SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Nejlepší výživová doporučení

29.1.2024

Zpět na výpis článků

Nejsou o nepřirozených restrikcích, dietách ani hladovění. Zdravá výživa je o jedení toho nejlepšího a v pohodě. Aktuálně je také čím dál jasnější, že vedle vyživování našich lidských buněk se potřebujeme starat i o výživu našich mikrobů. Nabízím vám sedm doporučení pro rok 2024, které volně přebírám ze ZOE podcastu.

  1. Jídlo je více než palivo, a proto nepočítejte kalorie ani nutrienty

Mnohem prospěšnější než hledět na množství (tedy omezovat kalorie) je jíst co nejlépe. Protože to, co jíte, rozhoduje, jak moc se budete cítit zasyceni a vyživeni. Založit svou stravu na počítání kalorií je zbytečné a stresující, navíc to obvykle vede ke konzumaci dietních produktů místo skutečného jídla.

Je už také jasné, že prospívat můžeme i na velmi rozdílných stravovacích způsobech – někdo na převážně rostlinné stravě, jiný na stravě s pravidelnou konzumací živočišných potravin. V případě, že budeme jíst skutečné jídlo, budeme také každý schopen přirozeně vnímat, co nám prospívá a jak máme jíst.

  1. Tuk není nepřítel

Některé mastné kyseliny (stavební kameny tuků) jsou dokonce esenciální, tedy nezbytné pro život. Tuky vedle toho pomáhají příjmu vitamínů rozpustných v tucích a udržení tělesné teploty, ochraňují vnitřní orgány, a hlavně dodávají jídlu chuť. Tuky také zpomalují vyprazdňování žaludku, čímž prodlužují pocit sytosti, a omezují výkyvy krevního cukru, což zabraňuje přejídání.

Nepřirozené omezování tuků má často za následek akorát přejídání se sacharidy, které je dnes spojováno s rizikem vzniku inzulinové rezistence a mnoha chronických i psychiatrických potíží.

  1. Jezte více rostlin, asi 30 druhů týdně

Pod pojmem rostliny se myslí nezpracované a minimálně zpracované rostlinné zdroje potravin, a to zejména kvůli vláknině, která je stravou pro naše prospěšné mikroby. Patří sem zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, semínka a minimálně zpracované obiloviny. Ze všeho nejlepší je, že do rostlin s prospěšnou vlákninou se počítají i bylinky anebo káva. Vláknina v těchto potravinách funguje jako prebiotikum, tedy strava pro mikroby. Zdravý mikrobiální systém je základem zdraví člověka i naší zdravé hmotnosti.

Rostliny navíc obsahují zdraví prospěšné antioxidanty, tzv. polyfenoly. Obvykle platí, že čím výraznější chuť a barva zeleniny nebo ovoce, tím více polyfenolů, které také prospívají i našim střevním mikrobům.

  1. Omezte vysoce průmyslově zpracované produkty

Jinými slovy jezte skutečné jídlo, jak už roky propaguji a jak vysvětlujeme i v Průvodci skutečným jídlem na webu CoJíst.cz. Proč? Protože skutečné jídlo obsahuje maximum živin, chutná skvěle, vyživuje a zasytí, tedy nepřejídáme se jím. Vysoce průmyslově zpravované produkty nám poskytují přesný opak. Nevyživují, nezasytí nás a zcela běžně se jimi přejídáme. Tyto produkty je snadné konzumovat až o 50 % rychleji, a sníst tím pádem až o 500 kalorií denně více. Jsou základem pro vznik obezity a nemocí s ní souvisejících.

  1. Omezte výkyvy krevního cukru – produkty, slazení a slazené nápoje

Opět vám mohu doporučit vybírat si skutečné jídlo, které na rozdíl od polotovarů nebo různých výrobků potravinářského průmyslu přirozeně obsahuje nejenom sacharidy, ale celou řadu dalších živin včetně vlákniny. Skutečné jídlo také musíme pořádně kousat, a proto je navýšení krevního cukru po jeho konzumaci postupné a bez extrémních výkyvů.

Víme, že čím častěji a prudčeji se zvyšuje hladina krevního cukru, tím více hormonu inzulinu musí uvolnit slinivka břišní a tím více se ukládá tuku v tukové tkáni. Z dlouhodobého hlediska pak hrozí vznik inzulinové rezistence. Tu si zjednodušeně můžete představit jako stav efektivního ukládání tuků v tukové tkání neboli tloustnutí, a to skoro jistě nechcete.

Kromě toho vyšší hladina cukru v krvi poškozuje cévní stěny a podporuje zánětlivost v těle. 

Citrus lemonade with blueberry and mint, selective focus

  1. Jezte fermentované potraviny

Fermentované potraviny jsou potraviny s probiotiky, tedy mikroby. Po konzumaci se dostávají do střeva a mohou se zde množit, usadit a prospívat našemu zdraví. Najdete je v mléčných fermentovaných produktech, mezi které patří i sýry – ty nepasterované jsou úplně nejlepší. Super prospěšná je fermentovaná zelenina, a to jak naše obyčejné zelí, tak dnes módní korejské kimchi, dále fermentované nápoje, miso pasty, kvasové chleby a mnoho dalšího.

Probiotika v potravinách obsahují stejné mikroby jako drahá probiotika z lékáren, jen v té stravě je jich obvykle mnohem více, jsou pestřejší a chutnají skvěle!

  1. Nejezte pořád

Praktikujte nějakou formu přerušovaného půstu, kdy třeba jíte snídani o něco později nebo večeři o něco dříve. Proč? Protože čím častěji jíte, tím méně má tělo času pro regeneraci mikrobů ve střevech. Dnes je běžné jíst skoro neustále, od brzkého rána do pozdního večera, a to má ke zdravým stravovacím návykům daleko. Pokud stanovíte časové rozmezí, ve které během dne jíte, můžete snížit hladinu problematického cholesterolu i krevního cukru a omezit zánětlivost, popřípadě snáze dosáhnout zdravé hmotnosti.

S přáním zdraví a pohody po celý rok, Margit

 

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

15 komentářů: “Nejlepší výživová doporučení”

  1. Anna napsal:

    Nejvíc se mi líbí pravidlo se 30 druhý rostlin. Videla jsem ho poprvé na vašem IG a motivuje mě k vyšší konzumaci zeleniny.

  2. Vladimír napsal:

    Článek je rozumným zjednodušením problematiky jídla, ale chybí mu podle mě zmínka o naprosto zásadní součásti zdravé výživy. Pití a pitný režim jsou nedílnou součástí výživy a tím i přístupu ke zdravému a vyváženému stravování. Omezovat zdravou výživu jen na jídlo je kontraproduktivní redukcionalismus. V životě to tak prostě nefunguje. Jestli si někdo po zdravém obědě dá dvě piva nebo coca coly, tak to může zabalit. Zdravé stravování tím pohřbil. Navíc má dobrý pitný režim řadu dalších pozitivních dopadů. Proto je článek polovičatý.

  3. Dobrý den, za mě zde není co řešit, jediné doporučení pro nápoje je neslazené a to je v bodě u cukru, Margit

  4. Amo, je to hezké a chute doporučení, také občas zkouším počítat a pohodově jde zvládnout, m.

  5. Martina Kotasová napsal:

    Margit, děkuji a zdravím :-)
    Jednoduché, stručné, jasné. Jen používat svůj zdravý selský rozum a nenechat se strhnout a zmást všudypřítomnou nabídkou akcí, výhodných cen, přehršlí všeho možného i nemožného :-)
    Mějte úspěšný a zdravý celý rok a Ať se vám vaše dílo daří!
    Děkujeme, M.

  6. Hana Hradilová napsal:

    Dobrý den,prosím o informaci ,zda je zdravý tempech uzený.Děkuji pěkný večer.

  7. Dobrý den, ano, jsou to fermentované sójové boby, upravené uzením, Margit

  8. Irena Polakova napsal:

    Margit,super,ve všem s vámi souhlasím,mám i vaše knihy,jím zdravě a cítím se ve svých 72 letech výborně,děkuji za vaše nové zprávy Iren

  9. Hana Robková napsal:

    Paní Margit, děkuji za Vaše příspěvky, doporučení, rozhovory, které s láskou a nadšením sleduji. Předkládáte vše srozumitelně, logicky a tak nějak se mnou Vaše slova rezonují, jednoduše: návrat k přirozenu (kterému jsme se vzdálili a přitom je nám vlastní). Článek je skvělý a je v něm řečeno naprosto vše tak jasně a přitom „stručně“, souhrnně, srozumitelně. Děkuji Vám za to.

  10. Lenka Mazalová napsal:

    Dobrý den milá Margit,
    ráda bych se vás zeptala, jestli doporučujete jako doplněk stravy Chlorellu Green Ways a Ječmen v tabletkách ? Moc děkuji za odpověď. Vaše články, doporučení nás velmi motivují nakupovat jinak, také začínám zkoušet fermentovat, syn už řekl, že mu (zatím) ranní kaše z jeden den namočených ovesných vloček, jogurtu, semínek chutná. Děkuji za vaši inspiraci a zdravý rozum. Lenka Mazalová

  11. Dobrý den Lenko, omlouvám se, ale nemohou doporučovat či kritizovat jednotlivé produkty, nemám šanci je nezávisle testovat a vidím jen to, co je napsáno v obsahu. Zcela obecně pak postoj k zeleným potravinám vysvětluji zde v odborném textu: https://farmaciepropraxi.cz/pdfs/lek/2016/02/07.pdf
    Margit

  12. Zuzana napsal:

    Dobrý večer,
    ráda bych se zeptala…..ohledně cukru = jak je to s alkoholem v běžném množství, příležitostně……doporučujete zcela vyčlenit z jídelníčku, nebo jsou nějaké zásady?
    Děkuji,
    Zuzana

  13. Dobrý den Zuzano, alkohol neprospívá a tak jen pro zdravé vyjímečně a střídmě a jestliže nepijete, je to nejlepší, Margit

  14. Miloslava Švancarová napsal:

    Dobrý den p. Margit. Ráda bych konzumovala fermentované potraviny
    ale můj organismus si s nimi neporadí, mám reflux jícnu. Dočetla jsem se , že pomáhá prášek z jilmu plavého.

  15. Dobrý den, při refluxu je prospěšnější než hledat takováto léčiva nebo přesné dietní režim vytvářet ten vlastní, detailně sledovat co a jak zvládáte a na základě toho sestavovat stravu, Margit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem