoupit v nejbližším obchodě.

Už nakupuji i u Rohlíku

Nečekaně jsem letos před svátky potřebovala ocet na vyčistění odpadů. Litry octa se mi tahat nechtělo, už vůbec jsem neměla chuť se mačkat v davech nakupujících lidí, kteří se zběsile přezásobují, aby svátky s jistotou přežili. A tak mě napadlo využít online supermarket.

Objednala jsem ocet a při procházení webem jsem zjistila, že kategorie začínají nabídkou bio a farmářských produktů. Každý výrobek má popis složení a u farmářských je uvedeno, odkud pocházejí. Byla jsem v šoku. Najednou „supermarket“ nabízí většinu toho, co speciální obchody zdravé výživy. Jaké jsou výhody? Ceny v tomto supermarketu jsou při srovnávání s některými (pravděpodobně zejména pražskými) obchody zdravé výživy i o desítky procent nižší. Nákup vám přivezou po dvou hodinách a při objednávce nad 1200 Kč zdarma. A s přesností na vybranou půlhodinku.

Téměř jednou týdně u Rohlíku objednávám. Bio zeleninu a ovoce, mé oblíbené tvarohy a další mléčné výrobky, vejce, mé oblíbené eko čistící prostředky. Tento obvyklý bio sortiment doplním další zajímavou zeleninou a ovocem. Dosud vše dorazilo v bezva kvalitě a chuti. A po celou dobu, kdy online nakupování testuji, mě hryže svědomí, jestli nedoporučuji nakupovat přednostně v prodejnách zdravé výživy zbytečně. Abych byla fér, musím svoji supermarketovou zkušenost také sdílet.

Kde a co teď nakupuji?

Stále úplně nejraději nakupuji přímo od farmářů. Ráda chodím do oblíbených malých kváskových pekáren, kvalitních restaurací a kaváren. Určitě budu pokračovat v nákupech v bezobalovém obchodě. Do zdravé výživy také zajdu, když je při cestě nebo když potřebuji nějakou naprostou specialitu. Avšak pro běžné velké nákupy biopotravin se mi aktuálně jako pohodlnější a výhodnější jeví online supermarket.

Jak přežijí prodejny zdravé výživy?

Specializací. Budou nabízet něco výjimečného, produkty nejbližšího farmáře, skvělé poradenství, kompletní sortiment specialit, třeba podobně jako je tomu v Německu. Na trhu je pro ně bezesporu prostor, ale musí počítat s rostoucí konkurencí. Musí být schopné obhájit si své luxusní zboží včetně jeho luxusních cen. Držím jim palce, přestože je už nemohu doporučovat jako jediné nebo nejlepší zdroje kvalitních potravin.

Popsaná zkušenost je moje vlastní, aktuální a uvítám sdílení těch vašich.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

14 komentářů: “Moje supermarketové přiznání”

  1. Jirka napsal:

    Dobrý den Margit,
    souhlasím s Vámi, s online obchody potravin mám velmi dobrou zkušenost. Navíc každou chvíli přijdou s něčím novým.
    Jen pro zvědavost, by mě zajímal Váš nákupní seznam u online prodejce. Pokud byste byla tak hodná a napsala mi Váš nákupní seznam, třeba mě to inspiruje k dokoupení dalších produktů.
    Děkuji a hezký den.
    Jirka

  2. Dobrý den, Jirko,
    vedle bio zeleniny a ovoce podle aktuální nabídky, pravidelně nyní nakupuji baby zeleninu – brokolici, chřest i kukuřici stačí chvilku povařit nebo zapéct a máte skvělou teplou zeleninu: https://www.rohlik.cz/c300102018-baby-zelenina?orderBy=price. Z mléčných výrobků nakupuji skoro vše v bio kvalitě – mléko, smetany, máslo, nějaký sýr a třetí hlavní položkou je pro mě ekodrogerie. Mají přípravky Tierra Verde, které dlouhodobě nakupuji a jsem ráda, že teď mohu i přes Rohlík, a nemusím tedy tahat z obchodů: https://www.rohlik.cz/c300109142-ekologicke-cistici-prostredky/znacka/yellow-blue?orderBy=price.
    Margit

  3. Petr H. napsal:

    Dobrý den, děkuji za zajímavý příspěvek ohledně nakupování. Myslím ale, že například LIDL má zajímavý např. špenát nebo polníček(itálie) za super ceny, a kvalita bude srovnatelná, když se nejedná o BIO. Pak v Lidlu rád nakupuji BIO jablka a banány, a také bio jogurty, za opravdu dobré ceny, nižší než zde, to jsem chtěl jen přispět svou zkušeností.Zde je samozřejmě větší výběr…
    Měl bych paní Slimáková ještě dotaz, který souvisí s nakupováním jen částečně, a to je včerejší(8.3.) pořad Doktorka na ČT, kde varovali před pravidelnou konzumací nakládané zeleniny a dokonce i fermentovaných potravin, z důvodu následné zvýšené rizikovosti rakoviny žaludku, jsem z toho udivený a poněkud zmatený, považoval jsem fermentované potraviny za nejlepší nebo alespoň druhou nejlepší možnou úpravu potravin pro jejich zdravou konzumaci. ČT opravdu někdy překvapuje, co si o tom myslíte Vy?
    Děkuji
    Petr H.

  4. Dobrý den, Petře,
    televizi nemáme a s mnohými tvrzeními paní doktorky Cajthamlové nesouhlasím. Mezi kvalitní, nejlépe domácí, fermentovanou zeleninou (pickles) a zvýšením rizika rakoviny žaludku mě nenapadá žádná souvislost. Zkuste prosím poslat dotaz do pořadu.
    Margit

  5. Blanka napsal:

    Milá Margit,
    velmi si vážím vaší práce, kterou děláte i vašeho rozhledu. Jenom bych chtěla reagovat na internetový obchod Rohlík. Nevím, jestli víte, kdo za ním stojí a komu svými nákupy „dáváte vydělat“. Zajímavý aktuální článek i s potřebnými odkazy je zde: http://a2larm.cz/2017/03/nelegalne-upeceny-rohlicek/ Všimla jsem si, že „ošklivou“ zeleninu mají celoročně např. i v holešovické tržnici a je rovněž levná. Chápu, že nepojede každý do Holešovic, ale je na zvážení, jestli je menší zlo Rohlik nebo třeba Lidl. Vím, že je to těžké a sama jako Pražačka tápu, kde a od koho kupovat, aby to bylo s minimem chemie, nestála za tím vykořisťovatelská práce a mohla si to finančně pro velkou rodinu dovolit…

  6. Dobrý den, díky za doplnění pohledu. Aktuální kauzu Rohlíku sleduji a nejsem tak jako odkazovaný příspěvek jistá, kdo vše a kde udělal chybu. Text také jen předává tvrzení bez jakéhokoliv podložení a jeho tvrzení jsou v rozporu s tvrzeními Tomáše Čupry. Počkala bych na legální vyjasnění. Mezitím je za mě Rohlík firma, která mi nabízí super službu. Co se týká financí, tak mi více vadí předražování biopotravin prodávaných v mnoha jiných speciálních obchodech. Margit

  7. Helena napsal:

    Dobrý den, poznámka pro pana Petra H. ohledně fermentované zeleniny v pořadu ČT1. Na stolečku byly umístěny sklenice zavařené zeleniny a před nimi stála cedulka s nápisem „fermentovaná zelenina“. To přece není totéž. Tam došlo k záměně pojmů. Stejně jako Vy si myslím, že fermentovaná /tedy kvašená/ zelenina je velmi velmi zdravá.
    A zařazení sojové omáčky do nezdravých potravin také nepovažuji za správné. Sojovka je přece fermentovaná soja.
    S pozdravem Helena

  8. Mila napsal:

    Dobrý den, Margit s taháním drogerie i čehokoliv jiného mi mluvíte z duše :-). Nicméně ohledně účinnosti mýdlových ořechů a tedy výrobků Tierra verde mám dost pochybnosti viz např. http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/mydlove-orechy-ani-praci-koule-neperou-ukazal-test (odkaz na DTest, který ale není volně dostupný). Jinak díky za neutuchající osvětu. Míla

  9. Dobrý den, Mílo, děkuji za toto doplnění k účinnosti mýdlových ořechů, které mě překvapuje. Prostředky už dlouhodobě používáme a sama jsem spokojená. Zkusím nyní detailněji sledovat. Margit

  10. Tereza napsal:

    Já jsem tyto prostředky také vyzkoušela a vypraly naopak i to, co nezvládly v testech chválený Ariel a Persil. Navíc mi vyhovuje, že pracímu gelu si mohu dle trvdosti vody a špinavosti prádla jednoduše přidávat dva tři další prostředky – takto jsem vyprala i zapocená bílá trička a jiné věci, které opět klasické prášky nezvládaly. Navíc ty převoněné prášky já nedávám, chci cítit sebe nebo svůj oblíbený parfém, ne intenzivní chemický nezničitelný odér syntetického parfému pracího prášku.

  11. Ivana napsal:

    Na nákup farmarských potravin odporúčam http://www.svetbedynek.cz.

  12. Verca napsal:

    No my z menších měst můžeme na dovoz domů podle inet objednavky zapomenout aspon co se tyka firmy rohlik :)

  13. Yvetta Králová napsal:

    Dobrý den, vážím si Vaší práce, inspiruji se a snažím se změnit svůj životní styl. Jen malou poznámku co se týče nakupování v Rohlíku. Koukla jsem na link s baby zeleninou a zdá se mi, že tento způsob nakupování není příliš „zero waste“, nebo se mýlím ?

  14. Dobrý den, určitě není, ale nežiji v ideálním světě, co zvládám, si vypěstuji a sama dělám, ostatní nakupuji, jak nejlépe umím, kombinace farmářských trhů, biobedýnek, nyní i Rohlíku. A baby zeleninu jsem nakupovala zejména v zimě, nyní samozřejmě kupuji čerstvou zeleninu a nejvíce na trzích. Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *