Jak si usnadnit pečení chleba?

4. 9. 2012 Prakticky štítky:

Začátečníkům, kteří ještě s pečením vlastního chleba nemají příliš zkušeností, doporučuji použít některou z kvalitnějších směsí na chleba. Jakoukoliv směs je vždycky možné vylepšovat, na příklad tím, že použijete jen dvě třetiny balení a poslední třetinu doplníte celozrnnou moukou s trochou droždí. K dochucení můžete použít extra porci chlebového koření, které nabízí firma Sonnentor, nebo černou sůl, kterou rozmíchanou ve vodě potřete povrch chleba ještě před pečením.

 Při pečení z vlastních receptů v troubě

  • Šetřete bílou moukou, zkoušejte ji nahradit alespoň celozrnnou pšeničnou, nejlépe však celozrnnou špaldovou nebo žitnou moukou.
  • Po smíchání všech ingrediencí ponechejte těsto chvíli v klidu, následně jej řádně prohněťte, nechejte v klidu vykynout do dvojnásobného objemu a znovu prohněťte.
  • Po dosažení o něco většího než dvojnásobného objemu vytvarujte bochník a naposledy nechte krátce vykynout. Pokud se řídíte velikostí těsta, nemusíte sledovat čas.
  • Pokud chcete do těsta přidat semínka, nejdříve je jemně nasucho orestujte.
  • Před pečením umístěte do trouby hrníček s vodou, který usnadní nakynutí v troubě.
  • Správnému vykynutí napomůže přídavek stomiligramové tablety vitamínu C nebo lžíce šťávy z pomeranče.
  • Těsto můžete vylepšit na příklad přídavkem trochy jogurtu, nasekanými olivami, kousky čedaru, kořením, kousky ořechů anebo sušeným ovocem.

 Jak si usnadnit pečení z kvásku?

  • Nejlepší je, když koupíte kvásek od poctivého pekaře, který z něj sám peče. Někteří pekaři svůj kvásek k prodeji sami nabízejí.
  • Kvásek nejdříve smíchejte s trochou mouky a vody a nechejte v teple vykynout. Až potom přidejte zbytek mouky, popř. další přísady.
  • Kváskové pečivo potřebuje čas, a proto předem počítejte s několika hodinami kynutí.
  • Místo bochníku vytvarujte placičky. Máte tak větší šanci, že správně vykynou, navíc většinou více chutnají dětem.
  • Namísto samotné žitné mouky použijte kombinaci žitné se špaldovou.
  • Kváskové pečivo vždy dávejte do silně rozehřáté trouby, po vyběhnutí snižte teplotu a dopečte.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *