Cholesterol – kde je pravda?

20. 2. 2012 Články štítky: , , , , 81 komentářů

V šedesátých letech minulého století našli lékaři u lidí se srdečně cévními onemocněními zúžené cévy kvůli tzv. plakům, které obsahují cholesterol s některými nasycenými tuky. Z nálezu vyvodili teorii spojující konzumaci potravin o vyšším obsahu cholesterolu s vyšším rizikem vzniku srdečně cévních (kardiovaskulárních) onemocnění. Kardiovaskulární onemocnění (KVO) jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí.Nejběžnější formou KVO je ischemická choroba srdeční (ICHS). Podstata ICHS spočívá v aterosklerotickém zúžení věnčitých tepen, které vede k nedostatečnému prokrvení srdce a omezení jeho funkce. Dalším možným projevem KVO je mozková mrtvice, která postihuje především starší pacienty. Dochází při ní k náhlému uzávěru mozkové tepny a následné nedokrvenosti mozku za uzávěrou. Ischemická choroba dolních končetinje další běžnou podobou KVO. Jedná se o onemocnění tepen dolních končetin. Dlouhodobá nedokrevnost vede ke vzniku kožních defektů, které se špatně hojí, a v případě úplného tepenného uzávěru je dolní končetina ohrožena odúmrtí tkáně s následnou infekcí.

Na základě této cholesterolové teorie nás lékaři a časopisy už několik desítek let varují před nadbytkem cholesterolu ve stravě a žilách. Výrobci potravin se bez potíží přizpůsobili volání po nízkocholesterolové dietě a hbitě zaplnili pulty obchodů stovkami dietních nízkocholesterolových a nízkutučných potravin. Populární média a dietologové teorii přebrali a vesele šířili dále (mnozí vlastně stále šíří). Sama jsem na základě studií vykonaných a prezentovaných lékaři upozorňovala na zvýšení rizika KVO při vyšším příjmu cholesterolu a nasycených mastných kyselin, tj. potravin živočišného původu. Dnes je však čím dál jasnější, že souvislost mezi cholesterolem ve stravě a KVO není ani zdaleka jednoznačná.

Podle odborníků je samotný cholesterol nevinný a skutečným problémem jsou mnohé potraviny, které jsou doporučovány pro zdraví cév. Chlesterol není primární příčinou srdečních onemocnění. Cholesterol je v organismu nezbytný pro tvorbu buněčných membrán, hormonů, vitamínu D a žluči, jež napomáhá trávení tuků. Cholesterol je zásadní součástí mozkových buněk a je nezbytný pro správné fungování mysli. Mnohé studie zjistily souvislost mezi velmi nízkou hladinou cholesterolu a zvýšením rizika výskytu rakoviny, hormonálních poruch a deprese. Cholesterol se stane problémem v okamžiku, když se v důsledku primárního poškození cév zánětem začne společně s některými druhy tuků usazovat v poškozených cévách a snižovat jejich průchodnost. Snížení až ucpání průchodnosti cév je následně příčinou jednoho z KVO. Samotné snižování cholesterolu v potravě anebo krvi proto neřeší příčinu potíží. Uvedená fakta vysvětlují, proč po mnohaleté masivní konzumaci nízkocholesterolových a nízkotučných diet se statiny (léky snižující hladinu cholesterolu, které dnes v určitých vyspělých zemích užívá až čtvrtina dospělé populace) stále přibývá KVO. Cholesterol se přitom neusazuje na stěnách zdravých cév, ale plní v organismu mnohé nezbytné funkce, pro které je určen. U člověka se zdravými cévami nepřispívá cholesterol ke vzniku KVO. Faktem ale je, že poškozený zoxidovaný cholesterol je škodlivý, a právě ten se přednostně stává součástí cévních plaků.

Na tato nová fakta doposud nezareagovala velká část lékařů, výrobci potravin ani běžná média. Články o cholesterolové lži se však čím dál častěji objevují v alternativních médiích, zejména se šíří cestou internetu.

Za nejděsivější považuji, že své „pravdy“ (teorie o cholesterolu a KVO) se stále pevně drží farmaceutický průmysl a nadále tvrdě prosazuje předepisování statinů, tj. léků snižujících hladinu cholesterolu. Poslední kreativní myšlenkou farmaceutů je doporučovat pravidelné pojídání statinů dokonce zdravým jedincům coby prevenci. V médiích se objevuje i návrh na bezplatné přidávání balíčku statinů k hamburgerům ve fast food restauracích a farmaceutický gigant Pfizer právě připravuje k uvedení na trh žvýkací dětskou formu Lipitoru, léku ze skupiny statinů. U statinů je jasné pouze to, že snižuji hladinu cholesterolu, ale neexistují jednoznačné studie, které by prokazovaly, že by snižovaly riziko vzniku KVO, a především úmrtnosti na KVO. Současně patří mezi nežádoucí účinky statinů např. bolest až ochrnutí svalů a poruchy paměti.

Nejběžnější příčiny zánětů

Nezdravá a nepřirozená strava, tj. nadbytek průmyslově upravovaných potravin, v tomto případě zejména jednoduchých cukrů, a paradoxně i velkého množství průmyslově upravovaných rostlinných olejů.

U cukrů je dnes snad největším problémem excesivní konzumace fruktózy v podobě tzv. high fructose corn syrup (HFCS), jenž je základem snad všech průmyslově upravovaných potravin. Fruktóza se nepřenáší do buněk s pomocí inzulinu, což se může zejména z krátkodobého pohledu zdát jako prospěšné, a to zejména  pro diabetiky, ale z dlouhodobého hlediska je vysoce nevýhodné pro všechny. Fruktóza se totiž při nadbytečném příjmu urychleně přeměňuje na nevýhodné tuky a organismus zatěžující metabolity. Cukry navíc díky depleci minerálních látek v organismu podporují vznik tzv. kyselinotvorného prostředí, které je příznivé pro rozjvinutí zánětlivé reakce.

Z tuků se na vzniku KVO podílejí především margaríny s trans mastnými kyselinami (ano, právě produkty, které nám byly potravinářským průmyslem a lékaři léta nabízeny jako řešení KVO potíží), ale také nadměrná konzumace rafinovaných rostlinných olejů, která vede k excesivnímu příjmu jinak prospěšných omega 6 mastných kyselin (MK), a takto i velmi nezdravému poměru v příjmu omega 6: a omega 3 MK. Některé omega 6 mastné kyseliny navíc v organismu metabolizují za vzniku kyseliny arachidonové, která se podílí na vzniku zánětlivých reakcí. Oleje s omega 6 MK jsou oblíbené u výrobců potravin, protože jsou stabilnější, zatímco oleje s citlivějšími omega 3 MK potravinářský průmysl téměř vůbec nepoužívá a nabízí jen minimálně.

Tuto výbušnou kombinaci jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů doplňte koktejlem chemických aditiv se zbytky chemie z konvenčního zemědělství a recept na katastrofu nejen pro naše cévy je hotov.

Shrnutí řešení, které nám nabídly potravinářské a farmaceutické firmy

  • Margaríny s trans mastnými kyselinami.
  • Široká nabídka nízkotučných potravin, ve kterých byl tuk většinou nahrazován škroby (cukry).
  • Statiny (léčiva snižující hladinu cholesterolu v krvi) s celou řadou závažných nežádoucích účinků.
  • Doporučení dopřávat si rafinovaných rostlinných olejů s převahou omega 6 mastných kyselin.

Cholesterolová teorie vedla k masívní konzumaci nízkotučných potravin, včetně zvýšení příjmu jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů, které významně podporují vznik zánětů v organismu. Výsledkem jsou neustále stoupající počty KVO, ale navíc i obezity a diabetu. Všechny jsou přímo propojené s uvedenými nevhodnými doporučeními.

Prevence zánětů

Přirozená strava s dostatkem vitamínů, minerálních látek, enzymů, fytochemikálií a vlákniny.

Jak je možné, že vegetariáni a další příznivci rostlinné stravy mají nižší riziko vzniku KVO* než konzumenti dnes běžné masité stravy, když by konzumace cholesterolu (živočišných potravin) neměla ovlivňovat KVO? Podle mne je vysvětlením, že zdravotní prospěšnost rostlinného stravování je dána typickou přednostní konzumací přirozených potravin s mnoha cennými ochrannými živinami před jakýmikoliv polotovary. Mnozí zástupci vegetariánů a spol. vedle zdravého stravování navíc vedou zdravý životní styl spojený s dostatkem pohybu, nekuřáctvím, vyhýbáním se drogám, zdravým spánkovým režimem apod. Potřebný cholesterol není nezbytné přijímat ve stravě, organismus si jej sám produkuje, a proto nikomu nehrozí deficit cholesterolu.

Je řešením mléko, vejce a maso?

Příjem mléka byl a skutečně je rizikem pro vznik KVO, ale dnes už podle mne lze usuzovat na to, že viníkem není mléko samotné, ale jeho nepřirozené technologické úpravy, jako např. pasterizace a homogenizace. Nepasterované mléko nejen že není příčinou alergie, ale nezvyšuje ani riziko vzniku KVO. Pasterované mléko je totiž nejběžnějším potravinovým alergenem, a v případě, že alergie není řešena kauzálně (naprostá eliminace pasterovaného mléka včetně všech výrobků, ve kterých se nachází) způsobuje chronické zánětlivé reakce v organismu, a tím podporuje ukládání cholesterolu a tuků v cévách. Podávání antihistaminik alergikům není řešení příčiny problému, ale pouhé potlačování zevních projevů alergie. Pasterizace navíc ničí v mléce přirozeně přítomná probiotika, a následkem toho (na rozdíl od nepasterovaného mléka) nepřináší žádný prospěch trávícímu traktu.

Vejce se zdají být bezproblémová, přestože (vzhledem k jejich produkci) sama doporučuji jen ta z organického chovu anebo místních tržnic, kde farmáře znáte. Zásadní je však stále jejich šetrná úprava, to znamená spíše krátké povaření než smažení na rostlinných olejích, při kterém cholesterol obsažený ve vejcích snadno oxiduje, a navíc rostlinné oleje příjem vajec obohatí o omega 6 MK.

Maso je na vrcholu potravinového řetězce, což prakticky znamená, že se v něm hromadí veškerá rezidua z konvenčního zemědělství. Maso dnešních zvířat je díky nepřirozenému nezdravému krmení podstatně nižší kvality, než tomu bývalo dříve.

Podle mne jsou proto výživové směry upřednostňující rostlinnou stravu (plant based diets) stále velmi zdraví prospěšné, a to nejen pro lidi. O ekonomické a ekologické výhodnosti rostlinného stravování jsem však už vícekrát psala, a proto nyní detailněji popisuji pouze zdravotní stránku problematiky. Výborným příkladem prospěšnosti příjmu potravin z rostlinných zdrojů oproti živočišným jsou například vlašské ořechy, které dodávají omega 3 mastné kyseliny, ale na rozdíl od mořských ryb bez rizika současné konzumace těžkých kovů (zejména rtuti).

Nízkocholesterolová dieta

Dodržování nízkocholesterolové diety má stále význam ve vzácných případech genetického defektu metabolismu cholesterolu (familiární hypercholesterolemie), při kterém jeho hladiny v krvi dosahují extrémních hodnot, a také možná u tzv. cholesterol senzitivních jedinců, ale odhady počtů takových jedinců nejsou jednoznačné, objevují se dokonce pochybnosti o tom, zda vůbec existují. Donedávna se doporučovala nízkocholesterolová dieta všem, dnes běžněji asi třiceti procentům tzv. citlivé populace. Vzácná genetická porucha ani určité procento na cholesterol senzitivních jednotlivců však nedokáže ospravedlnit plošné doporučování zdraví neprospěšných diet, a už vůbec ne léků se závažnými vedlejšími účinky.

Pravidelná konzumace nezdravých průmyslově upravovaných potravin s nadbytkem jednoduchých cukrů, trans mastných kyselin a omega 6 MK zvedá riziko výskytu KVO mnohonásobně více než samotný přijem cholesterolu. Tato nová teorie dobře vysvětluje i jinak paradoxní fakta:

  • Proč eskymáci netrpí epidemií KVO navzdory jejich stravě s extrémně vysokým příjmem cholesterolu a nasycených mastných kyselin (živočišných tuků). Cholesterol samotný není příčinou KVO.
  • Proč záliba Francouzů v tučných sýrech a krémových dezertech není doprovázena vyšším výskytem KVO oproti zemím, ve kterých jsou ženy pravidelně na dietách. Francouzi jedí především kvalitní přirozené potraviny s dostatkem ovoce a zeleniny, mnohem menší množtví polotovarů, vaří čerstvá jídla z kvalitních surovin namísto pouhého přihřívání polotovarů, nevečeří ve fast food restauracích.
  • Studie, ve kterých nízkotučná a nízkocholesterolová strava vedla až k reverzi cévních plaků. V těchto studiích se vedle nízkotučné diety podávala zejména zdravá, přirozená, převážně rostlinná strava s mnoha ochrannými faktory, režim byl navíc doplněn pohybem a psychoterapií.

Moje doporučení:

  • Maximálně upřednostňujte přirozené potraviny s převahou rostlinných zdrojů.
  • Omezujte (a nejlépe úplně vylučujte) konzumaci průmyslově upravovaných potravin, a to zejména potravin s obsahem jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů.
  • V případě konzumace živočišných potravin upřednostňujte ty z organického zemědělství; u mléka ideálně to nepasterované.
  • Denně do jídelníčku zařazujte nejrůznější druhy zelenin s důrazem na tmavé listové saláty.
  • Vyhýbejte se margarínům s trans MK a potravinám obsahujícím margaríny a HFCS.
  • Příjem rostlinných olejů bohatých na omega 6 MK vyrovnávejte příjmem zdrojů omega 3 MK. Upřednostňujte kvalitní máslo před margaríny, především mazání chleba čímkoli nahraďte zálivkami a dipy z prospěšného olivového oleje, který je nejlepším zdrojem omega 9 MK.
  • Z jídelníčku zcela vyřaďte soft drinks s nadbytkem kukuřičného sirupu (HFCS), sladké pečivo, které kombinuje zdroje trans mastných kyselin a jednoduchých cukrů, smažená jídla v restauracích, která se přednostně připravují z rostlinných olejů bohatých na omega 6 MK.

* Effects of a long-term vegetarian diet on biomarkers of antioxidant status and cardiovascular, Nutrition. 2004 Oct;20(10):863-6.

Důležité doplnění: V případě geneticky dané hypercholesterolémie jsou léky zpravidla potřebné a prospěšné, ale jedná se pouze okolo jednoho procenta ze všech případů.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

81 responses to “Cholesterol – kde je pravda?”

  1. Linda napsal:

    Dnes mi lékařka sdělila, že můj cholesterol je v nadměrné výši ( 7,6 ) a je to velmi nebezpečné. Začala jsem brát lék Sortis (atorvastatinum). Dietu mi však nedoporučila, že by to teď stejně nepomohlo.
    Léčím se pár let na štítnou žlázu ( Euthyrox 100 ). Jím málo a přesto přibírám. Jezdím denně na kole, ale nehubnu. Pohybu mám doma i v zahradě a okolo domu dost, nepomáhá to.
    Nesladím, ale ke kávě a čaji si dám „sladkost“. Málo smažím, občas používám olivový olej. Mám ráda mléko a mléčné výrobky – zvláště bílý jogurt a tvaroh. Maso máme asi 1 – 3x týdně, i méně.
    V naší rodině je opakované onemocnění štítné žlázy. Maminka umřela na infarkt – nikdy nebyla léčena na štítnou žlázu, vysoký cholesterol a srdce. Určitě tyhle problémy měla, ač její lékař nás i ji o ničem neinformoval.
    Trochu jsem se dnes vyděsila. Co dělám ještě špatně ?
    Děkuji. Linda

  2. Je těžké, takto na dálku a s velmi omezenými informacemi, vyhodnocovat Vaši situaci. Obecně jako nejdůležitější bych v případě vysokého cholesterolu doporučovala maximální omezování jednoduchých cukrů, rostliných olejů s nadbytkem omega 6 MK a tepelně poškozených tuků. Detailnější informace o terapii vysokého cholesterolu popisuji i v kategorii první pomoci pod heslem: Vysoká hladina choolesterolu.

  3. Terezie napsal:

    Tak to je hodně drsné zjištění… Ještě že už mám hodně dlouhou dobu nedůvěru v margaríny a podobné ‚uměle‘ vyráběné potraviny. Upřednostňujeme máslo a rostlinné oleje (pokud možno geneticky nemodifikované). Úplně s Vámi souhlasím, co se doporučení týká; když se nad tím člověk zamyslí, vlastně bychom k tomu měli dojít pomocí zdravého selského rozumu, ale hádám, že vliv reklamy a médií obecně je holt příliš silný.

  4. Luděk napsal:

    Obávám se, že stále trvající a úspěšně šířené dezinformace ohledně cholesterolu nebudou způsobeny neznalostí, ale silným tlakem korporací a farmaceutických firem majících obrovské zisky na výrobě margarínů a prodávajících kvanta léků na neexistující problémy. Kdo by se kdy nadál, že ve druhé dekádě 21. století bude debilizace společnosti tak rozsáhlá a propracovaná.

  5. Petr Ježek napsal:

    Máte, Margit, velmi solidní znalosti o skutečné fyziologii a souvisejících procesech v lidském organismu. Cholesterol je pro lidský organismus v obou formách (LDL, HDL) zcela nepostradatelný a za komplexního a balancovaného příjmu živin v potravě zcela neškodný a naopak vysoce prospěšný. Stručně, jeho diagnostikování na bázi krevního vzorku se týká výhradně cholesterolu unášeného krví, nikoli cholesterolu usazovaného na cévní stěně. Ostatně, nejvíce cholesterolu si náš organismus vyrobí sám v játrech, protože jej trvale potřebuje, takže příjem z vnějšku v potravě je mnohem méně podstatný (byť dodatečný cholesterol může napomoci arteriální sedimentaci, je-li ho příliš). Vyvážená strava s vysokým podílem průmyslově nezpracovaných nebo alespoň nevhodným způsobem nezpracovaných potravin s pravidelným vyšším příjmem vitamínu C (neumíme si jej v těle sami vyrobit jako např. psi a kočky) a komplexu přírodních enzymů a minerálů (v tabletách a tobolkách jen v nouzi!) je nejlepším preventivním „lékem“.

  6. Klára napsal:

    @Linda: Mám podobnou zkušenost, kdy několik lékařů vysokou hladinu cholesterolu komentovalo tak, že je nezbytné nasadit léky a potravou se nic nevyřeší. Rozhodla jsem se pro pokus a řekla si, že dočasně budu léky ignorovat a začnu je brát teprve, až se skutečně potvrdí, že stravou s cholesterolem nepohnu. Po třech měsících na kontrolním měření lékařka užasla, protože cholesterol byl v normě a já jsem jí řekla, že jsem doposud léky nebrala (jsou to nepříjemné situace, ale pokud se lékaři nesetkají s živoucími příklady opačného, budou mít všechny důvody držet se jen ordinování léků). Později se podařilo takto snížit cholesterol i manželovi. Omezili jsme živočišné výrobky, výrazně utlumili sladké a při vaření jsem se inspirovala v knížkách Hany Zemanové v tom, která zelenina, obiloviny apod. podporují snižování cholesterolu.

  7. radush napsal:

    Milá Margit, článek se mi líbí, jen je bych Vám vytkla pár věcí, ke kterým byste měla jako obdorník přihlédnout. V dnešní době, kdy se margaríny nevyráběji hydrogenací a obsah trans nenasycených mastných kyselin se pohybuje pod hranicí 2 %, je již doporučení vyhýbat se margarínům dávno překonáno. Naopak bych si dala pozor na bio másla, kde se množství trans mastných kyselin pohybuje kolem 7 %. Které máslo je tedy podle Vás to kvalitní? Dále bych se Vás ráda zeptala odkud čerpáte informaci, že jsou doporučovány tuky s převahou n-6 nenasycených mastných kyselin. Podle mnoha zdrojů jsem si jako spotřebitel vyčetla, že bych měla konzumovat více olivového a řepkového oleje, čili oleje s převahou mononenasycené kyseliny olejové a v případě řepokového oleje i s významným zastoupením n-3 nenasycených mastných kyselin.

  8. Dobrý den, v příspěvku je jasně uvedeno, že margaríny nám byly roky doporučovány i když obsahovaly trans MK, tj. použila jsem minulý čas. Dnes margaríny skutečně trans MK neobsahují, ale přesto není žádný důvod je doporučovat, viz. můj novější text v encyklopedii: http://www.margit.cz/encyklopedie/margariny/
    Rostlinné oleje (ty nejběžnější s převahou omega 6MK) se také desítky let doporučovaly jako nejvhodnější tuky a až v posledních letech se doporučování přesunuje na mononenasycené MK. Přesto základem margarínů jsou zpravidla rostliné oleje s převahou omega 6 MK a margaríny včetně těch stále hydrogenovaných jsou základem běžných polotovarů. Nevidím žádný důvod měnit doporučení shrnující tento text.

    http://www.margit.cz/encyklopedie/margariny/

  9. Slávka napsal:

    Dobrý den.
    Prosila bych o radu, zda má smysl užívat lecithin. Mám cholesterol 7 a lékař řekl, že je to sice na léky, ale že mi je nedoporučuje pro velký výskyt vedlejších účinků. Moje maminka i bratr mají taky zvýšený chol., takže si myslím, že to mám dědičné. Maminka opravdu měla velké problémy při užívání léků na snížení chol. Bolesti kloubů a svalů. Po vysazení tyhle problémy odezněly.
    Děkuji. Slávka

  10. Dobrý den,
    nejdůležitější bude dodržování zdravé výživy, jak popisuji na webu. Užívání lecitinu vyzkoušet lze, na pár týdnů, a dále se rozhodnout podle výsledků a také konzultaci s Vašim lékařem. Margit

  11. Jaroslav Košťál napsal:

    Dobrý den, nejprve chci poděkovat za zajímavý článek a dále bych rád znal Váš názor na snížení hladiny cholesterolu snížením hladiny homocysteinu pomocí vitamínu B6, B9, B12, tak jak o tom informuje MUDr. Karel Erben.
    Děkuji Jaroslav Košťál :-)

  12. Dobrý den pane Košťál,
    snížení homocysteinu je určitě moc důležité a s pomocí vitamínu B ta nejlepší cesta. Z přípravků pro snížení homocysteinu mohu doporučit český rakytníkový sirup Ra-vit, který najdete běžně v internetových obchodech. Margit

  13. Slávka napsal:

    Dobrý den. Děkuji za předchozí odpověď a jestli můžu, ráda bych se ještě zeptala na pár věcí. Jak rychle se cholesterol usazuje v cévách? Prý to trvá léta, má proto vůbec smysl na “ stará kolena“ užívat léky na snížení? Pokud ze začnou léky brát, dojde i k odstranění usazeného cholesterolu v cévách? Jak je to s vedlejšími účinky léku na snížení a existují léky s menším rizikem vedl. účinků na svaly? Mám totiž tetanii a postpolio syndrom a tak se obávám problémů v tomto směru. Nemám nadváhu, spíš naopak, nejím tučné a stravuji se myslím docela zdravě. Je nějaký přístroj na měření chol. na doma? Děkuji. Slávka.

  14. Dobrý den Slávko, je pravda, že cholesterol semůže v cévách usazovat léta. Pro posuzování smyslu užívat jakékoliv léky je třeba vycházet z aktuálního stavu a ten je nezbytné konzultovat s Vašim lékařem. Proto se prosím s dalšími otázkami obraťte přímo na něj. Margit

  15. Kristina napsal:

    Také mám vysoký cholestrol, 7,5 u svého lékaře jsem odmítla nabídku léků na snížení, rozzlobil se na mě a uklidnil se, až když jsem podepsala vyjádřeníí na odmítnutí. Vyznávám zdravý životní styl, nekouřím, nepiji, stravuji se převážně vegetariánsky, denně chodím pěšky do práce, pracuji na zahrádce.Je pravda, že mám ráda sladké.
    Zabývám se čínskou diagnostikou a mám vypozorováno, že lidé, včetně mně, kteří se narodili v roce Dřeva-(orgány játra, žlučník), jsou ohroženi víc než ostatní. Z  antroposofické medicíny jsou poznatky, že každý národ, jako skupinová duše, vlastní společné éterné tělo, které se vyznačuje určitým sklonem k nemocem; proto jsou Eskymáci k tomuto onemocnění imunní, ale můžou mít jiné problémy. (zdroj R. Steiner, Mudr. Michaela Glöckler). Současná medicína je celkově ve slepé uličce a dostane se z ní, až pochopí, že člověk je ryze individualizovaná duševně-duchovní bytost.

  16. Astra napsal:

    Dobrý den, snažím se jíst zdravě, tedy maso konzumuji jen sporadicky, převažuje u mne zelenina (čínské/pekingské zelí, rajčata, mrkev, cibule, česnek), kterou požívám převážně v syrovém stavu. Také mám v oblibě vajíčka na všechny způsoby (smažím na jednodruhovém řepkovém oleji). Nesladím kávu ani čaj, ani jiné nápoje, vše bez cukru, občas si místo toho dám nějaký zákusek. Dost konzumuji jogurty. Takže -suma sumárum – lehká jídla a v menším množství, přesto mám cholesterol trvale v rozmezí 7 – 9. Mám postpolio syndrom, takže jsem pohybově poněkud omezena, ale to snad nemá takový vliv… a pořád mne pálí žáha, snad už i z vody. Vyzkoušela jsem Maalox, Ranisan atd., z jedlé sody se mi akorát vyždímá žaludek a pak mám jen hlad. Léky na cholesterol neberu, nechci si ještě zničit játra. Máte na tyto výše uvedené potíže nějakou radu? Předem dík a srdečně zdravím
    >Astra<

  17. Dobrý den, trvale vyšší cholesterol je při převážně zeleninové stravě s omezeným cukrem neobvyklý, ale důležitější než hladina samotného cholesterolu jsou další ukazatele popsané v textu. Pálení žáhy určitě doporučuji řešit s terapeutem, ideálně lékařem zabývajícím se i tradiční čínskou medicínou anebo ayurvédou. Je třeba zjistit příčinu potíží a tuto cíleně řešit. Margit

  18. Linda napsal:

    Dobrý den , přečetla jsem si Váš zajímavý příspěvek a prosím o radu. Je mi 69let, nemám nadváhu. Přes 10 let jsem brala statiny a letos pro bolest stehenního svalu, mě je lékařka doporučila vysadit. Cholesterol se opět zvýšil na 6,4mmol/l ( LDL-3,4 HDL-1,8). Mám tedy držet dietu. Protože mám také hraniční osteoporózu(T-skore -2,5), nevím jak kombinovat potraviny. Doporučovaná vláknina při cholesterolové dietě, např. fazole, rajčata, listová zelenina, snižují LDL, ale zároveň zabraňují vstřebávání vápníku. Lze najít nějaký kompromis? Předem děkuji a srdečně zdravím. Linda

  19. Dobrý den Lindo, doporučuji zkusit přijímat nejen vyšší obsah vápníku, ale také více vitamínu D a K2, které podporují ukládání vápníku do kostí. Detailněji popisuji v:
    http://www.margit.cz/vitamin-k2/

    Pro zajištění udržení vápníku v kostech je potom nezbytný pravidelné posilovací cvičení. Vláknina, v množstvích obsažených v běžné zdravé stravě, ovlivňuje vápník jen omezeně. Hlavním problémem jsou oxaláty a šťavelany, které se nacházejí zejména ve špenátu a rebarboře. Margit

  20. Viera napsal:

    Milá Margit, po niekoľkých dňoch hľadania na internete, som sa prepracovala k vášmu článku o cholesterole, ktorý mi pomohol získať nadhľad a upokojil ma po tom, čo mi lekárka oznámila zvýšený cholesterol (6,83). Dala mi tri mesiace na to, aby som urobila všetko pre to, aby sa mi hodnoty posunuli k priaznivejším číslam, inak budem podľa jej slov nútená užívať lieky na jeho zníženie, čomu sa chcem za každú cenu vyhnúť.
    Mám 47 rokov, meriam 164 cm a vážim 54 kg. V stravovaní sa držím „sedliackeho rozumu“ – ovocie, zelenina, olivový olej, vyprážané jedlá zriedkavo, vylúčila som salámy a párky, pri varení používam v rozumenej miere bravčovú masť, klasické maslo, celozrnný chlieb a pečivo z domácej pekárne. A práve pri chlebe a pečive nie som si celkom istá. Posledný týždeň (po zistení výšky môjho cholesterolu) som preštudovala množstvo informácií o tom „najsprávnejšom“ stravovaní. Prepracovala som sa až k paleo diéte, ktorá ma šokovala tým, že živočíšne tuky nám škodia práve v kombinácii so sacharidmy, ktoré sú vraj najviac obsiahnuté vo výrobkoch z múky. Podľa tejto diéty treba chlieb, pečivo a cestoviny úplne vylúčiť. Pravdupovediac, toto ma najviac vydesilo, pretože celozrnný chlieb a pečivo konzumujem denne spolu so zeleninou a olivovým olejom. Mohli by ste mi prosím povedať váš názor na vhodnosť, či nevhodnosť týchto potravín? Vo vašich článkoch píšete, že je potrebné vylúčiť jednoduché sacharidy, ktoré sú (podľa mojich zistení) v bielej múke, to znamená, že výrobky z celozrnnej múky nepredstavujú také riziko?
    Vopred ďakujem za vašu odpoveď.
    Viera

  21. Dobrý den Viera, s názorem, že nadbytek polysacharidů může také být riskantní souhlasím a pro vyzkoušení doporučuji nyní na těchto pár zkušebních týdnů veškeré pečivo maximálně omezit. Vím, že paleo dieta občas pomáhá, ale sama ji považuji za příliš extrémní a riskantní z důvodů nízké kvality dnes běžně nabízených živočišných potravin. Držím pěsti ať se Vám podaří situaci zvládnout. Margit

  22. irena Hrabcová napsal:

    Dobrý den,

    můj cholesterol je již několik let vyšší, nyní se vyšplhal na 7,63. Léčím se na štítnou žlázu a na arytmii. Užívám cca 9 let euthyrox 75 a 4 roky concor 2,5 denně. . Jím velmi malé porce, nekouřím, nepila jsem alkohol 15 let. Sice nesportuji, ale jsem celé dny v pohybu. Přibírám každý rok cca 1-2 kg. Měřím 163/65kg .Před léčbou euthyroxem jsem vážila 57 kg. Nesladím 35 let. Jím přírodní jogurty, šunku, celozrnné pečivo, chleba s máslem si dopřeji jednou za měsíc, každý den 250g rajčat, odšťavuji jablka, mrkev, pomeranče atd. Smažený řízek si jednou za 10 dní dopřeji. Čokoládu 2-3x týdně ale hořkoui, 5dkg. Při kontrole štítné žlázy, kdy jsem odmítla léky na snížení cholesterolu, mi paní internistka doporučila pít 2dl červeného vína denně.I když mi moc nechutná, začala jsem s touto léčbou.V únoru a nyní v červenci jsem měla ošklivé horečnaté virozy a brala vždy 10 až 11 dní ATB Zinat 500 po 12 hodinách. Tento týden jsem byla na kontroním odběru krve a praktická lékařka mi řekla, že mám málo železa, zvýšené sice malinko, ale zvýšené jaterní testy a cholesterol, 7,63! Dala mi tři měsíce, abych dietou snížila cholesterol.Víno i 1 dl mi zakázala. Prý i to malé množství zvyšuje jaterní testy. Můžete mi poradit co s tím? Je mi 64 let. Za odpověď předem děkuji. Iren

  23. Dobrý den Iren, omlouvám se, ale takto komplexní potíže není možné řešit v rámci online poradny. Určitě doporučuji více konzultovat s Vaší lékařkou a nejlépe ji i požádat o doporučení k dietní sestře, která by s Vámi dala stravovací režim do pořádku Margit

  24. Dáša napsal:

    Dobrý den,
    p.doktorko,mám cholesterol 8.4 po odmítnutí statin.Mám zvýšený cukr,bojím se že ze statin získám diabetes, po vysazení statin se cítím lépe,jsem víc aktivní a dušnost vymizela..Mám dotaz zda studie ukazují jak vysokých hodnot může neléčený cholesterol dosáhnout a jak vysokého věku se tito nositelé vysokého cholesterolu dožívají věku.
    Dále mám dotaz když už pacient nemůže statiny užívat z jakéhokoli důvodu tak už vlastně zůstává svému osudu a děj se vůle boží??? Mám prosím ještě jeden dotaz na lék zvaný CHOLESTYRAMIN pro těhotné-zda je bez vedlejších účinků a jestli existuje statin vůbec bez vedlejších účinku.Děkuji za vyčerpávající odpověď.Dáša

  25. Dáša napsal:

    Dobrý den,
    p.doktorko,mám ještě dotaz, doporučuje se užívat KOENZYM Q 10 který údajně výrazně snižuje riziko vedlejších účinků statin.Můžu bílý cukr nahradit cukrem třtinovým v omezeném množství?Děkuji Dáša

  26. Dobrý den Dášo,
    obecně platí, že každý lék může mít vedlejší účinky a u Cholestyraminu se nepředpokládají, ale ani je není možné zcela vyloučit, jeho užívání v těhotenství musí vždy schválit lékař, který posoudí poměr prospěchu a rizik.
    Omlouvám se, ale nemám jednoznačné odpovědi na další otázky, exitují tisíce studií o cholesterolu, ale mnohé z nich docházejí i k hodně rozdílným závěrům a doporučením, jako např. jsou i doporučení i jen mírně zvýšený cholesterol statiny snižovat se kterým jiné studie a odborníci, včetně mě, nesouhlasí. Margit

  27. Dobrý den, u cukrů je více zásadní než druh množství, a proto každé snížení má velký význam a mohu jen doporučit. Ano, při užívání statinů je vhodné brát i Coenzym Q10. Margit

  28. Dáša napsal:

    Dobrý den,
    paní doktorko,omlouvám se a opět se vrátím k otázce jak vysokých hodnot může cholesterol
    dosáhnout.Já mám 8.4,má nadřízená má 11 a přesto jí lékař nedoporučil statiny. Mne ale zajímá jak vysoký cholesterol byl ve statistikách zaznamenán.Paní doktorko,jsem z Ostravy a ráda bych našla lipidemickou poradnu sdílející Vaše názory.Ještě jednou děkuji Dáša

  29. Dobrý den Dášo,
    nedokáži vysvětlit, proč lékař nedoporučil statiny pro vaši nadřízenou. Při uvedené vysoké hodnotě cholesterolu bych to sama předpokládala. Hodnotu nejvyššího zaznamenaného cholesterolu skutečně neznám a jednotlivé lipidemické poradny nemám šanci sledovat a posuzovat. Proto se moc omlouvám, že více nepomohu. Doporučuji zkusit s vašim lékařem probrat možnosti dietoterapie anebo jej požádat na vhodného spolupracujícío dietolog. Margit

  30. Veronika napsal:

    Dobrý den paní Slimáková, před pár dny manželovi (33 let) zjistila lékařka z krve zvýšený cholesterol. Bohužel znám pouze celkovou hodnotu a to 5,5 a ta se mi nezdá ještě tak dramaticky vysoká, od lékařky však přišel s tím, že má velmi vysoké riziko infarktu, s receptem na Rosucard 20 mg (statin) a ukázkovým jídelníčkem od Danone.
    Patříme mezi ty, kteří spíše poslouchají své tělo, stravujeme se tak nějak od všeho něco, avšak polotovarům se spíš vyhýbáme a výrobky typu Danone a podobné jsem nikdy nekoupila a kupovat odmítám. Plánujeme co nejdříve navštíavit odborníka na tradiční čínskou medicínu, což považuji za jediné řešení. Zajímá mě však Váš názor na výše popsané řešení, k jakému lékařka přistoupila. Děkuji moc za Váš čas a názor.
    Zdravím a vše dobré, Veronika.

  31. Dobrý den Veroniko, s Vašimi pochybnostmi o hodnocení stavu, předpisu statinů a jídelníčku od Danone naprosto souhlasím. Vedle konzultace s odborníkem na TČM bych doporučila zkusit najít i jiného lékaře. Margit

  32. Pavel napsal:

    Dobrý den paní Margit. Se zájmem jsm si přečetl Váš článek, který v podstatě kopíruje současné názory na stravování a životní styl. Tyto názory, jak mně jistě dáte za pravdu, se mění každých 5 až 10 let. Přečetl jsem si všechny zde uvedené příspěvky a došel k závěru, že žádné diety ani léky v otázkách cholesterolu nic v zásadě nevyřeší. Můj kolega se snaží dodržovat zásady uvedené Dr. Erbenem, dokonce se stravuje tak, aby přijímal tuky (nas/nenas) v doporučovaném poměru 1:3. Neustále každému vysvětluje teorii buněčných membrán…. a výsledek je jaký? Žádný. Je na tom pořád stejně. A tak jsem došel k závěru, že nejlepší je stravovat se tak, jak se stravovaly naše babičky. Ty jedly to, co bylo. Kde by v zimě vzaly ovoce a zeleninu? Kde by vzaly maso, když nebyly mrazáky? A co bylo podstatné – bylo málo jídla a tak se nemohly přejídat. A denně chodily na pole jednotit cukrovku. Moje babička se takto dožila 94 let. Většina teorií na zdravý životní styl abstrahuje od genetických dispozic a je jako výchdisko zaměřena na vegetariánskou stravu a dále na jógu, ájurvédu, čínskou medicínu a další alternativní medicíny. A když k tomu přidám homeopatii a teorii o stravování v závislosti na krevní skupině, tak už si myslím, že se lidstvo zbláznilo.
    Paní Margit, můžete prosím zaujmout stanovisko k mému názoru?
    Zdraví Vás Pavel.

  33. Dobrý den Pavle, určitě navrhujete spoustu rozumného. Sama si myslím, že stravovací způsob zdravotní stav ovlivňuje, ale ta nejlepí doporučení jsou naprosto jednoduchá a skutečně ke zdravému jezení není třeba studovat žádné výživové teorie. Margit

  34. Marie napsal:

    Dobrý večer paní Slimáková.S vysokým cholesterolem se léčím 30let,až do roku 2012 kdy mě v lékárně zamněnili Simvacard za levnější variantu jsem začala mít problémy.Přestože jsem léky užívala najednou jsem měla loni cholestero na 7,2mmol a navíc se umně projevila intolerance na statiny,loni mě dělali genetiku s negativním nálezem.Letos v červnu na kontrole v poradně jsem měla 7,8 a teď v září při preventivce 8,3.Za poslední dva roky jsem výrazně snížila váhu z 80kg na 52kg při výšce 161cm.Jím zdravě minimálně dva roky jsem nesnědla ani plátek jakékoliv uzeniny,maso jím pouze drůbeží tak jednou za dve tři měsíce.Tak bych potřebovala radu v čem je zakopaný pes,hubla jsem hlavně proto abych nemusela užívat léky.Teď beru 14dnů nový lék,začal mně bolet žaludek a rozhodilo mě to zažívání.Nebylo by nakonec lepší nic nebrat a cítit se dobře,pokud to tak bude pokračovat budu mít cholesterol za rok na 10mmol jako když mě ho zjitili poprvé.Poraďte prosím Marie.

  35. Dobrý den Marie,
    Vašemu textu plně nerozumím, píšete o 30 letech terapie od roku 2012, ale možná jde jen o překlep. Snížení hmotnosti je bezva, otázkou je jestli namísto masa nekonzumujete více tepelně zpracovaných rostlinnách olejů, margarínů a cukrů, které možná hladinu cholesterolu a tuků celkově ovlivňují ještě hůře. Doporučuji vyzkoušet i omezení těchto a s Vašim lékařem probrat možnost vyzkoušení vysazení statinů při intenzivnšjším sledování hladiny cholesterolu a popřípadě i dalších rizikovývh faktorů zánětu. Margit

  36. Jaroslava Hillová napsal:

    Dobrý den paní Margit,

    líbí se mi Váš článek a ráda bych se podle Vašich rad řídila. Byla mi totiž diagnostikována právě ta nepříjemná věc, o které píšete, že se nevyskytuje často, jestli vůbec ano, a to je geneticky daná hypercholersterolémie. Pojídala jsem několik roků statiny, až jsem se dozvěděla o jejich nežádoucích účincích, údajně způsobují také rakovinu slinivky břišní. Odmítla jsem je. Po čase mi stoupl cholesterol přes 8 mmol/l a vždy byl vysoký hlavně LDL a rovněž triglyceridy byly dost vysoké. Přitom jsem štíhlá, BMI pod 20.

    Proč toto vše vypisuji. Letos zjara jsem se dozvěděla, že na Urale lidé proti vysokému cholesterolu pojídají syrovou cibuli v množství 2 menší nebo jednu velkou cibuli denně. Nejlépe syrové, ale kdo nemůže, lze ji trochu tepelně upravit. Údajně to prověřovali na nějaké americké univerzitě a potvrdili, že se opravdu po měsíční kůře cholesterol snížil, už si nepamatuji o kolik %. Větší účinek měla syrová cibule.

    Zkusila jsem to. Syrovou nemohu, ale trochu si ji posmažím na oleji, jen slabě, anebo spařím, aby nepálila. Jím to téměř denně, už od jara a dospěla jsem k hodnotě 6 mmol/l. Přestala jsem přitom dodržovat příslušnou dietu a jím občas i pokrmy se sádlem, škvarky, sem tam vejce, ale k tomu hodně zeleniny, především syrové.

    Jak se na to díváte Vy, můžete mi prosím odpovědět?

    A ještě jedna poznámka. Píšete o tom, že je vhodné pít nepasterované mléko. Ovšem v takovém je plno mikrobů. Jak s tím? A jsou skutečně ve zkysaném mléku potlačeny choroboplodné mikroby?

    Děkuji a přeji hodně zdaru

  37. Dobrý den, děkuji za sdílení Vaší zkušenosti. Takto výraznější pokles cholesterolu pomocí cibule bych sama neočekávala, a to zejména ne v případě geneticky dané hypercholesterolémie. Takže blahopřeji, doporučuji pokračovat, stejně jako i nadále jíst dostatek různorodé zeleniny, ale také současně sledovat stav u lékaře.

    Nepasterované mléko nemusí být plné mikrobů, dležitý je kvalitní zdroj. Více o mléce najdete v: http://www.margit.cz/encyklopedie/kravske-mleko/
    Držím pěsti ať stav i nadále zvládáte. Margit

  38. Radka napsal:

    Dobrý den paní Margito,
    dnes jsem se dozvěděla, že mám tzv. cholesterol na hraně. Dr. mi doporučila pohlídat si jídelniček. Úpřimně jsme se docela zasmály. Od malá jsem zvykla jíst hodně zeleninové stravy, olivový olej, ořechy atp.( otec Řek..vše říkající) Má váha je 61kg, měřím 172, 49 let a aktívně sportují. Ještě před časem jsem měla cholesterol prý jak malé dítě :) Ptám se, co dělám špatně, jak změnit jídelníček. Zvažovala jsem i to, zda problém nemůže být opravdu díky stresu a taky díky léku.Jsem bechtěrevička na Humiře. Hledám možnou příčinu a nejsem ochotna se ztotožnit s tím, že jím nezdravě :)
    Děkuji za názor

  39. Dobrý den, strava a Váš režim jsou skutečně určitě v pohodě. V případě, že se jedná o jediný takovýto laboratorní výsledek, bych situaci nijak neřešila a jen testy za pár týdnů opakovala. Až po potvrzení vysoké hladiny cholesterolu, hraniční výsledek bych také neřešila, je třeba hledat příčiny. Ano, stres může situaci zhoršovat a o vlivu užívaného léku na cholesterol se poraďte s lékařem, který Vám jej předepisuje. Margit

  40. Dagmar napsal:

    Dobrý den je mi 36 let a už druhým rokem užívám Lipanthyl 267 M. Nejdříve chol. 7,2 a nyní asi 6,2. Myslíte, že je ještě nutné užívat léky? Můj lékař tvrdí, že máme dědičné dispozice (matka se léčí léky na choles., otec i babička jeho matka měly mozkovou mrtvici), úprava stravy nebyla efektivní. Myslíte, že mohou být z léku vedlejší účinky? Lékař tvrdí, že budu muset jíst léky dlouhodobě a snad i do konce života. To z toho mám opravdu hrůzu.
    Děkuji za váš názor

  41. Dobrý den, omlouvám se, ale v rámci online poradny nemohu posuzovat lékařem předepsané léky. Jako nejvhodnější mi přijde zkusit najít dalšího specialistu – lékaře a od něj získat nezávislý druhý názor. Děkuji za pochopení. M.

  42. Petr napsal:

    Dobrý den ,lékař mi zjistil vysoký cholesterol.Denně sportuji ,žiji vcelku zdravě/ovoce zelenina/.je pravda,že jsem na sladké….koláče…Mám dotaz,jak mám zdravě připravit např. rybu,kuře…..pouze na páře?Snažím se vyškrtnout z jídelníčku červená masa , mléčné výrobky a sladká jídla/koblihy/-četl jsem na netu „Cholesterovou lež“.Otestuji dopor.med se skořicí.Jednám správně?Petr

  43. Dobrý den Petře, zásadní je podle mne skutečně vyloužit hlavně sladké a mléčné a omezit obiloviny. Med se skořicí určitě stojí za vyzkoušení a vaření na páře také. Pro to je nejvhodnější investovat do nějakého kvalitního parního hrnce anebo vařit podle speciálních receptů jako je třeba tento: http://www.poslirecept.cz/zdrave-a-chutne/zdrave-a-chutne/ryba-v-pare-s-dusenou-zeleninou
    Více o parním hrncích: http://mojdom.zoznam.sk/cl/10070/1387421/Testujeme-elektricke-parne-hrnce
    Margit

  44. Irena napsal:

    Dobrý den,prosím Vás o názor na sčítání HDL a LDL cholesterolu.Proč se vlastně dělá průměr sečtením těchto hodnot z čehož pak vznikne např.hodnota 7,46 a člověk má strach ,že je strašně vyoké číslo neboť je HDL 2,01 LDL 5,35 .Norma HDL je 4 LDL 5.
    Není lepší poslat pacienty na cévní ,aby věděli jak na tom jsou s cévama apodle toho se zařídit.Děkuji za odpověď.Irena

  45. Dobrý den Ireno, musím přiznat, že nerozumím o čem píšete. Sečtení hodnot LDL a HDL cholesterolu skutečně nedává smysl a ani se nedělá. Margit

  46. Viera napsal:

    Dobrý deň Margit, pred pol rokom som Vás prosila o radu kvôli zvýšenému cholesterolu. Na Vaše odporúčanie som sa snažila obmedziť pšenicu a výrobky z nej, avšak nie vždy sa mi podarilo sa jej vyhnúť, tak som aspoň prestala kupovať chlieb a pečivo a začala som ich piecť doma zo špaldovej, ražnej a ovsenej múky. Okrem toho som vyradila biely cukor, polotovary salámy a akékoľvek sladkosti typu kexíkov a rôznych tyčiniek. Zvýšila som príjem ovocia a zeleniny, olivového oleja a prílohy k mäsovým jedlám som viac-menej naradila zeleninou.
    Môj cholesterol však ani po troch mesiacoch nijak významne neklesol (pôvodne som mala 6.83 a po troch mesiacoch bol 6.79). Po spomínaných troch mesiacoch som k zmene stravovania pridala pohyb, cca 4-5 krát týždenne po 30 minútach intenzívneho cvičenia, užívala som niacín, lecitín a sirup Ravit. Avšak ani po ďalších troch mesiacoch neprišlo k zlepšeniu, dokonca mi celkový cholesterol stúpol na 6,88. Jediným úspechom bolo to, že mi LDL klesol z 4.80 na 4,70 a HDL stúpol z 1,57 na 1,62.
    Po mojom naliehaní mi lekár poskytol všetky moje doterajšie hodnoty cholesterolu za roky 2008 – 2014, kde som s prekvapením zistila, že po celý čas som mala zvýšený cholesterol od hodnoty 5,89 do 6,88. Jediný dobrý výsledok som mala v roku 2012 a to 5,17. Snažila som sa zistiť, prečo v tomto roku boli moje výsledky v norme a spomenula som si, že od polovice roku 2011 až do polovice roku 2012 som užívala tekvicový olej s jódom Olejovita. Myslíte si, že je možné aby mi tento olej znížil hodnoty cholesterolu? Teraz som sa totiž dočítala, že práve tekvicový olej má príliš vysoký pomer omega6 k omega3, čo vraj nie je pre naše zdravie prospešné. Vhodnejšou verziou vraj je rybací olej s pridaným jódom. Mohli by ste mi prosím povedať Váš názor?
    Pre úplnosť ešte uvádzam, že mám 48 rokov, moja hmotnosť po prvých troch mesiacoch nového stravovania klesla z 56 kg na 51 kg, meriam 164 cm. Statíny stále odmietam užívať.
    Vopred veľmi pekne ďakujem za Váš názor.
    Viera

  47. Dobrý den Viera, je skvělé, co vše jste za poslední měsíve změnila a jen doporučuji v mnohém pokračovat. I snížení LDL cholesterolu a zvýšení HDL je podle mne úspěch. Tyto hodnoty jsou totiž důležitější než samotná výška cholesterolu. Vliv dýňového oleje mě překvapuje a jediné, co napadá je doporučit jej znovu používat a s tím i sledovat cholesterol. Margit

  48. Alena napsal:

    Dobrý den,
    rovněž já se potýkám s cholesterolem, jídelníček jsem hodně upravila, pohybu mám nadprůměrně, hodnoty stále kolem 9. Po 3 týdnech užívání statinů, které jsme s lékařem roky oddalovaly mám dnes 5,2. Přesto jsem se domluvila, že je ještě zkusíme vysadit a já zabojuji ještě nějak alternativně. Hledám, hledám, co zkusím. Mám na to 2měsíce.Mě by zajímalo, zda nemůže být příčinou také dlouholeté užívaním antikoncepce. Hodnoty se mi začaly zvyšovat postupně s užíváním antikoncepce před asi 20.lety. Teď již 2 roky nic takového nepotřebuji,ale lepší to není. Tak asi to nesouvisí. Potom jsem si všimla, že hodně dotazujících se v této poradně má problém se štítnou žlázou. Já také. Může být i v tomhle nějaká souvislost? Jinak děkuji za inspiraci ve vaších radách i za zkušenosti přispěvatelů. Alena

  49. Dobrý den Aleno, právě jste mě upozornila na zajímavou souvislost. O možnosti poškození funkcí štítné žlázy v důsledku užívání hormonální antikoncepce píše z pohledu tradiční čínské medicíny MUDr. Hoffmann: http://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/nemoci-stitne-zlazy
    Terapie TČM mě i napadá jako možnost pro vzykoušení řešení Vašeho zvýšeného cholesterolu a v případě, že se takto rozhodnete uvítám zpětnou vazbu. Děkuji, Margit

  50. DAGMAR napsal:

    jsem rovněž vysokochorestelová.Potýkám se s podobným problémem,jako mnoho přede mnou.Již dlouho se o tuto problematiku zajímám,čtu různé názory.Zaujal mě článek amerického kardiochirurga a vědce.Píše že už provedl více než 5000 operací a všiml si,jak všichni mají rozedrané cévy uvnitř.S ostatními vědci kolegy nakonec zjistili,že srdeční a cévní choroby nezpůsobuje vysoký cholesterol,nýbž záněty.Právě ony jsou příčinou těch rozbolavěných cév.cholesterol se pak snadno uchytí,místo aby volně proplouval cévami,jak je jeho správná povinnost.Já mám veliké problémy s pamětí.Po oznámení lékaři se mi vysmál.Dotklo se mě to.Napsal mému obvodnímu do zprávy výsměšnou větu.Protože se léčím i se štítnou žlázou,nemohu od něj odejít.Je mi z toho zle.

  51. DAGMAR napsal:

    Teď jsem si vzpomněla na japonskýtest,který dělali u 16500 lidí.Zjistění bylo,paradoxní, Tvrdí ,že vysoký cholesterol naopak srdce a cévy chrání a nízký ne.

  52. Andrea napsal:

    Dobrý den,

    od 18 let trpím hypercholesterolémií, z matčiny strany a od 18 let jsem brala léky.
    Teď je mi 38 let. Před užíváním léků byl chol. 9,5 pak se snížil na 5,3. Před otěhotněním 33 let jsem léky vysadila a po porodu 35 let byl opět cholesterol přes 9, tak jsem léky nasadila – cholesterol se opět snížil na 5,5, ale jelikož jsem po užívání léků začala trpět nespavostí, ztrátou libida a spoustou dalších věcí, léky jsem si opět vysadila. Teď mi ho paní doktorka opět měřila a mám ho zpět na 9,5. Myslíte, že je v mém případě je nutné brát léky doživotně? Vůbec se mi do toho nechce, ale jelikož mám malé dítě, tak ho chci vychovávat dlouho :-) z matčiny strany většinou všichni zemřeli předčasně na mozkovou mrtvici nebo infarkt a celá tato větev má cholesterol nadměrně vysoký.
    Myslíte, že by stačila pouze úprava stravy, opravdu se mi zpět do nasazení statinů (Rosucard) nechce. Děkuji Andrea

  53. Dobrý den Andreo,
    musím přiznat, že jen takto na dálkou mi z popisu ve Vašem případě přijde vhodné léky dále užívat. Rozhodnutí o jejich případném omezení až vysazení doporučuji pouze v případě shody s lékařem. Margit

  54. Alena Perničková napsal:

    Dobrý den, paní doktorko,
    je mi 60 let, měřím 167 cm a vážím 70 kg. Dlouhodobě (30 let) mám vysoký cholesterol
    (kolem 8). Můj praktický lékař mi nepředepisoval žádné léky.Při vyšetření na interní ambulanci
    pro zvýšené nadýmání mi byly udělány nové krevní testy – cholesterol celkový 9,6, HDL 2,21, LDL 6,87 a předepsán ihned lék Rosucard na 3 měsíce. Myslíte si, že mám uvedené léky brát, když mě před rokem dělali koronarografické vyšetření (negativní Allenův test) s výsledkem – koronární tepny bez stenoz? Nějak se mi do toho nechce, vzhledem k tomu, co jsem si mohla o cholesterolu a jeho léčbě přečíst. Snažím se jíst zdravě, přiměřeně svému věku sportuji.
    Mocděkuji za odpověď

  55. Dobrý den,
    z celkového popisu situace bych sama také byla proti nasazení léků, ale nejsem lékař a určitě Vám doporučuji rozhodnutí probrat s Vašim praktickým lékařem. Margit

  56. chlor napsal:

    Odstraňte chlor z vody kterou pijete a v které vaříte a cholesterol půjde dolů všem. Stačí hledat na netu a neposlouchat lékaře nebo vlastně „lekaře“ :-)

  57. Helena napsal:

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli je nutné užívat statiny,když můj manžel má tyto hodnoty cholesterol 6,97,HDL 1,28,LDL 3,30,TAG 4,38 ,aterogenní index 2,82.Je mu 54 let a po 3měsíční dietě se mu LDL ze 4,67 snížil na 3,3 0,ale trochu se zvýšily triglyceridy ze 3,60 na nynější hodnotu 4,38. Snaží se mít dostatek pohybu-denně jezdí na kole asi 10 km.Při své výšce 172 cm vážil 80kg a nyní snžil váhu na 75kg.Přestal jíst párky a salámy,které měl ve velké oblibě a také přestal jíst na noc,večeří už v 18 hodin. léky na vysoký tlak,ale to si myslíme,že je následek vyššího pracovního vytížení. Jiné zdravotní problémy nemá.Děkuji za odpověd.

  58. Dobrý den, sama bych doporučovala stav nejdříve zkusit řešit zlepšením stravy a pohybem, jak uvádíte. Léky jsou až poslední řešení a pravděpodobně ne nezbytné. M.

  59. Martina napsal:

    Dobrý den, manžel 37 let 176/80. zjištěn vysoký cholesterol 7,1. Jeho maminka též vysoký cholesterol. Paní doktorka nechce zatím řešit léky, prý máme zkusit dietu. Je nám jasné, že nemůže tuky, musí vypustit úplně škvarky, slaninu, salámy, párky apod, ale co nás zarazilo, že je v zakázaných potravinách i sladké pečivo. Má rád buchty, řezy, koláče. Jaký vliv má sladké na cholesterol? Bílé pečivo vyměnil za celozrnné, případně chléb, ale nesní ho nenamazané. Co je menší zlo: pomazánkové máslo, čerstvé máslo nebo Perla, Rama a podobné margaríny? Mně samotné před lety nebyl margarin při onemocnění jater vůbec doporučen, měla jsem ho nahradit slabou vrstvičkou čerstvého másla. A pokud vařím, tak je lépe na trošce oleje nebo domácího, škvařeného sádla? Zatím v tom tápu a hledám infa. Děkuji za odpověď. MK

  60. Dobrý den, postup Vaší paní doktorky je výborný. Cukr a sacharidy jsou skutečně velkým problémem a při zvýšeném cholesterolu určitě potřeba jejich zásadního omezení, tak jak vysvětluji ve článku. Na mazání z uvedeného dporučuji pouze máslo anebo pak pomazánky ze za studena lisovaných olejů. Margit

  61. Antonín napsal:

    Dobrý den, mám nestabilní anginu pectoris a 3 stenty (RIA, RMS 1a RMS 2), užívám mimo jiné Sortis v dávkách 80 denně. Lze eliminovat užívání vitamínu K2+D3?
    Děkuji za info. AU.

  62. Dobrý dem, omlouvám se, ale váš dotaz nechápu a i tak předpokládám, že je třeba především konzultovat přímo s vašim lékařem. Margit

  63. Kateřina napsal:

    Dobrý den, chci se zeptat, zda šetrně pasterizované mléko je v pořádků? Sehnat nepasterizované mléko je docela složité, ale šetrně pasterizované už problém není. Je mi jasné, že bude lepší, než pasterizované (vysoce) a homogenizované. Ale jde mi o to, zda je srovnatelně „příznivé“ pro zdraví, jak to nepasterizované.

  64. Dobrý den, předpokládám, že šetrně pasterovamé mléko je pro zdravé výhodnější než pasterované, ale musím přiznat, že exaktní rozdíl mezi nimi neznám. Co se týká zdravé je to podle mne něco mezi nepasterovaných a pasterovaným. Margit

  65. Lenka napsal:

    Dobrý den,v loňském jsem si nechala zkontrolovat cholesterol,celkový byl 6,LDL 3,7,HDL 1,98,triglyceridy 0,77,cukr 4,7.Po půl roce byly hodnoty 5,8,LDL 3,5,HDL 2,05,triglyceridy 0,57.Určitou dobu mám problém s Eustachovou trubicí,který je způsoben inervací nebo redukcí tukového tělesa.Doporučuje se přibrat,ale nevím,jaké tuky nebo další potraviny b y byly vhodné.Tučná masa ani salámy nejím,máslo si mažu ve velmi tenké vrstvě,přestala jsem jíst kupované sušenky a sladké pečivo.Občas si dám doma upečený koláč.Chtěla bych Vás poprosit o radu, jaká strava by byla vhodná.Trpím nervově svalovým onemocněním,jsem na vozíku.Děkuji.Lenka

  66. Dobrý den Lenko, omlouvám se, ale takto individuálně nemohu v rámci online poradny řešit specifické zdravotní potíže. Doporučuji pokračovat ve zdravé stravě podle vysvětlení, která předávám na svém webu a můžete i konzultovat s Vašim lékařem. Díky za pochopení, Margit

  67. Jarka napsal:

    Dobrý den,moc prosím o radu.Rok jsem 4x hormonálně stimulovala na ivf,při posledním těhotenství skončilo zamlklým.Měla jsem na další transfér začít stimulovat v červenci,ale praktický lékař mi sdělil,že mám cholesterol 8,3 a zakazujeme mi i do budoucna ivf,je mi 43 let,miminko chceme…je to se mnou tak špatné?Ostatní hodnoty mám prý ukázkové.Nemohl ten cholesterol vylítnout právě díky hormonům?Dal mi na 3 měsíce Rosucard 10mg,po jaké době se hladina sníží?Koupila jsem vitamín b,omegu 3,piji čaj na snížení,snažím se jíst zdravě.Děkuji

  68. Dobrý den, omlouvám se, ale takto specifickou situaci nemohu vyhodnocovat. Určitě bych byla pro nezávisle konzultovat i s jiných lékařem a odběry zopakovat. Pro snížení nezdravého cholesterolu je vedle stravy zásadní i pohyb. Margit

  69. Gabina napsal:

    Dobrý den, prosím o Váš názor. Příteli (48let) zjistili zvýšený cholesterol a poruchu fce štítné žlázy asi před třemi měsíci, když si nechal bez jakýchkoli problémů náhodně odebrat krev. Lékařka nedoporučila dietu ani jiná mírná opatření a rovnou nasadila statiny – Rosucard 20 a po sonu štítné žlázy Euthyrox 125 – bohužel přesné hodnoty cholesterolu neznám. Teď po kontrolním odběru po 3 měsících přidává k Rosucardu 20 ještě Lipanthyl 267 M. V rodinné anamnéze má přítel diabetes u matky s amputací nohy a úmrtím v 60 letech. Nejsem si jistá, ale užívat oba tyto léky současně mi nepřijde rozumné vzhledem k jejich vedlejším účinkům a ani se nedoporučují společně užívat….. Přítel je pečlivý a dbá všech lékařských doporučení… Děkuji za Váš názor

  70. Dobrý den, určitě moc doporučuji stav konzultovat i s jiným lékařem. Okamžité předepsání léků u člověka bez potíží a vyzkoušení režimových opatření jako je dietoterapie nepovažuji z aideální, ale detailněji nemohu jako nelékař stav posuzovat. Margit

  71. Martn napsal:

    Dobrý den, byl jsem nemocný na antibiotikách (augmentin, erdomed, atrovent) a následně mě po 14 dnech od antibiotik a týdnu od atroventu vzali na preventivní kontrolu ve 40 letech = EKG, odběr krve, atd.. Všechno až na krev dopadlo na jedničku – v krvi zjištěn vysoký cholesterol (8-9). Samozřejmě mi chtěli ihned nasadit léky, které jsem zatím odmítl s tím, že bych rád na další odběr krve s delším odstupem od nemoci. Moje otázka tedy zní – může vysoký cholesterol souviset s předchozím oslabením jater antibiotiky a následným brzkým krevním testem? (dle Dr. to prý nemá žádný vliv, ale mé zkušenosti jsou jiné)

  72. Dobrý den, nevím o studii, která by takovouto souvislost prokazovala. V každém případě však schvaluji počkat s nasazením léků až po opakovaném tetsování, které by zvýšený cholesterol následkem užívání atb vyloučilo. Margit

  73. Věra napsal:

    Dobrý den, lékaři mi zjistili mírně zvýšený cholesterol, ale cévy mám celkově ve špatném stavu, silně zanesené. Je mi 62 let, měřím 170 cm a vážím 62 kg. Nekouřím, alkohol nepiju, pitný režim dodržuji (ředěné ovocné čerstvé přírodní, ovocné a bylinkové čaje), hřeším pouze černou kávou. Strava: pestrá, čerstvě vařená, hodně ryb, krůta, hovězí, čerstvá nebo tepelně ¨(velké množství) zeleniny, veškeré ovoce a to konzumuji denně, cukr nepoužívám ani bílou mouku a výrobky z ní. Vařím na vodě nebo griluju, přílohy: brambory, neloupaná rýže, špalda a z ní těstoviny, pečivo špalda, bílkový chlebíček, bílé jogurty, Cottage, tofu, šmakoun atd.. Prostě můj muž říká, že jím nechutně zdravě a přesto mám žíly v dezolátním stavu s rizikem zdravotních problémů. Bylo mi doporučeno užínat potravinové doplňky: inkardio a OMEGA 3.
    Děkuji za Váš názor a přeji hezký den.

  74. Dobrý den, oba doplňky mohu jen odsouhlasit, určitě stojí za vyzkoušení a sledování, jak stav upravují. Margit

  75. Milena napsal:

    Dobrý den,
    dlouhodobě mám problém s cholesterolem, nyní po odběru krve celková hodnota 7.34; HDL 3.19; LDL 4.3. Je mi 59 let, 170cm, 65kg. Domnívám se, že jím zdravě, tak jak je doporučováno při zvýšeném cholesterolu.
    Užívala jsem doplněk stravy Cholesten a Lecithin. Hodnoty cholesterolu se nijak výrazně nezměnily, jen poklesly o několik setin.
    Nevím, kde je chyba, léky se mi užívat nechce, ty pomohou jen přechodně (vyzkoušeno) a pak se cholesterol vrátí na původní hodnotu. Má smysl hodnoty cholesterolu řešit, když se stravuji zdravě.
    Děkuji za vaši odpověď.

  76. Dobrý den, ty hodnoty jsou hraniční pro terapii a jako nejvhodnější vidím zkusit se s Vašim lékařem domluvit na častějších kontrolách, tak ať nedojde k nějakému dalšímu navýšení a jinak stav zvládat jen pohybem a stravou. Margit

  77. Jarmila Hamalová napsal:

    Opět článek vystihucící skutečnost lhaní nejen farmaceutických firem. Jsem ráda, že tyto informace jsou veřejně dostupné a člověk si může vytvořit názor podle sebe a daným skutečnostem čelit. Smutné ale je, že do podvědomí lidí se tyto informace dostávají velice těžko :-(.

  78. Lenka napsal:

    Dobrý den, dnes mi byl zjištěn zvýšený cholesterol 5,94, mám 60 kg při výšce 162 cm, 52 let, téměř každý druhý den uběhnu 5-7 km, maso , kromě kuřecího téměř nejím, smažené pouze na vánoce, jediným „hříchem“ je ráno bílý chléb s máslem a občas něco sladkého po ránu a večer 2 sklenky bílého vína, kávu 1x denně, tak nevím, co zlepšit, poradíte?

  79. Dobrý den, zkuste prosím omezit zdroje sacharidů – tedy ten bílý chléb a jestli jsou i něajké sladkosti. Hodnota samotného cholesterolu nenní nijak vypovídající důležitější jsou další tukové frakce – LDL cholesterol – dva druhy, TG a prozánětlivé faktory. Margit

  80. Josef napsal:

    Zdravím paní Margit,mám zvýšené trigliceridy okolo 3,5 hodnoty,již dvanáct let mám ulcerozní kolitidu a refluxi jícnu,jsem středně silný alergik na trávy a mám hraniční hodnoty štítné žlázy.Chvi vás poprosit o radu jak snížit tuky v krvi ,byli mi předepsány statiny,ale zatím je nemám v úmyslu používat a snažím se situaci řešit pohybem a dietními opatřeními,proto se chci zeptat na váš názor na mléčné výrobky jako jsou např kysané mléka,bio jogurty,nízkotučné sýry atd…předem děkuji za radu/odpověd (je mi 42 let)
    popř co by jste mi doporučila

  81. Dobrý den, moc se omlouvám, ale takovýto soubor potíží je třeba řešit individuálně a ve spolupráci s Vašim lékařem. Zkuste si prosím najít v okolí kvalitního nutričního terapeuta, který by Vám pomáhal. Margit

Napsat komentář