Antibiotika, epidemie obezity a rakovina

20. 6. 2012 Studie štítky: , , , 5 komentářů

antibiotika

Dlouhodobé předepisování antibiotik téměř bez omezení a podávání antibiotik chovným zvířatům jako doplňků výživy vedlo k vývoji mikroorganismů, které jsou vůči antibiotikám rezistentní. Jak se nyní zjišťuje, mezi důsledky patří i celá řada závažných poškození zdraví.

Jedna ze studií, které byly v nedávné době vypracovány, zjistila, že skupina myší, kterým byla podávána antibiotika, má více než o desetinu vyšší hmotnost než skupina, ve které žádným myším antibiotika podávána nebyla. To, že antibiotika vedou ke zvyšování hmotnosti, potvrzuje i výzkum z Dánska, který sledoval užívání antibiotik u téměř třiceti tisíc kojenců. Děti, které v průběhu prvních šesti měsíců života užívaly antibiotika, byly v sedmi letech obéznější než děti, které žádná antibiotika neužívaly.

Jiná studie prokázala, že u testovaných zvířat došlo k oslabení imunitního systému už po podání takové dávky antibiotik, jaká se podává při běžné terapii infekčních nemocí dětí. Další studie zjistila omezení růstu zdraví prospěšných probiotik, jejichž přítomnost je spojována s nižším výskytem rakovinných onemocnění.

Před několika lety uvedly některé studie do souvislosti přítomnost bakterie Helicobacter pylory s onemocněním žaludečními vředy. Následovala snaha o potlačení bakterie antibiotiky. Dnes už sílí hlasy, že H. pylory nemusí být až tak škodlivou bakterií. Studie potvrdila, že v žaludku osídleném H. pylory dochází po jídle k prospěšnému snížení „hladového hormonu“ gherlinu, tím zároveň dochází k přirozenému potlačení chuti k dalšímu jídlu. U jedinců, v jejichž žaludku je Helicobacter antibiotiky vyhuben, tato regulace chybí.

Jiná studie zjistila, že po terapii antibiotiky dochází až k šestinásobnému zvýšení množství hormonu gherlinu, dvacetiprocentnímu zvýšení hladiny hormonu inzulinu a pětiprocentnímu zvýšení BMI do osmnácti měsíců po terapii. Gherlin nejen zvyšuje chuť jídlu, ale podporuje také ukládání tuku v oblasti břicha. Právě tuk uložený v této oblasti je spojován s rizikem rozvoje metabolického syndromu a diabetu.

Zdravé mikrobiální osídlení střevního traktu je pravděpodobně vlivem nadužívání antibiotik a příjmu chlorované vody pozměněno, kromě toho je také náchylnější k rozvoji nemocí, na příklad zánětlivých střevních onemocnění (irritable bowel syndrome, Crohnova choroba), astmatu anebo Parkinsonovy choroby.

Zdroje a odkazy

Surprise: Antibiotics May Be Contributing to the Obesity Epidemic (Alliance for Natural Health, USA)

What are the consequences of the disappearing human microbiota? (Nature Reviews)

Childhood overweight after establishment of the gut microbiota (International Journal of Obesity)

In Some Cases, Even Bad Bacteria May Be Good (New York Times)

Antibiotics Promote Obesity, Diabetes, Metabolic Syndrome (Natural Society)

Are Antibiotics Contributing to Childhood Obesity? (Wellness Times)

Můj komentář

Po mnoha letech boje proti mikroorganismům konečně zjišťujeme, že zabíjení všeho mikrobiálního, co je živé okolo nás i v nás, nikomu neprospívá. Zbytečné používání antibakteriálních čistících a mycích prostředků, nadměrné předepisování antibiotik, nedávno nastavené a stále častěji kritizované praktiky očkování nebo přikrmování zvířat antibiotiky vyvádí z rovnováhy jak přírodu, tak i naše těla.

Základem zdraví je budování silného organismu, který se dokáže vyrovnat s běžnou mikrobiální zátěží okolo nás a žít s ní v souladu. V případě mnohých onemocnění je rozumné upřednostnit přirozené terapeutické možnosti, které dovolují obranyschopnosti, aby se rozvíjela, a především nenesou nežádoucí vedlejší účinky – na rozdíl od antibiotické terapie. Ideální je, když ponecháme silné a účinné terapie jen na odůvodněné indikace, při kterých je jejich použití smysluplné a prospěšné.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

5 komentářů: “Antibiotika, epidemie obezity a rakovina”

  1. Nika napsal:

    Dobrý den, předem bych vám chtěla poděkovat za vaši osvětu. Věřím ze vaše pŕace vás naplňuje protože je to cítit ze všech příspěvku které tu čtu. Dekuji Chtěla bych se zeptala co byste doporučila jako terapii pri užívání antibiotik. Doporučila byste něco jako miso, chlorellu nebo je lepší počkat a začít až po léčbě, po dobrani antibiotik? Přes rok se snažím vyléčit helikobakter který mi děla neplechu v zaludku. Vyzkoušela jsem čínskou medicínu včetně akupunktury, bylinky, pul roku jsem se stravovala makrobioticky ale nějak se mi to nepodařilo. Mám tedy ted týdenní léčbu antibiotik, ale zajímá mne zda mohu už ted během jejich užívání „šetřit“ nejakym zpusobem telo nebo zda zacit až pak napr mladým ječmenem nebo něco jiného. Děkuji předem za odpověd.

  2. Dobrý den, já děkuji za ocenění mé práce. Antibiotika určitě snížují účinnost současně podávaných probiotik a pravděpodobně i doplňků, které uvádíte. Přesto bych doporučovala probiotika a potraviny, které je obsahují jako je miso pasta, užívat současně s antibiotiky i pár týdnů po dokončení terapie. neznám detaily Vaší terapie pomocí tradiční čínské medicíny. Sama mám dobré zkušenosti s TČM terapií u MUDr. Hoffmanna, která je popisována na: http://www.patentnimedicina.cz. Margit

  3. Petr napsal:

    Dobry den,
    posledni odstavec Vaseho clanku pokladam za zasadni sdeleni, s tim doplnenim, ze naruseni strevni mikroflory, naruseni strevni bariery, vede podle poslednich studii take k primemu ovlivneni CNS, zmenam chovani a vzniku dusevnich poruch, protoze byla prokazana obousmerna komunikace strevo – mozek.

  4. Teri napsal:

    Dobrý den,
    cením si vaší práce, v poslední době chodím ověřovat různá doporučení na vaše stránky a vždy tu dostanu srozumitelnou a důvěryhodnou odpověď.
    Chtěla bych se zeptat, jaké všechny potraviny bych měla do jídelníčku zařadit po dlouhodobém užívání antibiotik (asi rok s krátkými přestávkami – bohužel to nešlo jinak). Vím, že je dobré miso, kysané výrobky, kvašená zelenina, co ještě?
    Bojím se, že jakmile přijde podzim, zas budu kvůli snížené imunitě nemocná. Co je podle vaší zkušenosti na posílení imunity nejlepší – rakytník, hlíva…?
    Předem děkuji za odpověď.

  5. Dobrý den, ozdravění střev – mikrobiomu detailněji probírám zde: http://www.margit.cz/co-zabiji-streva/
    Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *