SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

O revoluční terapii obezity a cukrovky s MUDr. Hanou Krejčí

2.11.2016

Zpět na výpis článků

V průběhu druhé poloviny minulého století byly za hlavního viníka civilizačních onemocnění, včetně obezity a cukrovky 2. typu, označeny tuky. Tomu se přizpůsobila výživová doporučení, jejichž základem se stala nízkotučná strava rozdělená do pěti až šesti menších porcí denně, ve které jsou hlavním zdrojem energie sacharidy. Sacharidy však zvyšují hladinu inzulinu, který u jedinců se sklonem k obezitě pomáhá ukládat přebytečnou energii do tukových zásob. Cukrovka je onemocnění charakterizované zvýšenými hladinami krevního cukru a ve stravě diabetika jsou to opět sacharidy, které hladiny krevního cukru zvyšují nejvíce. V rozhovoru s diabetoložkou a internistkou MUDr. Hanou Krejčí jsou vysvětleny principy nízkosacharidové stravy, která se pacientům doporučovala již dříve, než zavládnul strach z tuků. Nízkosacharidová strava není jediný, „nejlepší“ nebo „výhradní“ model stravovaní, je jen jednou z možností v rámci léčebného arzenálu. Například tam, kde se tradiční doporučení nesetkalo s úspěchem.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

6 komentářů: “O revoluční terapii obezity a cukrovky s MUDr. Hanou Krejčí”

  1. Veronika napsal:

    Dobrý den Margit, děkuji vám za váš článek. Mohla byste zveřejnit nebo mi napsat jak vypadá jídelníček – ketodiety. Jak vypadá snídaně, oběd, večeře.. .? Z rozhovoru s paní doktorkou mi to není úplně jasné. Moc děkuji. Veronika

  2. Dobrý den Veroniko, ano, praktická doporučení jsme už s Hankou nestihly, ale právě jsem natočila dvě videa s expertem, který je 7 let na LCHF stravě a jedno z nich je čistě praktické. Obě bych měla do konce roku publikovat, prozatím doporučuji začít měnit poměry potravin na talíři v běžných jídlech, která nyní jíte. Základem bude snižování množství příloh. Margit

  3. Šárka K. napsal:

    dobrý den Margit, Vaše názory mě hodně zaujaly. K problematice diabetu a obezity by mě zajímalo, jak se má podle Vašich poznatků stravovat člověk s cukrovkou (diabetem) I. typu, potřebuje-li zhubnout.Pro neinformované čtenáře komentářů zde raději uvedu, že cukrovka I. a II. typu jsou nemoci odlišné; např. se liší tím, že u diabetika I. typu nedochází k žádné tvorbě vlastního inzulínu, proto si ho po celý život musí aplikovat pomocí injekcí, inzulínových per nebo inzulínové pumpičky. Dosud se ani neprokázalo, že by tento typ cukrovky byl vyvolán špatným životním stylem. Cukrovka I. typu vzniká obvykle již v dětském věku a to i u jednoznačně zdravě žijících dětí. Diabetiků I. typu žije v ČR prý cca 60 tis.. Mohlo by to zajímat i jiné čtenáře. Děkuji za odpověď případně odkaz na Váš jiný článek.

  4. Dobrý den Šárko, i u DM 1. stojí za vyzkoušení LCHF strava, detailněji téma vysvětluje třeba Dr. Fung zde: http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=27971
    Margit

  5. Šárka K. napsal:

    -Dobrý den, děkuji za odpověď. Nevíte, dají se najít přednášky Dr. —-fFunga, namluvené česky? Tuto informace jsem hledala pro kamarádku, ani jedna neumíme anglicky a ona je navíc slabozraká, takže ji nepomůžou ani titulky.
    Ještě by mě zajímalo, MUDr. Krejčí v příspěvku mluví o zvýšené hladině ketonů. Ve starších publikacích o cukrovce jsou pacienti důrazně varování před „ketoacidózou“ jako život ohrožujícím stavem a pokud vím, tak právě u diabetiků se proto zjišťovaly (možná stále zjišťují) ketolátky v moči – lze zjistit i doma pomocí testovacích proužků, volně prodejných v lékárnách, test je samozřejmě jen orientační. Jaké množství ketonů v moči je ještě pro člověka bezpečné?

  6. Dobrý den, obávám se, že vystoupení Dr. Funga nejsou nikde v češtině namluvené. Pohled na nebezpečnosti ketolátek se aktuálně výrazně přehodnocuje, jsou odborníci, kteří je naopak považují za výhodné – jejich přítomnost svědčí o tom, že organismus se posunul od spalování cukrů ke spalování tuků. Margit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem