Monsieur Dakar jí super zdravě

7. 9. 2013 Články štítky: ,

_FOT9708Jsem přesvědčena, že pro většinu úspěšných lidí je důležitá i kvalitní strava. U automobilového závodníka přesto málokdo z nás očekává perfektní znalosti o výživě a oblibu zdravých jídel.

Karel Loprais je nejúspěšnějším českým automobilovým závodníkem, šestinásobným vítězem Rallye Paříž Dakar v kategorii kamionů. Pro svá opakovaná vítězství a mnohá další přední umístění v závodě je mu od roku 1994 přezdíváno Monsieur Dakar (Pan Dakar). Karel se závodů stále účastní. Dnes jako moudrý rádce svého synovce Aleše Lopraise a jako podpora a doprovod závodníků InstaForex Loprais Teamu.

O Karlovi jsem slyšela už v dobách svého dětství, protože moje babička pochází z Vracova, kde sám občas pobýval. Už v té době byl legendou. Proto mě moc potěšilo naše nečekané setkání v létě v ostravské televizi, kde jsme oba byli hosty pořadu Dobré ráno. Po mých několika vstupech a obvyklé propagaci zdravé stravy za mnou po vypnutí kamer přišla Lucie Houthoofdtová, PR manažerka týmu. Nadšeně řekla, že Karel Loprais žije a jí přesně tak, jak jsem celou dobu povídala. Zdravý způsob života a zdravá strava jsou jeho velkým koníčkem. Jsou podloženy bohatými životními zkušenostmi z celého světa, pozitivním naladěním k lidem, úctou k tradičním přirozeným věcem, které životu dávají smysl a řád. A tak jsem konečně měla možnost si s Karlem popovídat a domluvili jsme následující rozhovor.

3

Karle, je mi jasné, že svými aktivitami obrovsky inspirujete řadu lidí, zejména muže všech věkových kategorií, kteří ne vždy považují zdravou stravu za atraktivní téma. Proto jsem moc ráda, že nyní můžeme předat Vašim fanouškům také inspiraci z oblasti výživy.

Zdravou stravu jste převzal z rodiny, nebo jste si musel vyšlapat svoji vlastní cestu?

Zdravá výživa je moje osobní a dlouhá cesta. V průběhu své aktivní závodní kariéry jsem si postupně uvědomoval, jak významně ovlivňuje strava mé zdraví, a tím i úspěchy na cestách.

Cestu k ozdravění jídelníčku urychlily také zdravotní potíže, zjištěné při pravidelných kontrolách. Jsem dárcem krve a náhodně naměřená vyšší hladina krevního cukru a vyšší krevní tlak byly jasným signálem, že je třeba změnit výživu.

Máte konkrétní zkušenosti, jak Vás nezdravá strava při závodech omezovala?

Kromě potřeby znormalizovat zvýšené hodnoty krevního cukru a tlaku mě při závodech nejvíce omezovala vyšší hmotnost. Každý kilogram navíc je zátěží, která je zejména při mnohahodinových pobytech v autě cítit. Měl jsem potíže se zády a věděl jsem, že změna je nezbytná.

Jak jste se začal léčit?

Postupně jsem v jídelníčku omezoval maso a přidával na zelenině. Snažil jsem se hlídat pravidelnost a vyzkoušel jsem také výživové doplňky, založené na čínských bylinkách. Dodnes užívám „doplněk Phytochi“ a navštěvuji lékařku, která se zabývá tradiční čínskou medicínou.

Jaké jsou Vaše hlavní stravovací zásady?

  1. Pravidelná strava v menších porcích, tj. tři hlavní jídla a mezi nimi dvě až tři svačinky.
  2. Sezónní strava a lokální strava, tedy to, co roste doma a nemusí se nakupovat v supermarketech.
  3. Biokvalita, kterou získávám pravidelným odběrem bedýnek s biopotravinami od blízkého farmáře.

Vaše nejoblíbenější jídla?

Zelenina v nejrůznějších podobách, polévky, čerstvé šťávy, které na jaře připravuji i z planých rostlin, jako jsou lístky kopřiv a pampelišek, dále saláty nebo zelenina na grilu.

_FOT9765Jíte vůbec maso?

Před mnoha lety jsem maso pravidelně jídával, ale když se mi nahromadily zdravotní obtíže, začal jsem jej silně omezovat. Dnes si maso občas dám, ale nejraději to nejlepší kvalitní maso od zvířat z domácího chovu.

Hned při setkání jste mi řekl, že mléko pijete jen tehdy, když je přímo od konkrétní krávy (znáte jeho zdroj). Jak se Vám daří shánět si kvalitní potraviny?

Nejraději nakupuji čerstvé potraviny přímo od zdroje, tedy od farmářů a bez obchodníků. Proto teď v létě, kdy je sezóna kozího mléka, jím pouze kozí mléčné výrobky od místního farmáře, a v zimě, kdy kozí mléko není, jím pouze čerstvé produkty od farmáře z kravského mléka.

Řídíte se nějakými konkrétními dietními doporučeními?

Před lety mě zaujal Lunární kalendář Krásné paní, který je založen na tradiční astrologii. Doporučení kalendáře zobrazují vliv jednotlivých fází měsíce na náš organismus. Zkouším například při úplňku omezit jídlo. Cítím, že mi tyto zásady prospívají.

Moc děkuji za příjemné povídání a přeji hodně zdraví a spoustu dalších úspěšných sezón s Vaším týmem.

Margit

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *