SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

K čemu jsou dobré barvy ovoce a zeleniny?

6.5.2015

Zpět na výpis článků

Ovoce i zelenina kolem nás hrají všemi barvami, ale málokdo ví, že nám tyto barvy také zdravotně prospívají.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

4 komentáře: “K čemu jsou dobré barvy ovoce a zeleniny?”

  1. Kristina Herchelova napsal:

    Dobrý den, paní Margit, chci se zeptat – lékař mě upozornil, že dcerka i já máme žlutou kůži z nadmíry konzumace karotenu. Je pravda, že děti milují sladkou zeleninu, co znamená hlavně mrkev a v podzimu a zimě jíme opravdu hodně dýní. Nevíte mi poradit, jestli jsou tam nějaké jiné negativní následky, než změna barvy kůže? Je opravdu potřeba vyřadit zeleninu obsahující karoten, dokud kůže zase nezbledne? Předem děkuji za odpověď!

  2. Dobrý den, nadbytek karotenoidů a tedy ani žluté zbarvené kůže z nich není zdravotní problém, protože karotenoidy jsou ve vodě rozpustné a při nadbytku se z těla vyloučí. Margit

  3. Kristina Herchelova napsal:

    Dobrý den, paní Margit, ještě jednou se vrátím k mému dotazu – není možné se při časté – v našem případě i několik krát denně – konzumaci dýní a mrkve se předávkovat vitaminem A? Ten je rozpustný v tucích. Jěstě jednou děkuji za Vaši odpověď!

  4. Dobrý den, vitamínem A předávkovat lze, ale ten se nachází v potravinách živočišného původu, jako třeba v játrech. V rostlinné stravě jsou jen prekurzory vitamínu A, karotenoidy a ty jsou rozpustné ve vodě. Margit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem