Domácí sirup proti kašli

18. 10. 2013 Prakticky štítky: 8 komentářů

Recept

  • 65 % jitrocele (ideálně čerstvého),
  • 20 % smrku (nejlepší jsou čerstvé jarní výhonky, ale dá se použít čerstvý kdykoliv během celého roku),
  • 10 % tymiánu a 5 % meduňky (mohou být sušené),
  • třtinový cukr,
  • vitamín C,
  • citrón.

Postup

DSC_0518Jitrocel zalijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a necháme dojít k varu, pak vypneme. Přidáme smrk, tymián a meduňku. Promícháme. Necháme přikryté poklicí a louhujeme 20 až 24 hodin. Poté scedíme. Pokud nepoužijeme plátno, mohou ve výluhu případně zůstat malé zbytky sušených bylin, což není na závadu.

Přidáme cukr – na 2 litry výluhu použijeme nanejvýše 1,5 kg. Dále přidáme 4 až 5 odměrek čistého vitamínu C (doporučuji vitamín C z drogerie DM), můžeme vložit i tři silnější kolečka citrónu.

Přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Ještě horký sirup nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Sirup můžeme také nalít do tvořítka na led a nechat zamrazit. Výhodou je, že jej můžeme rozmrazovat po částech podle potřeby. Budeme tak mít stoprocentní jistotu, že se s ním nic nestane.

Použití

DSC_0525Sirup je vhodný i pro nejmenší děti. Děti do 3 let užívají třikrát denně 5 ml, případně můžeme přidat ještě dalších 5 ml před spaním. Dětem starším dvou let můžeme při akutních potížích během prvního dne podávat dávku 5 ml po dvou až třech hodinách. Děti nad tři roky věku užívají třikrát až čtyřikrát denně dávku 10 ml. Sirup je vhodné užívat od prvních potíží až po vykašlávání.

 

 

Autorka

Recept na sirup připravila Monika Poledníková, moderátorka rádia Blaník a šéfredaktorka časopisu Bylinky revue, ve kterém najdete spoustu dalších úžasných informací a inspirace ze světa bylinek. Monika se s velkou zálibou věnuje fytoterapii a aromaterapii, které studuje. Ve zmíněných oborech nabízí také poradenství. Pro svou rodinu a známé vyrábí přírodní kosmetiku i bylinné sirupy pro zdraví.

Sirup jsme doma vyzkoušeli a ráda jej doporučuji!

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

8 komentářů: “Domácí sirup proti kašli”

  1. Vendula Tyčová napsal:

    Dobrý den, mám jednu poznámku k sirupu proti kašli.Není škoda dávat vitamín C před varem, když se tak jeho velká část ničí?

  2. Dobrý den paní Vendulo, vitamin C zde slouží pouze jako konzervant. Do běžných domácích sirupů se dává kyselina citronová, já zde místo ní přidávám čistý vitamin C. Pokud byste sirup nezavařovala do sklenic (kam se musí nalít ještě horký), ale rovnou jej nalila do tvořítek na led a udělala si z něj mražené kostky, které budete průběžně používat, pak jej nemusíte dávat vůbec. Nebo jej pak můžete přidat do vychladlého sirupu. I takto je to možné.

  3. Klára napsal:

    Dobrý den, stále mi není jasné, zda byliny při přípravě převářet nebo ne. Například dědek kořenář na svých stránkách doporučuje vyrábět jitrocelový sirup za studena a zpochybňuje jeho převařování. Šípkový čaj také nepřevářím, ale někde jsem četla, že vitam C se z něho uvolní až po převaření. Jaký je Váš názor? Děkuji za odpověď, Klára

  4. Dobrý den, myslím, že oba způsoby přípravy mají své výhody i nevýhody. Doporučuji vyzkoušet obojí a uvidíte, který způsob – jaký výsledek Vám bude více vyhovovat a pomáhat. Margit

  5. Klára: Kláro, tohle je téma na delší diskuzi nebo spíš studium. Každá bylina vyžaduje něco jiného. A evidentně každý má jiné postupy. Jitrocel by se převařit měl kvůli uvolnění maxima jeho účinných látek. U ostatních bylin, které se do sirupu přidávají, toto už nutné není. S šípkovým čajem máte pravdu – ten se musí připravovat výhradně za studena. Je to 24h proces. Pokud byste ho převařila, céčko zničíte…

  6. ivet napsal:

    Mám přístroj, co mi zlepšuje PH vody až na 10.. a v této vodě prý opravdu stačí bylinky louhovat jen ve studené vodě… nemam ho dlouho takže nemam vyzkoušeno, znám ale lidi co ano.. takže myslím, že záleží na vodě-zda není kyselá,a látky z bylinek se neuvolní.. což většinou bez úpravy je :-)

  7. Jan z Helvajzu napsal:

    Dobrý den, já dělám sirup pouze ze smrkových špiček.
    Špičky musí být mladé, 2-3cm dlouhé.(netrhat špičku z terminálu, strom by pak neměl rovný kmen)
    Do 4litrové sklenice nasypu 2-4 cm špiček, zasypu několika lžícemi cukru a opakuji do úplného naplnění sklenice. Průběžně pěchuju.
    Sklenici nechám stát v pokojové teplotě, špičky postupně od spoda pouštějí šťávu a mění barvu ze světle zelené na narezlou. Když po 7-10ti dnech zreznou skoro všechny a plavou v sirupu, scedím je a je hotovo.
    (když mám mlsnou náladu, přidávám ještě trochu domácího medu a pár květů bezu)
    Přechovávám v lednici.

  8. Jitka napsal:

    Ivet, zajímá mě ten přístroj. Copak je to zač? a kde se dá pořídit? Děkuji Jitka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *