Konzumace masa zvyšuje riziko vzniku diabetu

5. 10. 2011 Studie štítky: , , ,

Konzumace červeného masa, a to zejména po jeho průmyslové úpravě, jako na příklad do podoby slaniny, uzenin či párků, může zvyšovat riziko rozvoje diabetu 2. typu. Podle studie publikované v americkém časopise klinické výživy s narůstající spotřebou stoupá i riziko vzniku onemocnění.

Na příklad denní konzumace asi 58 gramové porce zpracovaného masa (párek v rohlíku anebo salám) zvyšovala  riziko vzniku diabetu až o 50%, dvojnásobek této porce (tj. porce velikosti balíčku karet) průmyslově neupravovaného červeného masa (steak) byl spojován s 20% navýšením rizika vzniku onemocnění.

Dřívější studie již prokázaly souvislost mezi konzumací červeného masa a zvýšením rizika vzniku srdečně cévních onemocnění a rakoviny, a to zejména u rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Zdroje a odkazy

Eating Processed Meats, but Not Unprocessed Red Meats, May Raise Risk of Heart Disease and Diabetes (Harvard)

Red Meat, Processed Meat Linked to Diabetes Risk (Web MD)

Red, processed meat linked to higher risk of type 2 diabetes (USA Today)

Můj komentář

Tato studie významně podporuje doporučení konzumovat převážně rostlinnou stravu, tak zvané plant based diet, které prospívají jednotlivcům i životnímu prostředí.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *