Jak minimalizovat globální oteplování stravou

20. 7. 2011 Studie štítky: , , ,

Omezení konzumace masa a mléčných výrobků se na základě studie vyhodnocující životní cyklus potravin ukázalo jako mnohem prospěšnější než kompletní příjem jen lokálních potravin. Vědci zjistili, že zátěž daná průměrnou americkou rodinou pochází především z produkce potravin, zatímco doprava je méně energeticky náročná. Zisk červeného masa je extrémně energeticky zatěžující, zatímto zisk rostliných potravin je spojen s nejnižší zátěží pro životné prostředí. Studie shrhuje, že:

  • Potraviny jsou průměrně transportovány na vzdálenost 1000 mílí a dále ještě cestují přes 4000 mílí potravinářskou sítí.
  • Až 83 % zatížení životního prostředí ze stravování tzv.carbon footprint průměrné americké rodiny připadá na vypěstování a výrobu potravin,  pouhých 11 % je dáno jejich transportem.
  • Zisk jednotlivých potravin je spojen s diametrálně rozdílným zatížením životného prostředí (zde posuzováno na základě množství uvolňovaných skleníkových plynů), přičemž zisk červeného masa je energeticky nejnáročnější vyžadující dokonce až o 150 % více energie než zisk kuřecího masa, a rostlinné potraviny jsou ještě podstatněji méně náročné.

Na základě uvedeného autoři naznačují, že změna ve výběru potravin může být účinnějším způsobem snížení „footprint domácnosti“ než konzumace lokálních potravin. I pouhý jeden den týdně, ve kterém maso a mléčné výrobky nahradíme rostlinnou stravou, bude přínosnější než nákup naprosto všech jídel z lokálních zdrojů.

Zdroje a odkazy

Food-Miles and the Relative Climate Impacts of Food Choices in the United States (Christopher L. Weber and H. Scott Matthews, Carnegie Mellon University)

Můj komentář

Konzumace lokálních potravin je bezesporu skvělým způsobem ochrany naší planety, navíc podporuje místní komunitu a zdravější stravování, ale ještě učinnější cestou ochrany životního prostředí by bylo omezení konzumace červeného masa. Vegetariánský způsob stravování jistě nesmírně prospívá planetě, ale už i pouhý jeden bezmasý den v týdnu má obrovský význam.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *