Dýňový dort

10. 10. 2012 Prakticky štítky: 4 komentáře

Úžasný dost s chutí hořké čokolády a sladké dýně. V receptu najdete minimum mouky, kterou můžete (pokud trpíte např. celiakií) vyzkoušet nahradit kukuřičným škrobem a bezlepkovými sušenkami.

Čokoládové těsto

  • Dva hrnky celozrnných sušenek, tři lžíce kakaa a přibližně osm lžic změklého másla rozmixujte na těsto, kterým vyložíte dno a do třetiny výšky i okraje vymazané a vysypané dortové formy.
  • Dortový základ předpečte deset minut při nižší teplotě.

Dýňová náplň

  • Dva hrnky dýně Hokkaidó nakrájené na kostky i se slupkou poduste v troše vody doměkka a rozmixujte.
  • K rozmixované dýni přidejte jeden šálek mascarpone, tři vejce, jeden šálek hnědého cukru (můžete nahradit sladovitem), půl šálku celozrnné špaldové mouky a společně rozmixujte dohladka.
  • Směs dochuťte mletou skořicí, vanilkou, špetkou mletého zázvoru a špetkou mletého muškátového oříšku.
  • Ke směsi vmíchejte šálek našlehané smetany a dvě třetiny náplně nalijte na připravené těsto.
  • Zbylou třetinu náplně smíchejte se šálkem samostatně na vodní lázni rozpuštěné hořké čokolády, po lžících přidávejte do dortové formy a vidličkou nepravidelně jemně vmíchejte.
  • Pečte při 180ºC jednu až jednu a půl hodiny. Poznáte, že je upečeno, když se dost markantně odděluje od okrajů formy.
  • Podávejte až po důkladném vychladnutí.
  • Zdobte nejlépe ovocnou omáčkou kyselejší chuti, popřípadě i šlehačkou.

Uvedený recept vznikl zkoušením nejrůznějších obměn dýňového dortu a sama doporučuji s poměry a přísadami dále experimentovat. Doma nám dort vždy vyjde trochu jinak, protože zpravidla stále zkouším a měním dávkování. Část z uvedených mléčných výrobků je například možné nahradit tvarohem anebo tofu. Originální recept pro tento dort je z magazínu Vegetarian times.

 

 

 

 

 

 

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

4 komentáře: “Dýňový dort”

  1. Zuzka Bednářová napsal:

    Zdravím, zkoušela jsem tento dost. Jen by mě zajímalo jaká by měla být konzistence těsta? Zdálo se mi řídké, ale říkala jsem, že uvidím . Pekl se skoro 2h a uvnitř je nedopečený. JInak chuťově je dobrý. :-))

  2. Dobrý den, těsto je hustější, ale v pohodě teče. Margit

  3. Zuzka Bednářová napsal:

    aha, tak to bude kámen úrazu :) děkuji

  4. Katka novakova napsal:

    Dory den,
    Moc dekuju za uzasny recept! Poprve jsem ho nasla a pouzila pred dvema lety na narozeninovy dort pro dceru. Ma narozky 1. 1. a chtela oslavu v Halloweenskem stylu a vydlabanou dyni. No a co potom s dyni jako takovou, ze? Vsem nam moc chutnal. Loni jsem se k peceni nedostala, ale letos si dort rezolutne vyzadala znovu a ja jsem moc rada, ze se mi recept proved love znovu najit, protoze jsem si ho uz presne nepamatovala.
    Kazdopadne nejlepsi vyuziti dyne, jake znam!
    Mete se krasne.
    KN

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *