Nebezpečné toxiny z GM rostlin nalezeny v krvi žen a jejich plodů

20. 7. 2011 Studie štítky: , 4 komentáře

Geneticky modifikovaná (GM) kukuřice od firmy Monsanto je vybavena genem produkujícím tzv. Bt-toxin, což je pesticid sloužící k usmrcení hmyzu. V době schvalování kukuřice vyrábějící vlastní pesticid Monsanto a Agentura pro ochranu životního prostředí (Environmental Protection Agency, EPA) přísahali, že postižení budou jenom insekti a Bt-toxin bude kompletně zlikvidován v žaludečním prostředí člověka  bez jakéhokoliv ovlivnění nic netušících,  kukuřici milujících konzumentů.

Sliby patří do doby schvalování produktu. Nyní máme studii jenž prokázala přítomnost v organismu cirkulujících pesticidů pocházejících z GM potravin v krvi všech sledovaných žen. Lékaři z fakultní nemocnice  Sherbrooke v Quebecu stanovili Bt kukuřičný toxin v krvi těhotných žen, jejich dětí a netěhotných žen.

Současně je k dispozici dostatek důkazů prokazujících, že Bt-toxin vyráběný GM kukuřicí a GM bavlníkem je pro lidi a savce toxický. Ve vládou podporované italské studii myši krmené Bt kukuřicí od Monsanta měli například zvýšené hladiny IgE a IgA protilátek, tj. reakci která je typická při alergii a infekcích. Sledované myši měli také vyšší hladiny cytokinů, stav běžný při alergických a zánětlivých reakcích organismu.

Zdroje a odkazy

Maternal and fetal exposure to pesticides associated to genetically modified foods in Eastern Townships of Quebec, Canada (Pub Med)

Můj komentář

V současnosti neexistují žádné studie podporující tvrzení výrobců GM potravin o jejich neškodnosti na lidské zdraví. Celé podnikání genetického inženýrství je postaveno na sebehodnocení jeho výrobců, kteří také vehementně bojují proti označování GM potravin i přesto, že naprostá většina populace si toto přeje (popsán stav v USA). Osobně doporučuji striktně se vyhýbat všem GM potravinám.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

4 komentáře: “Nebezpečné toxiny z GM rostlin nalezeny v krvi žen a jejich plodů”

  1. Vlastimil Dohnal napsal:

    Práce zveřejněná na odkazu je již zastaralá a její výsledky jsou velmi pochybné – autoři použili metody určené pro detekci Bt původně určené pro analýzu rostlinného materiálu – oni s tím analyzovali tkáně. Výsledky jsou nepoužitelné vzhledem k možné zkřížené reaktivitě protilátek testu. A výsledky, kde se uvádí koncentrace 0.19 ng/mL ± 0.30 respektive 0.04 ± 0.04 ng/mL pro plod, jsou nic nevypovídající.
    Navíc, koncentrace, která nemá žádné negativní účinky na organismus je pro tento Cry1ab protein vyšší než 4000 mg/kg (vyšší koncentrace nebyly ani studovány). Pro 50kg ženu to je tedy 200 000 000 μg, detekováno však bylo množství statisticky rovno nule, respektive okolo 10 μg, což je 20 000 000krát méně.

    Myslím, že je dobré sledovat vývoj v oboru, zvláště když tento článek opět citujete na idnes.cz (6.5.2014). Je to stejné, jako byste tvrdila, že člověk se nevyvinul z opice, protože se to před Darwinem tvrdilo.

    Přeji hezký den,

    Vlastimil Dohnal

    Zdroj: Comment: Aris and Leblanc „Maternal and fetal exposure to pesticides associated to genetically modified foods in Eastern Townships of Quebec, Canada“.
    Goldstein DA, Dubelman S, Grothaus D, Hammond BG. Reprod Toxicol. 2012 Jan; 33(1):120-1; author reply 122-3. Epub 2011 Oct 30.

  2. Dobrý den, děkuji za upozornění. Studie je skutečně starší a sama s ní už dlouho neargumentuji. Citaci na idnes jsem nepřidávala, tuto informaci si musela převzít samotná redakce. Přesto se stále jedná o studii publikovanou v odborném časopise a zajímalo by mě jestli za ty roky proběhla další, která se pokusila s lepší metodikou její závěry potvrdit či vyvrátit.
    S přáním hezkého dne
    Margit Slimáková

  3. Vlastimil Dohnal napsal:

    To, že práce byla publikována v odborném časopise a to i recenzovaném, bohužel neznamená, že je to správně. Z posledních dvou let na podobné téma – GMO a rakovina. Ve významném toxikologickém časopise Food and Chemical Toxicology byl publikován článek, jak Roundup-ready GMO kukuřice zvyšuje riziko vzniku nádorů u potkanů. Teprve poté se ukázalo, že autoři zvolili nestandardní metodiku hodnocení a také linie potkanů, který je náchylný právě ke vzniku nádorů. Proto se tento kmen využívá pro jiné experimenty. To, že u těchto potkanů byl výskyt rakoviny přirozeně vyšší než u jiných linií netřeba komentovat…. Hezký den, VD

  4. Dobrý den, o Seraliniho studii samozřejmě vím a pokud vím byla stažena z důvodů inkonzistence, ne pochybení práce ani obvinění z podvodu. Daleko více než tato práce mě trápí, že po 25 letech pěstování GM plodin zde okamžitě nebyla k ruce obdobná práce podle Vás správně dělaná a na správných potkanech ( i když ty samé, co Seralini běžně používají i jiné studie a byli i v kontrolní skupině), která by jednoznačně tyto pochyby vyvrátila.
    Nechápu jak může Monsanto a spol. věnovat miliony US dolarů do kampaně na potlačení práva označovat potraviny, které si konzistentně přeje přes 90 procennt američanů, a nemít čas a peníze na dlouhodobé studie na zvířatech a samozřejmě i sledování na lidech. M.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *