Potravinářskému průmyslu nelze důvěřovat

20. 7. 2011 Studie štítky:

Více cukru než tyčinky Twin a více tuku než cheesburger? Podle zprávy lékařské neziskové organizace (Physicians Committee for Responsible Medicine’s, PCRM) jídla, která  fastfoodoví prodejci označí jako „zdravá,“ obsahují vyšší obsah tuků, soli anebo cukru, než by většina konzumentů měla sníst za celý den. Výborným příkladem takového jídla je McDonald’s Fruit & Maple Oatmeal (ovesná kaše s ovocem a javorovým sirupem). Tato kaše má více kalorií než hamburger a více cukru než mnohé candy bars – tyčinky. Fast food průmysl se snaží zneužít důvěřivosti kupujících, které láká označením „bez tuků“ anebo „nízkokalorické,“ ale přitom mnohé z nabízených potravin obsahují nadměrná množství cukru, soli a tuků, jež zvyšují riziko vzniku obezity, nemocí srdce, rakoviny a diabetu.

Zdroje a odkazy

Subway Sub, McDonald’s Oatmeal Among Five Worst “Healthy” Fast Foods (PCRM)

Můj komentář

I přesto, že je opakované prokazováno, že potravinářský průmysl klame, se vytrvale snaží přesvědčovat veřejnost o tom, že mu záleží na našem zdraví. Neustále se tlačí do pozice znalce zdravého stravování, o kterém nás chce poučovat, a to s jeho vlastní vhodně upravenou verzí výživy. Ve skutečnosti je základním cílem potravinářského průmyslu co nejvíce vydělávat, čehož lze nejlépe dosáhnout prodejem levných, nezdravých, průmyslově upravovaných potravin, ať jsou prezentovány s jakýmikoliv tvrzeními. Samoregulace a průmyslem vymyšlené označování potravin je více pohádkou o kouzelných vílách (nabízejí nám to, co si prý přejeme), než skutečností.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *